lauantai 6. helmikuuta 2021

ATU-100 - ensitunnelmia kiinalaisesta halpistunerista..

ATU-100? Halpa kiinalainen antennituneri, vai jotain muuta?

Netissä, eri someissa on ollut paljonkin keskustelua tästä kyseisestä pienestä "kiinan ihmeestä" - mitä tämä ei toki ole (ja on). Alunperinhän tämä laite on N7DDC:n suunnittelema, näppärä ja komponenteiltaan halpa automaattinen antenniviritin. Noh, schemat + softa julki opensource, olemmeko yllättyneitä että kiinalaiset keksivät valmistaa näitä, saatavilla kitteinä ja valmiina paketteina? No emme ole.

Toisaalta, haittaako tuo, N7DDC ei näitä valmista myyntiin, ja kiinalaisten valmistajien myötä olemme saaneet markkinoille erittäin kilpailukykyisen ja suorituskykyisen 100W automaattisen antennivirittimen.

Noh, tuumasta toimeen ja tilaamaan, aliexpressistä kaikilla herkuilla varustettu versio, noin 60€. Variantteja on monia, pelkästä piirilevystä, valmiiksi koteloituun versioon. Valmiita versioitakin on muutamia eri variantteja, osassa on virransyöttö etupaneelissa, osassa takana. Osassa on auto/bypass napitkin..  Edellä mainitut toiminnot löytynee käsittäkseni jokaisesta mutta kaikissa niille ei löydy painonappeja toiminnon aktivoimiseksi. Bypass toimintoa ei tarvinne sen enempää selittää mutta auto-namiskan takaa löytyy toiminto jolla voi valita toimiiko tuneri täysautomaattisena,RF sisään - tunataan, tai RF sisään - tuneri näyttää SWR:n jne näytöllä ja tune nappia painamalla tunaus, kun taas versio missä ei näitä kahta lisänappia ole vaatii aina tune-napin käyttöä (tune / resestoi tunaus).

Ulkonäkö? No valmis paketti koteloituna näyttää erittäinkin hyvältä? Juttu jatkuu kuvien jälkeen.








En irroitellut tunerin plattaa kotelosta juotoslaatua tarkastaakseni, mutta ehkäpä sekin joskus tulee tehtyä, saapa nähdä.. Toistaiseksi tämä tuntui toimivan tämmöisenä niin ei viitsi purkaa enempää..  Joku kommentoi minulle joskus "Miksi pitää purkaa toimiva laite??" - No kun pitää vaan nähdä mitä sielä on.. Uteliaisuus.

Tilasin samaan syssyyn myös "halvimman version", tuli toiselta kauppiaalta, eli DIY kitti, pintaliitoskomponentit juotettu, muut pitää värkkäillä itse.. Katsotaan koska tuon saa kasaan, ajatuksena oli rakentaa tuo säänkestävään boksiin reissu-mökki-yms. käyttöön niin että tunerin voi sijoittaa heti antennin alle, ei rigin päähän. Eikö näin voiteta se pieni paha ettei soviteta syöttöilinaa? No, katsotaan, ajatus vielä.. Kitti on juuri sillä tasolla mitä kuvat alla kertoo. 

HUOM! ~20€ kitin mukana EI tule koteloa jne. joka olikin tiedossa, mutta suurin yllätys oli että paketissa ei myöskään ollut mitään dokumentaatioita. Eli jos ajattelit rakennella moisen esim mökillä ilman nettiä, etsi ensin schemat ja ohjeet netistä, ne löytyy kyllä helposti googlella N7DDC + atu-100 hakusanalla.. Ehkäpä 1-2€ kallimmassa versiossa, mistä en huomannut aliexpressin kuvauksessa eroa, olisi saanut ohjeet mukana? :D Ken tietää.. 

No, annetaan hieman anteeksi, kitti tuli näppärässä boksissa missä toimivat saranat ja lukko, XYL OH6EZU saa tästä kivan pikkuboksin ompeluhommiin..



Sitten testailuun.. 

Eikun ensin piti tehdä tuunausta, laatikosta löytyi vanha teurastettu FT450-LDG AT200 kaapeli josta tunerin puolen pätkä oli napattu IC-7000 kaapeliin, tästähän saa näppärän piuhan suoraan tuon työjuhdan kaveriksi, tuneri ei osaa radiokohtaista ohjausta - mutta sähköt sieltä saa. Täytyy värkkäillä myös FT891:lle vastaava piuha.



Niin siihen testailuun:

En omista mitään erityisen hienoja mittalaitteita, ja seuraavat testitkin tein vain luottamalla tunerin omaan, ja radion SWR-mittariin..

Testiantennina käytin 28MHz alueelle viritettyä "flowerpot / t2lt" ym nimillä kulkevaa vertikaali koax-dipolia joka on kiinnitetty 9m ongenvavan kylkeen takapihan aidantolpassa.. 

24MHz 1:3.9 -> 1:1.2
21 MHz 1;2.5 -> 1:1.6
18 MHz 1:3.8 -> 1:1.5
14MHz 1:6 -> 1:1.2
10MHz 1:5.5 -> 1:1.2
7MHz 1:7 -> 1:1.35
3.6MHz 1:7.5 -> 1:1.5
1.8MHz 1:9.9 (max näyttämä) -> 1:5.4

Seuraavalla tunausrundilla loppunäyttämät eivät vastanneet ensimmäistä, välillä sovitus jäi huonommaksi, välillä paremmaksi, mutta alle 1:2 joka tapauksessa, poislukien 160m aluetta.
Yllä luetellut lukemat on tunerin oman SWR-näyttämän mukaisia, rigin mittaria katsoen ollaan tunauksen jälkeen aika lailla samassa. Täytyy vielä testailla kunnollisen mittarin kanssa ym..

Lopputulema pikatestauksella: Erittäinkin 60€ arvoinen laite. Kykenee virittämään aika isonkin kuorman, on suht hiljainen ja nopea, ei yli 1-2 sekuntia miettinyt kuin 160m alueella, missä sovitusta ei sitten löytynytkään (no, hieman yli 5m pitkä koax-pystydipoli??).. 
Testailut jatkuu, eri olosuhteissa, eri antenneilla jne. 

Täytynee ottaa kannet auki, kusoilla, rääkätä myös digillä ja tsekkailla "pistoolimittarilla" minkälaisia lämpötiloja tunerin sisällä ilmenee.. 

1 kommentti:

  1. Moro! On siinä ainakin mittaukseen tuollainen "kiikariferriitti", joka ei ole niin bandi-/taajuusriippuvainen kuin jokin triplinesysteemi. gl 73 de Erkki oh6nmy

    VastaaPoista