tiistai 21. heinäkuuta 2015

14MHz portable-antenni

Kuten tuossa aiemmin blogissani kirjoitin, tuli ostettua lähinnä hetken mielijohteesta 15- ja 20m mobilepiiskat kirpparihintaan 15€/kpl tuolta pirkanmaan suunnilta.. Nyt kun piiskat sitten sain niin tuli mieleen kehitellä niille jonkunsortin portable-jalusta sekä maatasot mitä voisi käytellä satunnaiseen workintaan sielä-täälä.. Lähes kaikki tarvikkeet löytyikin miljoonalaatikosta niin eipä tälle projektille juuri hintaakaan tullut.

Osaluettelona:
- Vanha kamerajalka
- Kuumaliimapistooli ja liimaa
- UHF-autojalka ja 5m pätkä kaapelia
- Pellinpala jalan kiinnitykseen
- 0.35mm2 kaiutinpiuhaa maatasoiksi
- Abiko lattaliittimiä maatasojen "pikakiinnitykseksi" (paras vaihtoehto mitä närpiön halpahallista löytyi)
- Mustaa maalia

Väkästelin pellinpalasen mihin kiinnitin uhf-jalan sekä ruuvit maatasoille kiinni kamerajalkaan ja vahvistelin jalkaa sieltä-täältä kuumaliiman avulla.. Maatasoille laitoin pätkät piuhaa ruuvienalle kaapelikengillä ja toiseenpäähän abiko lattaliittimien naaraat.. Parempiakin vaihtoehtoja varmasti olisi mutta nämä nyt olivat parhaat mitä närpiön halpahallin valikoimasta löytyi.. Voihan ne myöhemmin vaihdella pois.. Lopuksi maalailin jalan mattamustalla maalilla ja siinähän tuo.

Testiqsoja ajelin muutaman 100W:lla ja esim. turkkilainen antoi 59+20 ja pari muuta EU-maata samaa tasoa.. Kuuntelussa vertailin n. 6m korkeudessa olevaa OCF-dipolia ja tätä, ei mitään mainittavaa eroa oikeastaan kummankaan hyväksi tai häviöksi joten tulos on aika hyvä mielestäni tuollaiselle 1,6m (ja 15€ hintaiselle) kepakolle .. Kokeilut jatkuu. Antenni meni kohtuu mukavasti myös vireeseen, 14.200-300 välin voi huoletta workiskella menemään.. 15m versio on vielä suuremmin kokeilematta, maatasot on jo valmiina ja antennia hieman virittelinkin mutta sen suurempaa tutkimista en ole vielä uhrannut siihen, ei tuntunut virittyvän yhtä nätisti kuin tämä ja kapeakaistaisempikin näytti olevan mikä on sinänsä outoa kun antenni on saman mittainen eli vähemmän lyhennetty kuin tämä niin odottaisi olevan leveämpi, no katsellaan ja ihmetellään...

Antennirakentelun lisäksi tuli pitkästä aikaa hieman verestettyä excelinkäyttöä, löytyihän tuollaisen yksinkertaisen kaaviontekokin takaraivosta kun parikertaa teki ensin väärin HI.

Antennirakennelma on nähtävissä POLAn kesäleirillä alavudella jos kiinnostaa niin ihmettelemään vain. Myös muita portable-ratkaisuja tulee mukaan ja varmaankin akkukäyttöinen HF-asemanikin on sieltä äänessä. CU There. www.pola.fi lisäinfoa leiristä

Jalusta kuljetuskunnossa, antennikin katkeaa ja koko paketti
menee alle metrin tilaan.


Pystyssä kivenpäällä

Maatasot kiinni pikakiinnityksellä

Maatasot toimii myös kevyinä haruksina (6kpl)

Lähikuvaa syöttöpisteestä


SWR-käyrä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti