lauantai 23. toukokuuta 2015

Akkuvirtaa päiväpeditioille...

Tuli tuossa taannoin tilattua kerhon kimppatilauksessa EU101 QSL-kortteja kun olevanaan sieltä usein olen äänessä, no eihän niitä kusoja ollut sataakaan logissa joten asialle täytynee jotain tehdä.....

Agregaatti on hyvä vaihtoehto jos aikoo kusoilla pitemmän keikan mutta tuumailin ettei se ole niin mukava roudata mukana henkilöautossa jos kusoilureissut rajoittuu tuommosiin 2-5tunnin pituisiin pätkiin.. Tästä kun ajelee alle 20min tuonne raippaluodon puolelle niin päiväpeditioiden teko ei ole homma eikä mikään.. Auto parkkiin uimarannalle, emäntä ja juniori uimaan ja itse vallata sopiva nurkkaus retkipöydälle&tuolille ja paiskata dipoli ylös..

Valmistelin akkulodjun lisäksi eri bandeille kevytrakenteisia puolenaallon dipoleja joiden syöttöpisteeseen on lisätty ns. sähkömiehenputken jatkopalikka jonka avulla dipolin keskipisteen saa näppärästi ongenvapaan  ja ylös, toimii vaikkei olisi puita lähistöllä. Varastosta kun löytyy 8m-ongenvavan lisäksi 12,5metrinen DX-Wiren lasikuitumasto.. 8m vavasta joutuu jättämään 3 ylintä palaa pois jotta vahvuus riittää kannattelemaan dipolia eli sp. noin 5.5m, DX-wiren mastolla taas saa tuon huomattavasti korkeammalle, noin 9m korkeuteen. Inverted-V asennuksena kun ajelee niin dipolihan on lähes ympärisäteilevä. Erilaisia lanka-GP sovelluksiakin tulee varmasti kokeiltua kesänmittaa.

Akuksi tarttui mukaan 80Ah Woima vapaa-ajan akku. Valmiita akkubokseja olisi ollut tarjolla 50€ hintaan mutta päätin väkästellä itse ja säästin yhden 30€. Akkulaatikon virtaliittimeksi valitsin vekoyn valikoimasta löytyvän anderson-power companyn latausliittimen max 36A virralle. Tämä oli näppärän oloinen ja mekaanisesti kestävän tuntuinen liitin.Lisäyksenä laatikkoon olisi tarkoitus vielä asentaa jännitemittari josta seurailla akun jännitettä kunhan kiinanpoikien postilähetys suomeen kerkeää.. Joutui taas köyhänä opiskelijana suosimaan mielummin ebay:n valikoimaa kun kotomaista tarjontaa.. Vekoyllä olisi ollut tarjolla 0-200mV asteikolla olevaa digitaalista DC-paneelimittaria hintaan 11€, johon olisi täytynyt vielä itse tehdä skaalaus vastusjaolla kun taas ebay tarjosi vastaavia valmiita 5-30Vdc mittareita hintaan 1,7€/kpl postikuluineen..


Valjastin vielä kaljakärryn kuljetuskapineeksi jos autolta on workkimispaikalle pitempi matka käpötellä.. Akkupaketin paino ~17kg ja siihen rigien+antennien jne. paino päälle. Reppu on pakattu ja mukana ekalle reissulle MFJ:n antennianalysaattori eli kunhan sää on luvatun mukainen, 24.5 ulkoilutetaan tätä settiä ensimmäistä kertaa antennien virittämisen ja testikusojen sekä makkaranpaistelun merkeissä koko perheen voimin :).CQ de OH6GZT/p from IOTA EU-101 "erikois QSL" tarjolla :)

Workinta tulee keskittymään pääosin 20m bandista ylöspäin mutta esim sral-peruskisoihin olen ajatellut osallistua kesän aikana raippaluodon puolelta joten myös OH-kusojen mahdollisuus on ainakin ko. kisojen aikana. Niin ja onhan tuo 11m lanka-antennikin tuola repussa..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti