torstai 4. joulukuuta 2014

Baofeng-Pofung / Sain Sonic GT3 MKII

Eilen saapui postissa (kiitos OH2FXD) Pofung-Baofeng / Sain Sonic GT3mk2 käsiradio. Kapulaa voisi kai kutsua Baofeng UV5R*-perheen "ulkopuoliseksi jälkeläiseksi". Tässä hieman mietteitä vuorokauden testailun perusteella.



Radiossa taajuusalueina VHF- ja UHF alueet. Originaalina taajuusalueet VHF:llä 136-174 ja UHF:llä 400-520MHz. Molemmat bandit ovat aukottomia niin kuuntelussa kuin lähetyksessä. Ohjelmoimalla kapulan lähetysalueen pystyy rajoittamaan esim. 2m ja 70cm radioamatöörialueille tai vaikka tiettyihin elinkeinoelämän kanaviin. WFM BC-kuuntelun taajuusalue on jaettu kahteen osaan joka kattaa taajuudet väliltä 65-108 Mhz. Lähetystehona radiossa molemmilla bandeilla valittavissa 5W/1W. Taajuusaskellukset kiinarigeille tutut 2.5/5/6.25/10/12.5/25 kHz.

Vakivarusteina pöytälaturi, antenni, vyöklipsi, 1800mAh Li-ion akku, pöytälaturi ja pöytälaturille niin verkkovirta (100-240V)- kuin autoadapteri (12-24V) sekä handsfree kuuloke-mikrofonijohto.

Kapulassa on sama käyttöliittymä kuin UV5R kapuloissa, ainoana lisäominaisuutena on 2100Hz piippa jolla tosin ei tee Suomessa mitään.



Rautapuolen muutoksia ulkonäön lisäksi on muutamia. Taajuus, lähetys ja RX-piirit on uusittu parempiin versioihin perinteisistä UV5R-kapuloista. Ulkokuori on mukavan pyöreähkö tasakulmaiseen 5R kapulaan ja luvataampa tuolle myös kosteuden- pölyn- sekä istunkestävyyttä. Näyttö on yksivärinen toisin kuin baofengeissä, softasta löytyvä värinvaihto toimii vain kirkkaudensäätönä. Näytön värinä tummansininen tausta jossa valkoiset kirjaimet/numerot.

Muistipaikkoihin ei mahdu sen enempää kirjaimia kuin muissakaan saman perheen radioissa ja skannaus on edelleen turhauttavan hidas, tähän toivoisi korjausta uudemmissa versioissa. Skannauksen hitaus tulee esille varsinkin jos muistipaikoilla on taajuuksia enemmänkin, 100 muistipaikan läpikäynnissä menee lähes minuutti.



Antenni tuntuisi pienissä mutu-tuntuman testeissä paremmalta kuin UV-5Rn vakipiiska, onhan tuo toki lähes 10cm pitempikin. Kusoillessa antenni ei lämpene alapäästä kuten 5r:n antenni joka lämpenee huomattavasti. Kuuntelussa vierekkäin heikossa sijainnissa tuntuisi paikallinen 2m toistin kuuluvan ehkä aavistuksen paremmin Sainsonicin pitemmällä piiskalla, 70cmllä ei mitään havaittavaa eroa. Plussana GT3sen antennille joustavuus, ei taitu niin helposti alapäästä rikki jos antenni taipuu esim. keskivaiheilta..

Kaikenkaikkiaan hyvän oloinen kapula hinta-laatu suhteeltaan ja sopii käteen mukavasti. Mitään mullistavaa eroa UV5R-kapuloihin ei ole mutta jos näistä kahdesta täytyy valita, kyllä minun valintani on GT3 vaikka se hieman kalliimpi onkin. Ohjelmointiin kelpaa UV5R-kapulan usb-kaapeli ja itse rukkasin kapulan konffeja CHIRP-ohjelmalla. Lisävarusteliitäntä on sama kun baofengin kapuloissa eli monofonien olettaisi sopivan, tätä en ole kokeillut.

Edullinen radio edullisen radion ominaisuuksilla, kaikenkaikkiaan hintansa arvoinen laite!

UV5R camo-suojuksella, GT3 ja UV5RG.
Linkkivinkki: OH2FXD Mikon englanninkielinen bloggaus GT3-kapuloista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti