maanantai 26. syyskuuta 2011

Juttua päästäsyötetystä langasta..

Tulipa tässä vaan mieleen kun tutunkanssa oli juttua niin ajattelin kirjotella tännekkin ylös vähän kokemuksia häneltä... Tuttu hami OH6ALPO tästä vaasasta on kokeillut erilaisia vaihtoehtoja kaupunki-QTH:n antennisysteemiin, itse antennina on n. 18m pitkä päästäsyötetty lanka 3 kerroksen parvekkeelta läheiseen puuhun.. Alunperin taisi systeemi olla niin että kosteussuojatussa laatikossa parvekkeella MFJ (? tai vastaava) manuaalituneri josta lanka lähti, sittemmin muita kokeiluja mm. 9:1 balun ja 4:1... Parempia tuloksia näiden balunejen kanssa kyllä kuin suoraa tuon manuaalitunerin kanssa, ilmeisesti molemmilla baluneilla lanka virittyy 80-10 välille, toisella paremmin toisille ja nurinpäin..

9:1 oli minun valmistama (ohje täälä) ja toimi paremmin yläbandeilla, 160 ja 80m huonosti, 4:1 (LDG, tehdastekoinen, klik tästä) taas sitten toimi paremmin alabandeilla mutta yläpää oli hieman huonompi tuolla.. Tosin jos on mahdollista laittaa vertikaalia, vertikaalithan on hyviä ja huomaamattomia ylemmillä bandeilla, alabandit sitten toimii varmasti paremmin tuolla pitkällä langalla kuin lyhkäisellä tikulla, niin oma valinta olisi myös tuo 4:1 ja esim joku wilson mankkuantenni 10/11m käyttöön jos ei "tukikepakkoa" saisi laitettua...

Noh tämmösiä tuumailuja? Ei ole ajatuksena itselle laittaa, kunhan hieman jakoon näitä ajatuksia ja tuloksia, ehkäpä jossainvälissä voitaisiin katsoa analysaattorin kanssa näitä tuloksia 4:1 ja 9:1 balunejen välillä jne...... pitää kysäistä Alpolta :)

Tässä itse valmistamani 9:1 balun ja kaavio


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti