sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Wimo GPM-1500 asennusta uudelle QTH:lle

Maa on sulanut senverran että vertikaalin mastojalan kaivaminen maansisään onnistuu joten keväisen lauantaipäivän agendaksi muodostui antennin pysytyshommat.

Antennin mastoksi olin suunnitellut reilun metrin pitkää mastoputkea ja putken jalaksi vanhan ison terassivarjon jalustaa. 


Kaivelin jalan noi 30cm syvyyteen maansissään ja lisäsin joka jalalle n. 20kg kivilaatat painoksi, aluksi vatupassin kanssa suoristelua mutta lopulta se työkalu joutui sivuun ja homma jatkui ihan silmämääräisesti. Kohtuu kivasti oli maa tosiaan sula ja kaivamisessa ei järin isoa työtäkään ollut. 

Hetki ihmettelyä jotta putki on suora ja maat takaisin päälle, sitten jumppaa ja tamppaamista :).


Kun putki oli pystyssä ja antenni kasassa täytyi vielä kaapelikanavakaivella.. Kaivelin samalla kahteen suuntaan n. 10m 16mm2 kuparia maadoitukseksi, maadoituspiste tuossa mastoputken alapäässä, jalan yläpuolelta. Jämäkuparinpalan laitoin vielä antennin rungosta maadoitusliittimenä toimivaan mastokiinnikkeeseen vaikkakin eipä tuo tarpeen ole, ehkä enemmän näön vuoksi tms, ompahan maadoitettu jos naapureita kiinnostaa.. 

Kaapelin toin vanhan puutarhaletkun sisällä kaivettuna maahan, samaan kanavaan toinen 16mm2 kupareista ja mullat takaisin päälle. Nurmikonsiemeniä täytynee ostella hiukan paikkaamaan vahinkoja hi.



Antennin syöttöpisteessä on 30kpl ferroxcube CST19/11/12-3S4-ferriittirenkaita kutistesukalla lukittuna kaapelin päälle vaippavirtoja katkaisemaan.



Maatasot jäivät vielä asentamatta, tarkoituksena laittaa 80, 60, 40, 20, 15 ja 10m bandeille omat radiaalit 0.4mm2 puhelinkeskuslangasta upotettuna nurmikkoon. Rakenetelin jo hienon työkalun jolla kaapeli pudottaa nurmikkoon, harjanvarresta, taltasta sekä ongenvavanpätkästä :-D.

Maatasojumppa jäi myöhemmäksi, illalla alkoi sataa luntakin ja sitä aamulla ~10cm maassa joten odotellaan kesäisempiä kelejä sen kanssa. 

Lopputulos: 20m toimii ainakin erittäin mukavasti kuten odottaa voikin, antenni virittyy LDG AT-200Pro2 virittimen kanssa 80m-10m kaikille amatööribandeille vaikka radiaalit vielä puuttuukin. Toiminnasta vielä muuten erikoisemmin ole tietoa muuten kuin että 20llä kyllä signaali on jo etelä-afrikkaan ja ameriikkaan kaikunut :).



Testit jatkuu. Kiitos antennin- ja ferriittejen, jälleen kerran erittäin nopeasta toimituksesta, kuuluu Jyrkille / Utec OY. Suosittelen!


lauantai 15. huhtikuuta 2017

Ei elektroniikkaa vaan "huonekalutuunausta"..

Hieman normaalista aiheesta poikkeavaa juttua tälläkertaa.

Monet kerrat on tullut netistä luettua "D-C-Fixillä" "tuunatuista" huonekaluista, eipä ole tullut vain koskaan tutustuttua tähän tasavirtakorjausmenetelmään ;).

Ikean kevytrakenteinen ATK-pöytä oli jo hieman kovia kokenut ja pöytälevystä maalikin hieman rapissut pois niin tuumasin jotta pitäisikö tuo pinta maalata vai mitä sille tekisi jolloin palautui mieleen nämä trenditermikkäät huonekalutuunaajat ja heidän paljon käyttämä kontaktikalvo..



Tuumasta toimeen ja prisman kautta kotiin, hieman tutustumista ja äheltämistä - pöydästä tuli jopa hieno. Kyllä nyt kelpaa irkata marmoritiskiltä! :-D Tuollainen 2m x 60cm pala taisi maksaa noin 10€, hiukan alle. Asennuksessa tarvitsee sakset, mattopuukon ja lastan - itse käytin lastanpuutteessa CD-levyn kantta. Tietenkin pinta jolle kalvo asennetaan täytyy olla puhdistettu rasvasta, pölystä yms. hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.


Aika näyttää kauanko tuo kalvo tuossa pysyy..

keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Kotitekoinen antennivaihtaja auton takaluukkuun HF:lle

Kun autoon tuli asennettua HF-radio ja molempiin takalokasuojiin eri taajuusalueella toimivat antennit, tuli tarve myös antennivaihtajalle. Kaupalliset ratkaisut ovat melkoisen kalliita, joten tuli tarpeen kokeilla tehdä itse..

Erilaisia releitä läpikäyden paikallisen (vekoy) valikoimasta.. Ohjaus normaalilla 1/0-kytkimellä auton edestä, ohjauskaapelina "jotain random 0.5mm2 piuhaa" mitä nurkista löytyi..

Alla kuvat reletoteutuksesta sekä mittauksia keinokuormaan vaihtajan läpi.. Toimii! :)







tiistai 11. huhtikuuta 2017

Uudelle QTH:lle antennia ja RF-kuristimen suunnittelua..

Ääneenkin pitäisi nopsasti päästä joten päätin uudelle QTH:lle laittaa ensialkuun antenniksi GPM-1500 laajakaistavertikaalin, asennettavuuden helppouden ja rakenteen takia. Ko. antennista kun ei sojota 1,5-2m pitkiä maatasoja joka suuntaan niin myös suht lähelle maanpintaa asennus onnistuu, eikä antenni ole järkyttävän kallis.

Samaan pakettiin tilasin kasan Ferroxcube CST19/11/12-3S4-ferriittirenkaita syöttöpisteeseen asennettavaan RF-kuristimeen. Kuristimeen tulee 30kpl ko. renkaita joka nostaa esim. 25MHz-taajuusalueen impedanssin 1600ohmiin. Tuolla rengasmäärällä kuristimen pitäisi toimia täysin 80-10m alueilla, toki 6m myös antennista "löytyy" mutta on erittäin huono hyötysuhteeltaan ko. bandilla.



Samanlainen antenni, tosin ex-omistajan hieman tärvelemä (kelasta pätkä poltettu oikoiseen yliteholla kaiten) minulla oli ensiantenni entisessäkin QTH:ssa ja hyvinhän tuo palveli, varsinkin 20-10m välillä. Tälläkertaa ei ole pelkoa jotta antennista olisi kelaa tms. tärvelty kun se odottaa käyttämättömänä paketissa :).






maanantai 3. huhtikuuta 2017

Antennit alas, QTH:n vaihdos edessä..

Erinäisistä, lähinnä sijaintiteknillisistä syistä päätettiin tuossa vaihtaa QTH, tai siis QTH:n sisältö uuteen asuntoon.. Uusi QTH sijaitsee 10km päässä nykyisestä, vanhan vaasan alueella..

Antennithan tietenkin oli ensimmäisenä mielessä, kirjoja voi paiskoa pahvilaatikkoon mutta 6m korkeudessa olevaa 6m mastoputkea + 5,x metrin antennia ei ihan ilman apuvälineita alas saakkaan..

Otimme erään sunnuntai-aamupäivän hommaksi kolmen miehen voimin tiputtaa CP-6 sekä Aerialin dipoli alas. Hyvinhän ne sieltä saatiin tiputettua, huomattavasti vähemmän meni aikaa kuin nostossa ja kaikki säilyi jopa ehjänä!

Kiitos talkoissa mukana olleille! OH6GZT is now QRT.