torstai 15. elokuuta 2019

Microsat WX3in1 - APRS Trackeri / iGate / Digipeater

Tulipa postissa bonkkina Microsatin valmistama WX3in1 APRS-purnukka, äkkiseltään siistihkön oloinen laatikko - mitä se pitää sisällään sitten, en tiedä vielä..
Ominaisuuksia kyllä piisaa, osaa toimia itsenäisesti trackerina GPS:n kanssa, igatena tai digipiitterinä - kunhan radion lykkää kiinni (ja igate toiminnossa toki intternettiä syöttää).  Mahdollisuuksia näyttää olevan paljonkin, vakiona saa jo yksinkertaista säädataakin logattua ja lähetettyä eteenpäin, pienen optiokortin avulla enemmänkin ja sarjaporttidataakin sääasemalta tuo osaa lukea.

Noh, itsellä lähinnä ajatuksena käyttää tuota igate-tarkoituksiin eli välittämään APRS-paketteja 144.800MHz taajuudelta APRS-IS verkkoon (ja myös toisinpäin tarvittaessa?). Mukana tuli icom-käsiradioille sopiva kaapeli mutta pienellä puukotuksella tuo muuttui kiinanrigeille (baofeng, wouxun jne.) sopivaksi, niitä kun nurkissa pyörii - icomeja ei.


Alkuperäisessä mukana tulleessa johdossa oli tuollainen suht fiksusti tehty jatkos välissä suojattuna kutistesukalla, sukka auki ja tuumailemaan. 6pin mini-din liitttimeltä tuleva ruskea johdin oli taitettu nippusiteen alle eikä käytössä lainkaan icomin piuhassa, tässä "kenwood" tyyppisessä kytkennässä ko. johtimen kautta kulkee radiolle PTT-signaali joten se täytyi ottaa myös käyttöön. Kortilla oli din-liittimen puolella yksi vapaa juotosnasta, joka tosin oli juotettu viereisen GND-nastan kanssa yhteen - icomin kaapelissa kun tarvitsee molemmille liittimille (2,5 & 3,5mm stereoplugit) mennä maapuolen johto. Tässä "kenwood"-kaapelityypissä menee maa pelkästään 2,5mm plugille joten silta pois ja ruskea PTT-johdin siihen. Hiukan uudelleenjärjestystä johdotukseen ja avot - kaapeli modifioitu. Nippusiteet takaisin vedonpoistoksi ja sopivat kutistesukka päälle, valmista tuli.

Radioksi täytynee kaivella joku vanha baofengin raato, niitä kun muutamia on, mm. yksi jonka lähtevä ääni toimii vain kuuloke/mic-liitännän kautta - liekö mikkikapseli rikki? En ole jaksanut tutkia. Tähän käyttöön se kuitenkin soveltuu loistavasti :).

Konffauksesta ja testailusta myöhemmin lisää. Stay tuned and #aprs !

1 kommentti: