Rahatilanne ei suoraa antanut myöden alkaa rigiä hankkia niin piti tehdä operaatio "tallinsiivous". Yllättävän paljon lopulta löytyi hävitettävää - ei juuri nyt tarpeen olevaa radiorompetta. Ehkä isoimpana voisi mainita tuon Cushcraft R-9 vertikaalin, joka oli tarkoitus laittaa tänne koti QTH:lle mutta jatkuvasti nousevien häiriötasojen takia luovuin ajatuksesta..
Tuumasta toimeen ja rompetta kiertoon, varastot tyhjäksi ja rigiä etsimään. Olen pitkään omistanut tuon FT-450AT radion ja tykästynyt ko. radioon. Monta muutakin vehjettä on välissä pöydällä käynyt ja eteenpäin lähtenyt mutta yksi on ollut ja pysynyt joten.. Ostetaan FT-450!
Melko äkkiä löytyikin sopiva ehdokas, myyjänkanssa puhelua ja selkeni vielä että myyjän tytär on juuri kyläilemässä hänen luonaan, mistä tulossa kotiinsa, tänne minun paikkakunnalle.. Ei paha? No sieltähän se löysi tiensä tänne - FT-450D. Myyjä kertoi radion olevan hänelle ylimääräinen, tullut kaupassa kylkiäisenä "piti ostaa koko paketti tai ei mitään", uudenveroinen eikä uudelle häpeä.. Noh?
Eipä voi moittia ulkoista kuntoa. Nyt muutaman päivän ajellut ko. rigiä tässä kotona, pari kusoa SSB:llä, FM:llä ja ~200 digillä, toimii loistavasti ! Kiitoksia vain sinne pietarsaaren suuntaan.
Sitten asiaan, olen omistanut FT450AT-radion jo pitkään, ei ehkä ensimmäistä mutta ensimmäisien suomeen toimitettujen erien joukosta ostettu kappale.. Hyvä rigi! - en voi moittia. Mitäs eroa tällä D-mallilla sitten on?
Näkyvät erot:
- Valkoiset ja taustavalaistut näppäimet
- Jalat millä rigin etunaaman saa ylöspäin (tämä HYVÄ!!)
- Jalat millä rigin etunaaman saa ylöspäin (tämä HYVÄ!!)
- VFO nuppi - pitempi kuin vanhassa, ei "sormikoloa"
- Mikrfoni - hieman pienempi ja sirompi, mikissä 3 toimintanäppäintä jotka voi ohjelmoida haluttuun toimintaan sekä TONE 1/2 valinta (tonevalinnan toiminnasta ei vielä testikokemusta, teen tästä myöhemmin blogijutun jos muistan :))
Muita huomattuja eroavaisuuksia:
- ALC-mittarin käyttäytyminen
- ALC-mittarin käyttäytyminen
ALC-mittari on huomattavasti herkempi, pamahtaa peräseinään helposti jos SSB:llä vislaat mikrofoniin.. Mittarissa kun on tuo oma asteikkonsa ALC:lle, FT450AT-mallissa (asteikko (.........::) puheella, vislaamalla jne jos liikaa meteliä pidit, mittari meni 1-2pykälää yli tuon ALC-asteikoin yli.
FT-450D mallissa se taas "pamahtaa peräseinään ihan täysin (iltalehtityyliin: katso kuva!!!!).
Tämä ALC-mittarin käyttäytyminen hiukan aiheuttu hämmennystä, kun vanhaan oli tottunut. Varsinkin digimodeilla kun "Isot pojat" oli neuvonut että rigin tehot 100W, nostat tehoja tarvittavaan mutta seuraat että ALC-näyttämä ei nouse. Tällä rigillä digimodeillakin nousee jo 1-2-3 pykälää alapäästä vaikka lähetysteho olisi esim. alle 20W. FT450AT-mallissa ALC-mittari pysyy täysin "mykkänä" 100W asti nostettaessa, ja siitä kun edelleen lisätään voimakkuutta modulaatioon niin ALC-näyttämäkin nousee. Jos epäselkeän selkeästä tekistäni saa pointin kaivettua esille, ymmärtänee miksi olin hieman hämmentynyt tästä? Kaksi "samanlaista" radioa pöydällä mutta käyttäytyvät eri tavala.
Kysäisin asiaa eräältä suomessa maahantuontia ja myyntiä harjoittavan yrityksen edustajalta, kuulemma on ihan tyypillistä että D-mallissa ALC-mittari käyttäytyy erilailla kuin vanhemmissa. No, täytynee luottaa tähän kommenttiin että PSK- tai FT-lähete ei leviä liiaaksi esim 60W teholla vaikka ALC-mittarissa muutama palkki onkin mukana. ALC-näyttämä ei kuitenkaan nouse yli tuon 2-3 palkkia 100W tehoonkaan varovasti säätäessä, mutta siitä jos hiukankin hipaisee yli niin on hyvin äkkiä asteikonyli "mittarin tapissa".
D-mallissa muina uudistuksina mitkä itselleni tuli heti ilmi on toki valkoisella väritetyt näppäinteksit (jotka ovat myös taustavalaistuja tässä mallissa), sekä pitempi VFO-nuppi, jossa ei ole "sormireikää".
AT-mallissa VFO oli hiukan matalempi ja siinä oli sormenpäälle upotus mistä vfoa voi rullata. Toki tämän radion VFO-nuppi on senverran pieni, että tuo sormiupotus - tai sen puuttuminen on sinänsä se ja sama- koska tuota pientä VFOa on ihan mukava pyörittää reunaltakin ympäri (halkaisija karkeasti 13,5cm.
450D VFO |
450AT VFO |
Uudemman (D) VFO on hassun pitkä mutta silti mukava käyttää myös, näissä kun tuo VFO on niin pieni niin välttämättä sitä "sormireikää" ei tarvitse että pyörittäminen käy kätevästi.
Kaikenkaikkiaan: Hyvä radio! D-mallissa pieniä muutoksia joista itselleni ehkä isoimpana vaikuttavana: jalat radion alla! Edelleen, nyt vanhan- ja uuden- version omistavana voin suositella tätä radioa jokaiselle liikkuvalle hamille. Pieni, täystehoinen 100W 160-6m, löytyy puhemuisti (puhe/CW), antenniviritin, DSP ja muutkin nykyaikaiset herkut kompaktissa koossa.
Viimeinsenä mainittavana erona FT450AT- ja FT450D välillä on mikrofoni.
FT450 (ja AT) mallien mukana tuli isokokoinen MH-67A8J kun taas FT-450D mukana tulee MH-31 mikrofoni. Omasta henkilökohtaisesta kokekmuksestani voinen sanoa että olen bandilla kuullut molempia äänessä, ja tämä isompi "peruna" on huomattavasti laadukkaampi äänenlaadulta, 31 taas hieman "tunkkainen". MH-31 taas antaa ääntä hieman voimakkaammin kuin isompi MH-67*, joten mikkiasetuksia saa säädellä.
En ole vielä testannut omilla radiolla onko näillä tosissaan isoakin eroa. MH-31 mikistä löytyy mikrofonin takaa "Tone 1-2" valinta, tosin googlesta löytyneet keskustelulinkit kertovet ettei ko. kytkin vaikuta lähetysääneen mitenkään.
Sen voinen sanoa tässävaiheessa tästä vanhemmasta MH67* mikrofonista että ko, mikin PTT-mikrokytkin ei ainakaan ole ehkä parasta mahdollista laatua.. 5-6v käytönjälkeen alko lähetys pätkiä vaikka PTT oli pohjassa. Mikrofonin sisällä on mekaaninn rajoitin kuinka syvälle PTT-painike voi painua, tämän puitteissa mikrofonin mikrokytkin ei enää kyennyt kytkemään luotettavasti. Lisäsin mikkiin ns. "fylliä" eli hiukan tavaraa PTT-muoviklipareen ja mikrokytkimen väliin niin mikrofoni on toiminut moitteetta.
Toistaiseksi on vielä kokoeilematta toimiiko FT450D-mallissa esim Shuren, laadukkaaksi todettu C606-mikrofoni suoraa kuten perus/AT-malleissa. Tuolla ko. mikrofonilla saa erittäin laadukkaan puheaudion ilman premppeja yms.
Tässä vain hiukan ensipäivien tuntumia FT450AT ja FT450D väliltä, radiolla on n. 10v ikäeroa.
Palaan asiaan myöhemmin kun/jos mainittavaa löytyy, 73!
FT450D "yövalaistuksessa" |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti