Blogipostauksiakin on jonkunverran, facebookissa / instassa enemmänkin kuvien muodossa näitä eri kokeiluja Inverted-L lankojen kanssa. Suhteellisen pitkään omasta mielestäni jaksoin testailla eri pituuksia tuon 1:9 UNUN-boksin kanssa, ennen oljenkorteen tarttumista. Kokeiluissa ollut lukuisia 16 - 45m välimaastoon pituudeltaan sijoittuvia lankoja. Osalla sai toimimaan ihan mukavasti 40-10 välin, osalla sai 80m myös mukaan, yksikään ei onnistunut siinä että 160-10 väli olisi käytettävissä.. Kun 160m sai mukaan, melkein aina jäi ainakin 10MHz pois - ja sehän on huippubandi DXiä napsia,.
Tuota tuskaillessani eräs hamituttu tuumasi että hänellä olisi tälläinen "lankatuneri" joutilaana jos haluat kokeilla?..
Vanhempi kuva syksyltä langan asennuspaikasta |
No tuumasta toimeen. Ensimmäinen kokeilu, silloisella 27m langalla, sovittui hienosti 80-10 välille, voisi sanoa että alle sekunnin joka bandille kun RFää tunerille antoi mutta 160m ei toiminut. Eräs tuttu joka tälläistä tuneria on myös käytellyt vinkkasi 45m olleen hänellä hyvä mitta. Jatkoimpa langan tähän, tulos oli sama, 80-10, 160m ei toimi. Tunerin manuaali kertoo että puolenaallon mittaisia- ja kerrannaisia ei kannattaisi käyttää, jonka takia hieman aristellen lähdin kokeilemaan 42m mittaista (80m puoliaalto, 160m varttiaalto) lankaa tunerin kanssa mutta lopputulos olikin hyvä. Tällä mitalla lanka sovittuu välille 160-17m rigille näkyväksi SWR 1:1. 15 ja 10m ei sovitu aivan yhtä hyvin tällä mitalla, mutta nuo bandit meneekin 5/8-aallon CB-vertikaalilla joten tämä ei haittaa.
Varmastikkin kokeilen myöhemmin vielä hienosäätää tuota mittaa, jos saisi kaikki bandit mukaan?
Mikään ihmeentekijä tuo CG-3000 tuneri ei ole vaikka manuaali niin lupaakin ("160-10m yli 8m langalla"), eli ihan mitä tahansa ei sovitettua saa, mutta helpommin tyydyttävä lopputulos löytyi kuin tuon UNUN + coax pöytätunerin kanssa.
Ihan kuin strömsöössä, vaikka lähellä asutaankin, tuo asennus ei talvella mennyt. Muutamat maanpäälliset maatasolangat olivat liian lyhyitä käytettäväksi tunerin kanssa joten jouduin tekemään lyhyen piuhanpätkän jonka varaan maatasot jäivät roikkumaan tunerin alle.
Eihän tuonne takapihalle kenellään asiaa ole mutta omaan silmään tuo ei näyttänyt mukavalta mutta menkööt tilapäisratkaisuna. Ei huvittanut alkaa jatkamaan jokaista lankaa, ja toinenpää piuhoista kun oli jäätyneenä maahan päästään niin eipä niiden siirto sieltäkään onnistunut.
"Olkoot hetken näin" ja tuumailu käyntiin miten ne saisi siistimmin.
Maan alaiset radiaalit tietysti ovat sielä missä ovat, niille menee yksi oma piuha tuosta tunerilta ja yhdistyvät maston alapäässä.
Tänään sitten kevätauringon paisteessa koitti päivä viritellä tuo hökötys uusiksi.
Tunerissa on useampia kiinnityspisteitä (muoviset kiinnitysrivat ylähäällä ja alhaalla) joista reunimmaiset jäävät ylimääräiseksi kun tuneri on kiinnitetty putkeen U-pulteilla.
Päätin laittaa noihin reunoilla oleviin reikiin M6 pultit, tunerin maadoitusliitimeltä lyhyet johdonpätkät molempien pulttejen alle, mutterit tiukalle toisellepuolen, näin on molemmin puolin tuneria alhaalla kiinnityspiste maatasoille.
Tuossa näitä puuhatessani tuumasin että lisätään nyt kunnon kevääseen asti muutama maanpäällinen maataso lisää ansoittamaan takapihaa. Näitä olisi tarkoitus upottaa tuonne nurmeen muutaman sielä jo olevan lisäksi useita keväänmittaan kunhan maa sulaa, samalla täytyy vaihtaa syöttökaapelin putki isompaan salaojaputkeen niin saa tuon tunerin ohjauskaapelinkin kulkemaan sinne. Saa sitten takapihalla temmeltää rauhassa ilman kompastumisvaaraa.
Siistimpi tämä nyt on, radioamtöörin silmää ei maatasolangat haittaa, ja ohikulkeviltakin ne on onneksi piilossa tuossa aidantakana :).