tiistai 26. kesäkuuta 2012

Air wound 1:1 choke windomille "Ugly balun"

Ugly-balunhan ei sanan varsinaisessa merkityksessä ole baluni vaan enemmänkin RF-kursitin. Oikein tehtynä se katkaisee vaippavirrat ja estää koaksiaalia säteilemästä antennin mukana. Mikäli koaksiaalista tulee osa antennia ja se toimii myös säteilijänä, antennin ominaisuudet muuttuvat heikommiksi ja mahdolliset häiriöt lisääntyvät koska RF leviää kaapelista ympäriinsä, esim TV-koaksiaaleihin, sähköjärjestelmiin yms QTHn sisätiloissa, mastoihin, yagejen puomeihin yms aiheuttaen erilaisia häiriöitä ja ongelmia jotka voivat olla vaikeita selvittää. On myös havaittu ns. "koksibalunin" vaikuttavan QTHsta tulevien häiriöiden etenemisestä antenniin ja katkaisevan ne jos esimerkiksi televisiosta pääsee radioataajuiset häiriöt kytkeytymään koksin ulkovaippaan, joka vie sen ulos ja ylös antennille, josta se ilman balunia säteilee suoraan antenniin aiheuttaen häiriötä bandeille..

HamUniversen mukaan koksibalunin koko, siis halkaisija jne. ei ole niinkään ratkaiseva tekijä impedanssin kannalta kuin se paljonko baluniin on koaksiaalia käytetty. Suositeltava määrä on n. 5-6metriä. Tällä mitalla baluni pitäisi olla toimintakykyinen 160-10m alueilla. Balunin voipi rakennella esim. omaa versiotani mukaillen muoviputken päälle, hätätilassa vaikka "pyöräyttää kokispullon ympärille".. Tärkeää on, ettei balunin alku- ja loppupään koaksiaalit pääse kosketuksiin keskenään koska tämä heikentää balunin toimintaa huomattavasti, tästä syystä esim. muoviputken päälle kiertäminen on huomattavasti parempi ratkaisu kuin vain pyörittää koksi kiepille antennin syöttöpisteeseen. Yksikerroksinen muoviputken päälle rakennettu kela-muodossa valmistettu baluni toimii paremmin koska se jakaa RF-jännitteen ja kapasitanssin tasaisesti jokaista kierrosta kohden..

Omat kappaleeni rakensin tallin perukoilta löytyvän komean vaaleanpunaisen putken päälle, kiinnitin koksin putken ulkopuolelle ylä ja alapäähän kuumaliimalla ja lopuksi suojaksi, ja ennenkaikkea siistimmän ulkonäön kannalta maalasin balunin mustaksi. Ajattelin myös kokeilumielessä mittailla tuon perinteisen 1:6 balunilla varustetun windomin vireyttä uglybalunilla- ja ilman analysaattorin kera. Tästä tuloksia myöhemmin!

Valmis balunit ennen maalaustaLisäksi ajattelin kokeiluksi tehdä toisen perus puoliaaltodipolille, lisään suoraan balunin runkona toimivaan muovipurkkiin vedonpoistot dipolin viiksille & ja banaaniterminaalit joiden alle dipolin viikset kytketään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti