keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Porjekti: Automaattiavaimen kunnostus osa 1

Hyllyssä pitkään lojunut, elämääkin nähnyt automaattiavainnusosa työnalle.. Avaimen alkuperästä / tekijästä tms. ei ole mitään hajua, jos tunnistaa niin saapi hihkaista. Kuten allaolevasta kuvasta näkyy - on tämä parhaat päivänsä jo nähnyt. Toinen pädeistä on joskus poikennut ja liimattu sekä haljennut ruuvinkohdasta.. Ei muutenkaan erityisen siistit nuo pädit ja jalustan maalipinnassa on toivomisen varaa..


¨

Avain purkuun ja pohja hiontaan, musta vasaralakkapinta voisi toimia? Alkuperäiset padit kelpaa lähinnä malleiksi uusille. Hacklabille visiitti ja uudet työnalle. "Ylijäämähyllystä" löytyi sopivia palikoita tuollaista "savulasi"-akryyliä joka on saman paksuista kuin vihreät pädit.. 

Hetki corelin kanssa ähellystä ja näytöllä onkin jo padinkuvat, akryylilevy laseriin ja leikkaus käyntiin.



Lopputulos alla, projekti jatkuu... :)



lauantai 24. maaliskuuta 2018

OH6GZT Remotebox! - suunnittelusta toteutukseen...

Pienen takapihan ja alueen häiriöisyyden takia tullut tuo remote-aseman perustaminen usein ajatukseksi.. Vertikaalit ei toimi kotimaankusoissa ja kohinataso on aina aika voimakas. Noh, pitkän tuumailun jälkeen päätin viimein tarttua toimeen ja aloittaa rakentelun..

Ajatuksena: Etäohjattava Yaesu FT450AT ja antenniksi "tuplawindom" eli OCF-Dipoli neljällä viiksellä, sijoituspaikka tuolla muutaman kilometrin päässä erään OK-talon autotallissa..

Laitteisto/osaluettelo mitä olen käyttänyt, voi olla että jotain unohtui poiskin:
- 19" Laitekotelo
- 12VDC Poistopuhallin rittal-puhallinrungolla
- Yaesu FT450AT -radio
- MSE MS12xx- max 28A hakkurivirtalähde
- LDG AT-200 PRO2 antenniviritin (tämä poistunee lopullisesta kokoonpanosta)
- DELL USFF PC (Core i5 3GHz/8GB DDR3/128GB SSD), Kiitos Juha/Hamdata
- Roland USB-äänikortti koneen oman äänikortin lisäksi (integ. digille, roland phoneaudiolle)
- 2kpl "Galvaanisia erottimia" vekoyltä audiolinjoihin + kotelot ja 10k potikat yms..
- Huawei "saippuaboksimokkula" + elisa-saunalahti 50Mbit 4G julkisella IP-osoitteella (ei NAT)
- 5dBi 4G/LTE "halpispiiskat" vekoyltä
- RF-kuristimet 2x30 Ferroxcube CST19/11/12-3S4 (1=50ohm@25MHz) UTECi:lta
- Comet Antennas alipäästösuodin myöskin UTECin varastosta.
- Kotikutoinen "tuplawindom", 4-viiksinen ocf-dipoli "Wimon" 1:4 1kW balunilla
- Koksia, MMJ:tä, Mkemiä, maadotuskiskoa, miljoona snap-on ferriittiä yms. pikkuhilpettä.
- Schneiderin 0-1-katkaisija lampulla paikallisohjaukseen sekä merkkivalo
- 230V/9A kontaktori powerin ohjaukseen
- KM-Tronic USB-ohjattava verkkovirtarele

Softapuoli:
- Teamviewer - etätyöpöytä
- Linphone - Phone äänensiirtoon
- Hamradio Deluxe - rigin ohjaukseen & digitalmaster digimodeille sekä HRDLog logiohjelmisto
- WSJT-X + JTalert JT/FT-modeille.

Pari suunnittelukuvaa sähköpuolesta (antakaa anteeksi: paintilla piirrettynä, ei cadiä).

DC-sähköpuoli
 230AC sähköt
Remotesaitin tietokone siis on aina päällä (tähänkin miettinyt vähemmän sähköävieväksi ratkaisuksi Raspberry PI:tä, jonka kautta voisi WakeOnLanilla herättää tuon tehokkaamman koneen?)

Tuttava sai pelastettua roskalavalta muutaman 19" räkkileveydeltään olevan siistin laitekotelon, toi ne "jakoon" hacklabille niin nappasin sieltä itselleni yhden.


Kotelo ei syvyydeltään ole räkki-ATK:lle sopiva mutta tähän omaan tarkoitukseeni loistava. Kotelossa oli 19" räkkireunukset mihin saisi hyllyt kiinni, no niitä ei minulla ollut ja tarkoitus oli toteuttaa projekti mahdollisimman omavaraisesti pienellä budjetilla niin päädyin irroittamaan ko. kiinnikkeet. Niitä hiukan modifioimalla sain ne uudelleenkäyttöön hyllykannattimiksi..


Hyllyt sahailin kuviosahalla vanerilevystä about sopivan kokoisiksi, ei jaksanut lähteä hacklabille sirkkelöimään jolloin olisi toki saanut viivasuorat - ihan hyvä näinkin - ei tämä mikään esittelytuote ole..



Hiukan maalia hyllynpintaan ja kasaamista. Kaappiin asensin potentiaalintasauskiskon mihin kaikki laitteet saa kytkeä, samaan maadoitettu myös kotelon runko sekä ovikin. Lisäksi nappasin roskaläjästä rikkinäisen rittalin tuulettimen, jonka runkoon flektiksi vaihdoin sopivan kokoisen 12VDC puhaltimen. Sahasin koteloon reiän radion yläpuolelle ja sijoitin puhaltimen siihen puhaltamaan ilmaa ulospäin. Kotelossa on kohtalaisen reilusti aukotusta kyljissä niin korvausilmaa tulee kyllä tarpeeksi.

Laitteiden sijoittelussa päädyin siihen, että virtalähde ja PC sekä mokkula tulivat alimmalle hyllylle, rigi ylähyllylle. Rakenteluvaiheessa rigin kaverina oli LDG AT200 Pro2 tuneri, joka lopullisesta kokoonpanosta jäänee pois koska ei remotesaitin antenni vaadi noin "jykevää" tuneria, rigin oman tunerin pitäisi pystyä hoitamaan mahdolliset tunailutarpeet.

Phone ja digi-audiolinjoissa molemmissa purnukat missä tasonsäädöt
sekä galvaaninen erotus.

Antennilinjaan alipäästösuodin sekä RF-kuristimet molempiin päihin.

ALC/Tunerin jne. mittareiden tarkkailuun HRD-softan lisäksi webkamera

Koneen integroitu äänikortti digimodeille, erillinen Roland USB-äänikoira phonelle.


Nettiyhteys on toteutettu Elisa-saunalahden 50Mbits 4G-liittymällä. Modeemina huawein "saippuaboksi" jossa 2 ulkoista antenniliitäntää. Antenneiksi mokkulalle hain paikallisesta (VEKOY) parin edukkaita kollineaarisia ~40cm pitkiä 4G/LTE-piiskoja. Antenneissa oli 3m pitkät ohkaiset RG-letkut mutta lyhensin ne häviöiden minioimiseksi tarpeellisen pituisiksi ja mokuulaan sopivat liittimet päihin, ylimääräistä kaapeleihin jäi varoiksi ehkä 20cm.

Pingi yleisiin palveluihin kuten googleen pysyi samana, kohtalaisena 20ms. luokassa keskimäärin. Signaalivoimakkuus ja nopeudet sisään ja ulos kasvoi huomattavasti. Mokkula boksin sisällä, omalla pienellä piirilevyllä olevalla kuparilaatta-antennilla sai downia noin 20Mbps ja uppia ehkä 5, antennien kera toteutuu luvattu huippunopeus 50/20, bueno!



Asensin lisäksi oveen kytkimen, mistä powerin saa päälle paikallisesti ja merkkivalon, koska boksi on toiminnassa (aivan kun sitä ei metelistä kuulisi). Hacklabille hankittiin taannoin rolandin tarraleikkuri niin tottahan sillä leikkien piti ovi liimailla täyteen turhanpäiväisiä merkintöjä (everybody loves stickers right?!?). No, on sielä yksi EI turhanpäiväinenkin - nimittäin tuo ohjausjännitettä koskeva varoitus.

Viimeisenä mutta ei missään nimessä vähimmäisenä antennista.. Antenniksi remoteasemalle päätin rakennella "tuplawindomin" eli 4-viiksisen OCF-Dipolin. Tällä pitäisi päästä workkimaan suurinta osaa HF-bandeista ilman suurempaa tarvetta tunerille, kompromissi joka toimii "kaikkialla jotenkuten". Remotesaitilla on erittäin korkeita vanhoja mäntyjä joihin antennin ripustaminen onnistuu mukavasti ja koko antennin saa ~20m korkeuteen maanpinnasta.

Antennin rakentelin 2,5mm2 mkem monisäikeisestä kuparilangasta sekä kaapista löytyneestä 1:4 1kW "wimon" jännitebalunista. Syöttökaapeliksi RG213, johon lisäksi ylempänä jo aiemmin mainitut kuristimet molempiin päihin.


Testailua testailua, vielä ei boksi ole lopullisessa sijoituspaikassaan mutta testiajoa on jo suoriteltu kotona, jolloin on paljon helpompi päästä säätämään kun boksi on samassa sijainnissa. Kaikki testailuyhteydet on pidetty internetin yli, kotinetistä remoteboxin 4G-bittiin ja homma tuntuisi toimivan varsin mukavasti. Phonekusoilussa audiotasoissa on ollut hiukan haasteita mutta nekin alkaa pikkuhiljaa olla selätetty. Meinasi olla audio joko liian vaisua tai aivan liian voimakasta.

Kunhan tässä kelit hiukan vielä lämpenee, heittelen antennin puihin remotesaitilla ja roudaan laatikon sinne - sittenhän se tositestaus alkaa :). Reportaasia blogiin sitten kun kokemuksia kertyy.

Digikusoilua remotena androidtabletilla peitonalta :)

Digimodetyöskentelyyn uusilla trendimodeilla tuttu WSJT-X, muille digimodeille pääsee sitten HRD:n digitalmasterilla tarvittaessa. HRD:ssä on mukavasti nuo mode, TX, yms kaikki napit saatavilla joten phonekusoilun ohjaus ko. ohjelmistolla on mukavan helppoa.

Muutama testikuso jo 10m SSB:llä ja FM:llä on tullut ajettua onnistuneesti.

SSB kuso menossa OH6EFX:n kanssa paikallisesti, ohjaus läppärillä + ääni perus "halpis pc-headsetillä"
Remoteasema toiminnassa, qso qso FT8lla!
Päivitys 1.4-2018

- Remotebox on nyt roudattu sijoituspaikkaansa ja asennettu paikalleen. Sähköistys OK, boksi maadoitettu talon päämaadoituspotentiaaliin 6mm2 kevillä jne. Seuraava etappi olisi koksi ulos tallista ja antennin heittely puihin. Antenniksihan on tulossa 4 viiksinen "windom" eli OCF-Dipoli. Jätin jokaiseen viikseen n. metrin ylimääräistä eli virittelyäkin on tiedossa..

Antennista ei toistaiseksi tässä vielä ole juuri kerrottu eli 1:4 jännitebalunilla varustettu 4-viiksinen "windom" tulee antenniksi, sen pitäisi kattaa suhteellisen mukavasti kaikki HF-bandit ja virittyäkkin siihenmalliin ettei erillistä tuneria tarvita. Tuolle AT-200Pro 2:lle kun on käyttöä reissuillakin..

Anyway, remoteboxi on nyt sijoituspaikkansa löytynyt ja testailtu raudan osalta muuten paitsi ettei äänessä vielä ole oltu.. Mukavasti tuntuu bittikin toimivan, 20~30M sisään ja 10-20 ulos.. Ihan FB!





Päivitys: 11.4.
Remoteaseman antennikaapelointi laitekotelolta ulos suoritettu, seinäläpivienti & kaapelin asennus seinälle siististi yms. Vielä kun antennin saa ylös ja viritettyä sekä kaapelin kiinni ulkona sijaitsevaan jatkoskohtaan (N-N), alkaa homma olemaan paketissa. Pieniä loppuviilauksia varmasti tarvitsee vielä tehdä mutta "voiton puolella" :).

tiistai 20. maaliskuuta 2018

"Uusi" koti/reissurigi.. FT450D

Kuten aiemmasta postaukseta käynee selväksi niin FT-450AT meni remoteen.. Jotain pitäisi kuitenkin kotonakin reservissä olla, ja milläs sitä reissuissa ja mökillä kusoilee?

Rahatilanne ei suoraa antanut myöden alkaa rigiä hankkia niin piti tehdä operaatio "tallinsiivous". Yllättävän paljon lopulta löytyi hävitettävää - ei juuri nyt tarpeen olevaa radiorompetta. Ehkä isoimpana voisi mainita tuon Cushcraft R-9 vertikaalin, joka oli tarkoitus laittaa tänne koti QTH:lle mutta jatkuvasti nousevien häiriötasojen takia luovuin ajatuksesta..

Tuumasta toimeen ja rompetta kiertoon, varastot tyhjäksi ja rigiä etsimään. Olen pitkään omistanut tuon FT-450AT radion ja tykästynyt ko. radioon. Monta muutakin vehjettä on välissä pöydällä käynyt ja eteenpäin lähtenyt mutta yksi on ollut ja pysynyt joten.. Ostetaan FT-450!

Melko äkkiä löytyikin sopiva ehdokas, myyjänkanssa puhelua ja selkeni vielä että myyjän tytär on juuri kyläilemässä hänen luonaan, mistä tulossa kotiinsa, tänne minun paikkakunnalle.. Ei paha? No sieltähän se löysi tiensä tänne - FT-450D. Myyjä kertoi radion olevan hänelle ylimääräinen, tullut kaupassa kylkiäisenä "piti ostaa koko paketti tai ei mitään", uudenveroinen eikä uudelle häpeä.. Noh?





Eipä voi moittia ulkoista kuntoa. Nyt muutaman päivän ajellut ko. rigiä tässä kotona, pari kusoa SSB:llä, FM:llä ja ~200 digillä, toimii loistavasti !  Kiitoksia vain sinne pietarsaaren suuntaan.

Sitten asiaan, olen omistanut FT450AT-radion jo pitkään, ei ehkä ensimmäistä mutta ensimmäisien suomeen toimitettujen erien joukosta ostettu kappale.. Hyvä rigi! - en voi moittia. Mitäs eroa tällä D-mallilla sitten on?



Näkyvät erot:
- Valkoiset ja taustavalaistut näppäimet
- Jalat millä rigin etunaaman saa ylöspäin (tämä HYVÄ!!)
- VFO nuppi - pitempi kuin vanhassa, ei "sormikoloa"
- Mikrfoni - hieman pienempi ja sirompi, mikissä 3 toimintanäppäintä jotka voi ohjelmoida haluttuun toimintaan sekä TONE 1/2 valinta (tonevalinnan toiminnasta ei vielä testikokemusta, teen tästä myöhemmin blogijutun jos muistan :))

Muita huomattuja eroavaisuuksia:
- ALC-mittarin käyttäytyminen
ALC-mittari on huomattavasti herkempi, pamahtaa peräseinään helposti jos SSB:llä vislaat mikrofoniin.. Mittarissa kun on tuo oma asteikkonsa ALC:lle, FT450AT-mallissa (asteikko (.........::) puheella, vislaamalla jne jos liikaa meteliä pidit, mittari meni 1-2pykälää yli tuon ALC-asteikoin yli. 
FT-450D mallissa se taas "pamahtaa peräseinään ihan täysin (iltalehtityyliin: katso kuva!!!!).


Tämä ALC-mittarin käyttäytyminen hiukan aiheuttu hämmennystä, kun vanhaan oli tottunut. Varsinkin digimodeilla kun "Isot pojat" oli neuvonut että rigin tehot 100W, nostat tehoja tarvittavaan mutta seuraat että ALC-näyttämä ei nouse. Tällä rigillä digimodeillakin nousee jo 1-2-3 pykälää alapäästä vaikka lähetysteho olisi esim. alle 20W. FT450AT-mallissa ALC-mittari pysyy täysin "mykkänä" 100W asti nostettaessa, ja siitä kun edelleen lisätään voimakkuutta modulaatioon niin ALC-näyttämäkin nousee. Jos epäselkeän selkeästä tekistäni saa pointin kaivettua esille, ymmärtänee miksi olin hieman hämmentynyt tästä? Kaksi "samanlaista" radioa pöydällä mutta käyttäytyvät eri tavala. 

Kysäisin asiaa eräältä suomessa maahantuontia ja myyntiä harjoittavan yrityksen edustajalta, kuulemma on ihan tyypillistä että D-mallissa ALC-mittari käyttäytyy erilailla kuin vanhemmissa. No, täytynee luottaa tähän kommenttiin että PSK- tai FT-lähete ei leviä liiaaksi esim 60W teholla vaikka ALC-mittarissa muutama palkki onkin mukana. ALC-näyttämä ei kuitenkaan nouse yli tuon 2-3 palkkia 100W tehoonkaan varovasti säätäessä, mutta siitä jos hiukankin hipaisee yli niin on hyvin äkkiä asteikonyli "mittarin tapissa". 

D-mallissa muina  uudistuksina mitkä itselleni tuli heti ilmi on toki valkoisella väritetyt näppäinteksit (jotka ovat myös taustavalaistuja tässä mallissa), sekä pitempi VFO-nuppi, jossa ei ole "sormireikää".
AT-mallissa VFO oli hiukan matalempi ja siinä oli sormenpäälle upotus mistä vfoa voi rullata. Toki tämän radion VFO-nuppi on senverran pieni, että tuo sormiupotus - tai sen puuttuminen on sinänsä se ja sama- koska tuota pientä VFOa on ihan mukava pyörittää reunaltakin ympäri  (halkaisija karkeasti 13,5cm. 

450D VFO

450AT VFO
Vaikeaa sanoa onko toinen näistä parempi? FT450AT-radioon olen tottunut vuosien ajan, FT450D radio on aavistuksen erilainen, silti samanlainen.. CW-miehille mukavana lisänä D-mallis on kireämpi CW-filtteri, itse en sähkötystä harrasta niin tuosta en voi kehua uudempaa mallia..

Uudemman (D) VFO on hassun pitkä mutta silti mukava käyttää myös, näissä kun tuo VFO on niin pieni niin välttämättä sitä "sormireikää" ei tarvitse että pyörittäminen käy kätevästi.

Kaikenkaikkiaan: Hyvä radio! D-mallissa pieniä muutoksia joista itselleni ehkä isoimpana vaikuttavana: jalat radion alla! Edelleen, nyt vanhan- ja uuden- version omistavana voin suositella tätä radioa jokaiselle liikkuvalle hamille. Pieni, täystehoinen 100W 160-6m, löytyy puhemuisti (puhe/CW), antenniviritin, DSP ja muutkin nykyaikaiset herkut kompaktissa koossa.

Viimeinsenä mainittavana erona  FT450AT- ja FT450D välillä on mikrofoni. 

FT450 (ja AT) mallien mukana tuli isokokoinen MH-67A8J kun taas FT-450D mukana tulee MH-31 mikrofoni. Omasta henkilökohtaisesta kokekmuksestani voinen sanoa että olen bandilla kuullut molempia äänessä, ja tämä isompi "peruna" on huomattavasti laadukkaampi äänenlaadulta, 31 taas hieman "tunkkainen". MH-31 taas antaa ääntä hieman voimakkaammin kuin isompi MH-67*, joten mikkiasetuksia saa säädellä. 

En ole vielä testannut omilla radiolla onko näillä tosissaan isoakin eroa. MH-31 mikistä löytyy mikrofonin takaa "Tone 1-2" valinta, tosin googlesta löytyneet keskustelulinkit kertovet ettei ko. kytkin vaikuta lähetysääneen mitenkään.

Sen voinen sanoa tässävaiheessa tästä vanhemmasta MH67* mikrofonista että ko, mikin PTT-mikrokytkin ei ainakaan ole ehkä parasta mahdollista laatua.. 5-6v käytönjälkeen alko lähetys pätkiä vaikka PTT oli pohjassa. Mikrofonin sisällä on mekaaninn rajoitin kuinka syvälle PTT-painike voi painua, tämän puitteissa mikrofonin mikrokytkin ei enää kyennyt kytkemään luotettavasti. Lisäsin mikkiin ns. "fylliä" eli hiukan tavaraa PTT-muoviklipareen ja mikrokytkimen väliin niin mikrofoni on toiminut moitteetta.

Toistaiseksi on vielä kokoeilematta toimiiko FT450D-mallissa esim Shuren, laadukkaaksi todettu C606-mikrofoni suoraa kuten perus/AT-malleissa. Tuolla ko. mikrofonilla saa erittäin laadukkaan puheaudion ilman premppeja yms. 

Tässä vain hiukan ensipäivien tuntumia FT450AT ja FT450D väliltä, radiolla on n. 10v ikäeroa.
Palaan asiaan myöhemmin kun/jos mainittavaa löytyy, 73!

FT450D "yövalaistuksessa"

perjantai 2. maaliskuuta 2018

Hiekkalaatikko.. Serveribonkkia harjoitteluun..

Kiitoksia vaan helsingin suuntaan, bonkkina sain sieltä tuollaisen G5 HP DL380 räkkikoneen..

Pitkän aikaa ollut mielenkiintona harjoitella tuota virtualisointiympäriston rakennusta mutta ei oikein ole ollut sopivaa rakkinetta millä tuota ruveta harjoittamaan..


On tehoa, 6x1GBPS verkkoliitännät ja kaikki..  Ainut vaan että vaimo tuumasi ensimmäisen bootin jälkeen "Tuo ei muuten tule meille" :-D No, flekteissä on ääntä, katsellaan jos tän saisi vaikka hacklabin nurkkaan pyörimään, sielä kun on sähkökin vuokrassa (koneessa 2x1kW powerit).