torstai 3. tammikuuta 2013

27MHz retkiantennin rakentelua

Piti saada jostain äkkiä ja halavalla antenni kaverille jonka CB-aseman pystytys oli antennia vaille, no päädyin jo tuttuun antenniratkaisuun, 27MHz puoliaaltoantenniin homemade mallia johtoa+muoviputkea..

Antenni vastaa toiminnaltaan mukavasti puolenaallon alumiiniantennia. Helppo tapa nostaa antenni ylös on 8m onkivapa esim motonetistä, honkongista tms.. 

Hartsan asemalle laitettiin ko. antenni pystyyn 8m onkivavan ja 3m putken kanssa, hienosti toimii reilu 40km ainakin suorilla vakiotehoilla..

Säteilijän mitta on viitteellinen, pituutta lyhennettiin antennin viritysvaiheessa lähes 40cm, mutta mukavempi se on pätkiä ylimäärästä pois kun lisätä sitä jälkikäteen.

Rakennekuvaa "Mad mspaintskillz by MRP :D"Lisää kuvia antennin rakentelusta @ Kuvat / Retkiantenni

Piuhaksi passaa mikä tahansa perus 1,5neliön monisäikeinen sähkökaapeli (löytyy ainakin kaiutinkaapelina useimmista isoista marketeistakin).. Kelan runkina itse käytin K-raudasta ostettua keskuspölynimuriputkea.

Liittimen voi laittaa tai jättää laittamatta, suora koaksiaalisyöttö passaa tietysti myös, helpottaa tosin kuljetusta jos koksin saa antennista irti... Näppärä antsa, mahtuu taskuun! Käsikapula povariin ja tämä taskuun sekä onkivapa olkapäälle ja eikun mäelle kiipeämään.. Asema pystyssä 5minuutissa ja KUSO KULKEE!

5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Moro! Olisin itse ostamassa vastaanotinta, jonka kanssa myyjä on käyttänyt 27Mhz, puoliaaltoista dipoliantennia. Osaatko sanoa, että toimisko tässä ohjeessa oleva antenni kyseisen radion kanssa? :)

  Ystävällisin terveisin
  Vesa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morjens Vesa.
   Tämä kyseinen antenni on puolenaallon antenni kyllä mutta ei dipoli, enemmänkin tuollainen J-tikku tyyppinen sovellus..

   Dipoliantennista tarkemmin voit lukaista vaikka tuosta tekemästäni dipoli-ohjeesta osoitteesta http://cbharraste.info/puoliaaltodipoli.html

   Onnea uudelle vastaanottimelle, kuuntelu on yksi hyvin tärkeistä radioharrastuksen osa-alueista :).

   Poista
 3. Suuret kiitokset vastauksesta ja linkistä! Uskoisin, että tollasen antennin osaisin kyllä rakentaa. :D Eikai haittaa, mikäli laitan tähän kommenttiosioon lisää viestiä mikäli ostan vastaanottimen? :)

  Vesa

  VastaaPoista
 4. Törmäsinpä tähän, lostavaa... Sellainen kysymys että onko väliä onko kela syöttöliittimen ylä vai alapuolella. Jos pitää olla alapuolella, niin ymmärsinkö kuvasta oikein että syöttö liittimestä putken sisälla aivan alas,reikä putkeen ja ulos, siittä kiepille ja takaisin sisään sekä maajohdon kanssa ylös (onko väliä kuinka tiheään on kääritty kela?)

  VastaaPoista