lauantai 2. toukokuuta 2020

Maatasoremonttia Inverted-L langalle

Nyt kun kesä kolkuttaa ovella ja maa on sulanut, tuli eteen Inverted-L langan maatasojen upottaminen nurmikenttään. Talven tuossa lumihangessa on lojunut kymmenkunta X-mittaisia maatasoja, ei mitenkään erityisesti millekkään bandille mitoitettuja, nämähän ovat toki pahasti tiellä kesä-aikana, takapiha on pieni ja sielä haluaisi mahtua oleskelemaankin.

Leikkelin rosterisesta romuksi menneen sähkökaapin ovesta "maatasolevyn" johon maan alle tulevat maatasot kytketään, CG-3000 lankatunerin ja levyn välinen yhteys on 6mm2 piuhalla toteutettu.

Levyssä kiinni n. 35 maatasoa, mahdollisimman pitkiä mitä pihaan mahtui, yksi menee pihan ulkopuolelle ja on n. 25m pitkä. Loput lyhyempiä 3 ja 10m väliltä. Kova hommahan tuossa maatasojen upottamisessa oli mutta kanttausrauta osoittautui aivan loistavaksi apuvälineeksi tässä työssä. Harmi vain, paikallisista ei löytynyt fiskarssin laatutyökalua vaan vain 15€kun halpismalli, joka sitten tämän työn myötä antoi kaikkensa, viimisen parin kohdalla alkoi olla jo hankaluuksia kun työkalun varren kiinnitys repeytyi lähes kokonaan irti.

Hiukan siirtyi virityspisteet, 160 ja 80m ei enää sovittunut kunnolla bandille, bandin alapuolelle menisi kyllä, tuon ratkaisin sitten lyhentämällä säteilijää, 2x puolisen metriä ja parilla kerralla vielä 20-25cm niin antennin sovitus siirtyi takaisin bandille, nyt hoituu taas kaikki alueet 160-10m väliltä, WARCit mukaanluettuna, ja toimii.

Tuntuu että häiriötaso on laskenut alabandeilla, aiemmin 80m oli lähes S8-9 aina, nyt tänäänkin tuossa SSB:llä äänessä noin tunnin oltuani totesin että tasot oli S6-7 luokkaa, tuo parannus tekee jo paljon.

Vaihdoin samalla kaapelikanavan isompaan salaojaputkeen, vanhaan kun ei tunerin kaapeli mahtunut, ei sitäkään viitsi tuohon maanpäälle jättää lojumaan :). Ja läjä kuvia vielä projektista:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti