lauantai 24. maaliskuuta 2018

OH6GZT Remotebox! - suunnittelusta toteutukseen...

Pienen takapihan ja alueen häiriöisyyden takia tullut tuo remote-aseman perustaminen usein ajatukseksi.. Vertikaalit ei toimi kotimaankusoissa ja kohinataso on aina aika voimakas. Noh, pitkän tuumailun jälkeen päätin viimein tarttua toimeen ja aloittaa rakentelun..

Ajatuksena: Etäohjattava Yaesu FT450AT ja antenniksi "tuplawindom" eli OCF-Dipoli neljällä viiksellä, sijoituspaikka tuolla muutaman kilometrin päässä erään OK-talon autotallissa..

Laitteisto/osaluettelo mitä olen käyttänyt, voi olla että jotain unohtui poiskin:
- 19" Laitekotelo
- 12VDC Poistopuhallin rittal-puhallinrungolla
- Yaesu FT450AT -radio
- MSE MS12xx- max 28A hakkurivirtalähde
- LDG AT-200 PRO2 antenniviritin (tämä poistunee lopullisesta kokoonpanosta)
- DELL USFF PC (Core i5 3GHz/8GB DDR3/128GB SSD), Kiitos Juha/Hamdata
- Roland USB-äänikortti koneen oman äänikortin lisäksi (integ. digille, roland phoneaudiolle)
- 2kpl "Galvaanisia erottimia" vekoyltä audiolinjoihin + kotelot ja 10k potikat yms..
- Huawei "saippuaboksimokkula" + elisa-saunalahti 50Mbit 4G julkisella IP-osoitteella (ei NAT)
- 5dBi 4G/LTE "halpispiiskat" vekoyltä
- RF-kuristimet 2x30 Ferroxcube CST19/11/12-3S4 (1=50ohm@25MHz) UTECi:lta
- Comet Antennas alipäästösuodin myöskin UTECin varastosta.
- Kotikutoinen "tuplawindom", 4-viiksinen ocf-dipoli "Wimon" 1:4 1kW balunilla
- Koksia, MMJ:tä, Mkemiä, maadotuskiskoa, miljoona snap-on ferriittiä yms. pikkuhilpettä.
- Schneiderin 0-1-katkaisija lampulla paikallisohjaukseen sekä merkkivalo
- 230V/9A kontaktori powerin ohjaukseen
- KM-Tronic USB-ohjattava verkkovirtarele

Softapuoli:
- Teamviewer - etätyöpöytä
- Linphone - Phone äänensiirtoon
- Hamradio Deluxe - rigin ohjaukseen & digitalmaster digimodeille sekä HRDLog logiohjelmisto
- WSJT-X + JTalert JT/FT-modeille.

Pari suunnittelukuvaa sähköpuolesta (antakaa anteeksi: paintilla piirrettynä, ei cadiä).

DC-sähköpuoli
 230AC sähköt
Remotesaitin tietokone siis on aina päällä (tähänkin miettinyt vähemmän sähköävieväksi ratkaisuksi Raspberry PI:tä, jonka kautta voisi WakeOnLanilla herättää tuon tehokkaamman koneen?)

Tuttava sai pelastettua roskalavalta muutaman 19" räkkileveydeltään olevan siistin laitekotelon, toi ne "jakoon" hacklabille niin nappasin sieltä itselleni yhden.


Kotelo ei syvyydeltään ole räkki-ATK:lle sopiva mutta tähän omaan tarkoitukseeni loistava. Kotelossa oli 19" räkkireunukset mihin saisi hyllyt kiinni, no niitä ei minulla ollut ja tarkoitus oli toteuttaa projekti mahdollisimman omavaraisesti pienellä budjetilla niin päädyin irroittamaan ko. kiinnikkeet. Niitä hiukan modifioimalla sain ne uudelleenkäyttöön hyllykannattimiksi..


Hyllyt sahailin kuviosahalla vanerilevystä about sopivan kokoisiksi, ei jaksanut lähteä hacklabille sirkkelöimään jolloin olisi toki saanut viivasuorat - ihan hyvä näinkin - ei tämä mikään esittelytuote ole..



Hiukan maalia hyllynpintaan ja kasaamista. Kaappiin asensin potentiaalintasauskiskon mihin kaikki laitteet saa kytkeä, samaan maadoitettu myös kotelon runko sekä ovikin. Lisäksi nappasin roskaläjästä rikkinäisen rittalin tuulettimen, jonka runkoon flektiksi vaihdoin sopivan kokoisen 12VDC puhaltimen. Sahasin koteloon reiän radion yläpuolelle ja sijoitin puhaltimen siihen puhaltamaan ilmaa ulospäin. Kotelossa on kohtalaisen reilusti aukotusta kyljissä niin korvausilmaa tulee kyllä tarpeeksi.

Laitteiden sijoittelussa päädyin siihen, että virtalähde ja PC sekä mokkula tulivat alimmalle hyllylle, rigi ylähyllylle. Rakenteluvaiheessa rigin kaverina oli LDG AT200 Pro2 tuneri, joka lopullisesta kokoonpanosta jäänee pois koska ei remotesaitin antenni vaadi noin "jykevää" tuneria, rigin oman tunerin pitäisi pystyä hoitamaan mahdolliset tunailutarpeet.

Phone ja digi-audiolinjoissa molemmissa purnukat missä tasonsäädöt
sekä galvaaninen erotus.

Antennilinjaan alipäästösuodin sekä RF-kuristimet molempiin päihin.

ALC/Tunerin jne. mittareiden tarkkailuun HRD-softan lisäksi webkamera

Koneen integroitu äänikortti digimodeille, erillinen Roland USB-äänikoira phonelle.


Nettiyhteys on toteutettu Elisa-saunalahden 50Mbits 4G-liittymällä. Modeemina huawein "saippuaboksi" jossa 2 ulkoista antenniliitäntää. Antenneiksi mokkulalle hain paikallisesta (VEKOY) parin edukkaita kollineaarisia ~40cm pitkiä 4G/LTE-piiskoja. Antenneissa oli 3m pitkät ohkaiset RG-letkut mutta lyhensin ne häviöiden minioimiseksi tarpeellisen pituisiksi ja mokuulaan sopivat liittimet päihin, ylimääräistä kaapeleihin jäi varoiksi ehkä 20cm.

Pingi yleisiin palveluihin kuten googleen pysyi samana, kohtalaisena 20ms. luokassa keskimäärin. Signaalivoimakkuus ja nopeudet sisään ja ulos kasvoi huomattavasti. Mokkula boksin sisällä, omalla pienellä piirilevyllä olevalla kuparilaatta-antennilla sai downia noin 20Mbps ja uppia ehkä 5, antennien kera toteutuu luvattu huippunopeus 50/20, bueno!



Asensin lisäksi oveen kytkimen, mistä powerin saa päälle paikallisesti ja merkkivalon, koska boksi on toiminnassa (aivan kun sitä ei metelistä kuulisi). Hacklabille hankittiin taannoin rolandin tarraleikkuri niin tottahan sillä leikkien piti ovi liimailla täyteen turhanpäiväisiä merkintöjä (everybody loves stickers right?!?). No, on sielä yksi EI turhanpäiväinenkin - nimittäin tuo ohjausjännitettä koskeva varoitus.

Viimeisenä mutta ei missään nimessä vähimmäisenä antennista.. Antenniksi remoteasemalle päätin rakennella "tuplawindomin" eli 4-viiksisen OCF-Dipolin. Tällä pitäisi päästä workkimaan suurinta osaa HF-bandeista ilman suurempaa tarvetta tunerille, kompromissi joka toimii "kaikkialla jotenkuten". Remotesaitilla on erittäin korkeita vanhoja mäntyjä joihin antennin ripustaminen onnistuu mukavasti ja koko antennin saa ~20m korkeuteen maanpinnasta.

Antennin rakentelin 2,5mm2 mkem monisäikeisestä kuparilangasta sekä kaapista löytyneestä 1:4 1kW "wimon" jännitebalunista. Syöttökaapeliksi RG213, johon lisäksi ylempänä jo aiemmin mainitut kuristimet molempiin päihin.


Testailua testailua, vielä ei boksi ole lopullisessa sijoituspaikassaan mutta testiajoa on jo suoriteltu kotona, jolloin on paljon helpompi päästä säätämään kun boksi on samassa sijainnissa. Kaikki testailuyhteydet on pidetty internetin yli, kotinetistä remoteboxin 4G-bittiin ja homma tuntuisi toimivan varsin mukavasti. Phonekusoilussa audiotasoissa on ollut hiukan haasteita mutta nekin alkaa pikkuhiljaa olla selätetty. Meinasi olla audio joko liian vaisua tai aivan liian voimakasta.

Kunhan tässä kelit hiukan vielä lämpenee, heittelen antennin puihin remotesaitilla ja roudaan laatikon sinne - sittenhän se tositestaus alkaa :). Reportaasia blogiin sitten kun kokemuksia kertyy.

Digikusoilua remotena androidtabletilla peitonalta :)

Digimodetyöskentelyyn uusilla trendimodeilla tuttu WSJT-X, muille digimodeille pääsee sitten HRD:n digitalmasterilla tarvittaessa. HRD:ssä on mukavasti nuo mode, TX, yms kaikki napit saatavilla joten phonekusoilun ohjaus ko. ohjelmistolla on mukavan helppoa.

Muutama testikuso jo 10m SSB:llä ja FM:llä on tullut ajettua onnistuneesti.

SSB kuso menossa OH6EFX:n kanssa paikallisesti, ohjaus läppärillä + ääni perus "halpis pc-headsetillä"
Remoteasema toiminnassa, qso qso FT8lla!
Päivitys 1.4-2018

- Remotebox on nyt roudattu sijoituspaikkaansa ja asennettu paikalleen. Sähköistys OK, boksi maadoitettu talon päämaadoituspotentiaaliin 6mm2 kevillä jne. Seuraava etappi olisi koksi ulos tallista ja antennin heittely puihin. Antenniksihan on tulossa 4 viiksinen "windom" eli OCF-Dipoli. Jätin jokaiseen viikseen n. metrin ylimääräistä eli virittelyäkin on tiedossa..

Antennista ei toistaiseksi tässä vielä ole juuri kerrottu eli 1:4 jännitebalunilla varustettu 4-viiksinen "windom" tulee antenniksi, sen pitäisi kattaa suhteellisen mukavasti kaikki HF-bandit ja virittyäkkin siihenmalliin ettei erillistä tuneria tarvita. Tuolle AT-200Pro 2:lle kun on käyttöä reissuillakin..

Anyway, remoteboxi on nyt sijoituspaikkansa löytynyt ja testailtu raudan osalta muuten paitsi ettei äänessä vielä ole oltu.. Mukavasti tuntuu bittikin toimivan, 20~30M sisään ja 10-20 ulos.. Ihan FB!





Päivitys: 11.4.
Remoteaseman antennikaapelointi laitekotelolta ulos suoritettu, seinäläpivienti & kaapelin asennus seinälle siististi yms. Vielä kun antennin saa ylös ja viritettyä sekä kaapelin kiinni ulkona sijaitsevaan jatkoskohtaan (N-N), alkaa homma olemaan paketissa. Pieniä loppuviilauksia varmasti tarvitsee vielä tehdä mutta "voiton puolella" :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti