maanantai 2. huhtikuuta 2012

2m Slimjim, prototyyppi..

Löysin netistä näppärän ohjeen 2m alueen vertikaalille: SlimJim eli ts. "tikapuu-antenni" .. Antennin nimi tulee sanoista slim = kapea, ja jim joka lyhenne vittaa J-tyyppisen sovitysstubiin (J-integrated match, = jim)..

Rakentelin 'protoyypin' täysin kierrätysmatskusta jotka keräilin työpaikan roskalavalta.. Perinteistä 1,5mm2 päällystettyä sähköjohtoa, lankojen pidikkeiksi erillään sähkömiehenputkea ja "mastoksi" pari pätkää viemäriputkea.. Alla olevasta kuvasta näkee hyvin mitat ja rakenteen.. Olisikohan rakenteluun kulunut n. 1 tunti josta eniten aikaa kului sähköputkien sahailuun ja porailuun... Käyttökokemuksia ei vielä suuremmin ole muuten kun senverta että vireessä näyttäis olevan, testailen myöhemmin ja kirjoittelen sitten täälä asiasta lisää..

Antenni on VHF-UHF taajuuksilla näppärän kapea ja suht näkymätönkin, riippuen tietenkin valmistusmateriaalista jne.. Tätä antennityyppiä on käytetty myös onnistuneesti 11m 27MHz taajuusalueella..

Antennin mitoitukseen eri taajusalueille löytyy valmiita laskureita netistä. Tässä yksi esimerkki: M0UKD Slimjim calculator

(A) Koko pituus = 0,73 x 300 / f (MHz)
(B) Pituus ilmavälin yläpuolella= 0,48 x 300 / f (MHz)
(C) Pituus ilmavälin alapuolella = 0,24 x 300 / f (MHz)
(D) Elementin pystyosien väli = ei kriittinen, 12 - 50 mm.
(E) Alapäästä syöttöpisteeseen = 0,05 x 300 / f (MHz)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti