lauantai 19. syyskuuta 2015

Kunnossapitäjän vanha ohje: Jos se toimii, älä koske!

Niimpä niin.. Järjestelin hamshackia hieman uuteen uskoon uuden laatikoston mahduttamiseksi, siinä samalla siirsin APRS-iGaten radion & modeemin virkaa toimittavaa MDR-dataradioa.. Pariatuntia myöhemmin katselin ettei iGate ole enää vastaanottanut muuta kuin voimakkaimman aseman eli tuossa 4km päässä olevan OH6AA-3 digin.. Ensimmäisenä tarkistin antennin analysaattorilla koska ulkona oli melkoinen myräkkä, antenni OK! No seuraavaksi täytyi tsekata antennin liitäntä radioon. Koska MDR-radiossa on TNC-liitin ja VHF-kepakolta tulevassa koksissa UHF, välissä on lyhyt adapterijohto.



Tutkiskelu osoitti että adapterijohto on sökö ja MDRn antenniliitinkin oli hieman löysällä. TNC-liittimen päästä RG58 pätkä lähti helposti irti nyppäämällä eli oliko joutunut hieman turhan kovalle rasitukselle kun perässä tuo  UHF+RG213 roikkunut, vai vaan muuten valmiiksi huono puristusliitos? Tiedä häntä. Valmistin uuden välikaapelin jonka vielä vahvistin kunnollisella liimakutisesukalla vedonpoistoiksi. Samalla tarkistin sarjadatakaapelin tinaukset ja hieman parantelin hätähätää tehtyjä D25-liittimen tinailuja sekä kiristin TNC-runkoliittimen runkoon kunnolla.



Rigi kiinni tietokoneeseen sekä antenniin ja APRX käyntiin. Homma pelaa, testaukseksi lähetin majakan jonka kopitti OH6AA-3 sekä OH6AA-1 maalahdessa. Tarkastelu paljasti myös että muutkin kuin tuo vahvin lähiasema kuuluvat jälleen. Onneksi nämä vehkeet on tehty kestämään eikä parin majakan lähettäminen rikkinäiseen adapteriin särkenyt mitään.

MDR ajossa omalla paikallaan, toimii taas :).
Mitä opimme tästä? Älä koske toimivaan systeemiin ja jos kosketkin niin tuplavarmista että kaikki on edelleen kunnossa ennen virtojen kytkemistä.

Kovin erikoisia kelejä ei ole ollut. Autossani GPS näemmä tehnyt temput
kun välimatkaa digille ollut lähes 10 000km :-D. Aina ei voi GPSäänkään luottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti