SAC-SSB kisan aikana huomasin harmittavaa ominaisuutta Cushcraft R-7000 vertikaalista, SWR nousi ja laski tuulen mukana, äkkinäinen johtopäätös: katkos trapissa?
Talvi kolkuttaa jo ovella niin aika ei ole kovin otollinen antenniremontille ulkosalla joten päädyin ottamaan antennin alas huoltoa varten ja korvaamaan sen toisella.
Aiempi kokemus Inv-L antennista on ollut ihan positiivinen, 42m pitkällä versiolla oli virittimen kanssa käytettävissä kaikki taajuusalueet 160-10m väliltä, osa paremmin vireessä, osa huonommin, LDG AT-200 Pro2 sovitti kuitenkin langan kaikille bandeille niinkin hyvin että rigille ei 1:1 korkeampaa kuormaa näy. Tuo pituus on kuitenkin aika pitkä, edellinen versio meni useamman puun läpi oksalta oksalle jne. ja tälläkertaa ajattelin päästä hieman helpommalla.
Tutkin aikansa eri lähteistä 1:9 UNUN:in kanssa käytettyjä langanpituuksia ja yksi selvästi hyväksi todettu mitta useasta lähteestä oli 16,15m +-10cm... Kokeillaampa tätä, taulukot lupaili jopa 160m bandia toimivan kohtalaisesti, lyhythän tuo sinne on, 1/10 aallonmitasta.
Antennin rakenne on siis seuraava: 16,15cm 1,5mm2 MKEM-johdinta josta n. 9m on pystypolarisaatiossa ja loput 7,*m vaakapolarisaatiossa, syöttöpisteessä n. 1m maanpinnan yläpuolella kotitekoinen FT240-43 ferriitin päälle käämäisty 1 to 9 UNUN-sovitusboksi. UNUN:ista lähtevän koaksiaalin päällä on 55kpl (riittänee?) Ferroxcube CST19/11/12-3S4 (50ohm @ 25MHz) ferriittiputkia, reilu 1400ohm @ 80m, 2300ohm @ 20m jne.. Ununista 2,5mm2 maajohto joka on liitetty nurmenalle upotettuun radiaalikenttään joka koostuu muistaakseni 3x 28MHz, 1x 24MHz, 1x 21MHz, 3x 14MHz, 1x 7MHz ja 1x 3,6MHz radiaaleista sekä 2x 10m + 25m 16mm2 paljaista maakupareista joista pisin on kytketty myös lisäpotentiaalintasauskiskon kautta talon päämaadoituspotentiaaliin.
Sovitusta avittamassa sitten radion päässä täysautomaatti-moodissa eli kun radio antaa RF:ää, tuneri tunaa. FT450:ssä on yhteen pikanäppäimeen valittavissa toiminnoksi SWR-mittaus, joka vaihtaa kantoaaltomodelle ja tehon minimiin. Tuolla systeemillä saa "1 napin tunauksen" tarvittaessa, jo viritetyille taajuuksillehan tuneri muistaa jo kombinaation ja naksauttaa itsensä oikeaan asentoon alle sekunnissa.
No toimiiko se? Toimii se, tosin 160m ei toimi. 80-10m välille sovittuu ihan kohtalaisesti, SWR-käyriä en ottanut ylös mutta kohtalaisella tasolla joka bandilla, osalla jopa hyvätkin. Cushcraft R-7000 etu on hyvät SWR:ät bandeilla minne antenni on suunniteltu mutta tällä saa mukaan myös 80- sekä 60m taajuusalueet joita ei tuossa kepissä ole.
Suorituskyvystä on vaikea sanoa, kelit vaihtelee, pitäisi olla molemmat antennit rinta-rinnan ajossa mutta toki 80- ja 60m alueilla ainakin lanka toimii paremmin koska R-7000 ei noilla bandeilla toimi hi. Paras kuso tähänmennessä, hieman yllättävänkin hyvä, on ollut 80m digillä kiinaan, eikä edes ihan itänaapurin rajalle vaan hiukan kauemmas (6400+km).
Tällä mennään talvenyli, R7000 paloihin ja tallille tutkittavaksi, trappien liitosten läpikäynti riittänee tälläkertaa huoltotoimenpiteeksi, alle vuosi takaperin kun kävin täysin tuon sovitusboksin liitokset läpi. Toki kaikki tarkastan läpi kun antenni kerran alhaalla on.
Toisena lisäyksenä pienehköön antennifarmiimme on Aerial OY:n valmistama kaksikkodipoli UHF-alueelle, asennuspaikka ei ole kovin optimaalinen vielä mutta siirtänen sen tuota parempaan sijaintiin myöhemmin. Tämä antenni tulee lähinnä SDR-vastaanottimen perään kuuntelukäyttöön ja UHF-alueiden monitorointiin.
Alla kuvassa vasemmalta lähtien RX-antennit:
UHF:lle Aerial AV1915 350...470MHz 7dBi tupladipoli
1090MHz ADS-B antenni mallia "PCB-pystydipoli" kiinanpojilta ebaystä
VHF:lle Aerial, mahdollisesti AV1312, alunperin VHF viranomaisalueelle ~170MHz nurkille
viritetty versio mutta pulteilla jatkettuna SWR dippaus 145MHz eli 2m radioamatöörialueella.
OH6V / OH6PV / OH6GZT - Elämää ja elektroniikkaa radiotekniikkaa unohtamatta..
sunnuntai 27. lokakuuta 2019
Uusi antenni talveksi... 16,15m Inv-L
Tunnisteet:
ADS-B,
ADSB,
aerial antenni,
aerial av1312,
aerial av1915,
aerial oy,
aerial uhf-antenni,
aerial vhf-antenni,
APRS,
HF antenna,
hf-antenni,
inv-l,
inverted-l,
limited space amateur radio antennas,
rtl-sdr,
sdr
tiistai 22. lokakuuta 2019
Autosähköä vaihteeksi, päivävaloreleen korjaus...
Radio-ohjattavassa nissanissa lähenee katsastuspäivä uhkaavasti ja auton ajovalot ovat alkaneet temppuilemaan.. Valoautomatiikka ei toimi kunnolla virtalukon takana, auton käydessä pitäisi ajovalot palaa, vaan alkuun toinen pätki ja sittemmin ei palanut enää ollenkaan. Viiksestä valot päälle kääntämällä kyllä molemmat syttyy kuten kuuluukin..
Aikansa googlettelamalla (manuaali ei auttanut tässä lainkaan) löytyi päivävaloreleen sijainti, kaffipaussilla rele irti, auki ja pikainen silmäily kertoi heti missä vika.
Yhden releen jalkahan siellä irtonaisena, kolvi kuumaksi, täppä uutta tinaa lämmityksen kera. Samalla läpikävin kortin muut juotokset, kotelo kiinni ja paikalleen. Toimii!
Eipä nämä kylmäjuotoksista johtuvat viat pelkästään radio- ym. viihde-elektroniikan ongelmia ole.
Aikansa googlettelamalla (manuaali ei auttanut tässä lainkaan) löytyi päivävaloreleen sijainti, kaffipaussilla rele irti, auki ja pikainen silmäily kertoi heti missä vika.
Yhden releen jalkahan siellä irtonaisena, kolvi kuumaksi, täppä uutta tinaa lämmityksen kera. Samalla läpikävin kortin muut juotokset, kotelo kiinni ja paikalleen. Toimii!
Eipä nämä kylmäjuotoksista johtuvat viat pelkästään radio- ym. viihde-elektroniikan ongelmia ole.
tiistai 8. lokakuuta 2019
Uusi LA/CB- & 10m-vertikaali mökkikäyttöön
Hiljattain Hamradio OY Vimpelistä ilmoitti varaston tyhjennyksestä ja poistomyynnistä, työkaveri oli kiinnostunut menemään piipahtamaan paikanpäällä, pyysin häntä tuomaan minulle tuollaisen edukkaan 5/8-aallon CB-vertikaalin mikäli tarjonnassa vielä on..
Mökillä on monta vuotta ollut ja hyvin palvellut Solarcon A99 1/2-aallon antenni, otin sen alkukeväästä alas kun kunto alkoi olemaan jo heikohkon puoleinen. Korvaavaa antennia ei vielä ollut mutta tämä saapi mennä sinne heilumaan putkimastoon. Antenni on n. 6,5m pitkä ja varustettu kolmella n. 1,3m maatasolla.
Pitänee vielä syksynmittaan piipahtaa nostamassa antenni ylös ennen talvea, kun peltikatolle vielä uskaltaa mennä. Saa sitten mm. uudeksivuodeksi suunnitellulla mökkilomalla olla äänessä myös tuolla CB-alueella, ja kyllähän tämä kympillekkin tunerin kanssa ihan hyvin vääntyy. Ajatus olisi viritellä antenni tuohon CB-bandin yläpäähän niin 10m:n vireyskin olisi hiukan parempi.
Syöttöpiste pysyy samana, noin 7-8m maanpinnasta, uusia putkiakin suunnitellut sinne mutta jääköön se myöhemmäksi. Syöttöpisteeseen voisi lisäksi vääntäistä koax-choken, G3TXQ:n taulukon mukaisesti estämään vaippavirtoja. Paras koksikuristin näyttäisi olevan 5 kierrosta RG58 kaapelia, luultavasti tähän valitsen mielummin hiukan vähähäviöisemmän Aircell5-kaapelin, 10,79cm halkaisijalle. En tiedä miten tarkka tuo impedanssi on tuosta halkaisijasta mutta tallilta löytyy 11cm halkaisijaltaan muoviputkea joka saa toimia kelan runkona, tätä käytin myös T2LT-antennin koax-chokessa onnistuneesti.
Mielenkiintoista nähdä miten 5/8-aallon antenni suoriutuu, aiemmin tuossa asennuspaikassa on ollut vain 1/2-aallon antenneja käytössä (a99 ja alumiininen "peruspuolikas"). Toinen kiinnostuksenaihe on myös suht raaka meri-ilma, onhan QTH lähes avomeren rannalla.. Sääsuojaukseen täytyy ainakin panostaa suhteellisen hyvin. Noh, lisää juttua sitten virittelystä ym. kun antenni on paikallaan.
Kapasitanssihattu antennin kärjessä. |
Pieni paketti, mahtuu kinneriin. |
lauantai 5. lokakuuta 2019
Microsat WX3IN1 igateksi Baofeng UV5R radion kanssa..
Sain lahjoituksena Microsat WX3in1 "APRS" purkin (APRS igate, digi, tracker yms), puhutaan siitä nyt vaikka "digipurkkina" lempinimellä tässä artikkelissa, tämä laite menee hyötykäyttöön odottelemaan parempaa sijoituspaikkaa, toistaiseksi RX-igateksi Vaasa Hacklabille. Mukana tuli Icom-radioille sopiva radiokaapeli mutta pienellä muutoksella tuosta sai "rojukopasta" löytyvälle Baofengille sopivan kaapelin..
Täytyy pieni rivi antaa myös tuolle baofengille hinta-laatusuhde (~30€ kiinasta) ajatuksella , 6-7 vuotta vanha kapula joka oli minulla "fillarikapulana", pyöränsarvessa roikkui jos jossain jarruvaijerissa tms. huonossa telineessä, lopuksi ehkä 20 tai jopa 30:nen vauhdista tippumisen jälkeen vaurioitui siten ettei kapulan oma mikrofonikapseli enää toimi (juotos irti? en ole aukaissut ja tutkinut), monofonilla kuitenkin toimii eli käy myös pakettihommiin, mutta takaisin asiaan.
Microsat on valmistanut eri radioille sopivia radiokaapeleita, joista digipurkin pää on kaikissa (oletettavasti) sama 6pin minidin-kaapeli, loppupää sitten "kytkentälevyllä" hoidettu eteenpäin, joka on ihan hyvä idea. Toisin kuin moni muu valmistaja, Microsat tarjoaa täydelliset schemat "ilman kaivamista" näille kaapeleille joten icomin kaapelin sai suht helposti modifioitua bajofenkille sopivaksi. Klikkasin ebaystä alle 3€ posteineen kaapelin jossa baofengiin sopiva "monofoniliitin", toinenpää avoimena.. Microsatin kaapelin kytkentälevy, ei onneksi ole valettu epoksiin, vaan piilotettu vain kutistesukan alle - helppo modifioida tarjottujen schemojen kanssa toiselle radiolle.
Pientä muutosta Icomin radioille tarkoitettu kaapeli kaipasi myös kytkentälevyn digipurkin päähän, ruskea kaapeli oli jätetty kytkemättä ja maapuolen musta johto oli tinasillalla juotettu kahteen pinniin kytkentälevylle, irrottelin molemmat päät, poistin tinasillan ja juottelin purkinpään piuhat uusiksi kiinni kytkentälevylle. Tämän jälkeen mittailin yleismittarilla ebayn toimittaman kaapelin pinnijärjestyksen vs kaapelin värit ja tinailin piuhat johdot alla löytyvän kytkentäkuvan mukaan, HUOM! värit voi vaihdella, ja johdotkin voi itsekkin valmistaa helposti 2,5mm ja 3,5mm liittimien kera tinaillen perus ohkaisesta halpisaudiokaapelista. 6-pin minidin kaapeleitakin saa valmiina, esim Starelec myy 2m pituista "PS/2" jatkokaapelia hyvin edulliseen hintaan mistä saa napattua joko 2kpl metrin piuhoja tai, miten sen nyt tykkää katkaista..
Alla olevassa kytkentäkaaviossa minulle tullut microsatin kaapelin pinni<->värijärjestys, suosittelen silti ottamaan yleismittarin käteen ja tsekkaamaan ettei ole eroavaisuuksia, ihan varuuksi ettei mitään mene rikki :) Tämäkin ohje ihan omalla vastuulla käytettävissä.->
ICOM-johdotus ennen muutosta, huomaa ruskea kaapeli käännettynä sivulle. |
Baofeng (UV5R) kytkentä Klikkaamalla isompi kuva. |
Manuaali kertoo kaiken oleellisemman, ensin asennetaan softa koneelle, lyödään USB-kaapeli digipurkkiin kiinni ja sitten laitetaan purkkiin sähköt. En tullut tarkemmin tutkineeksi miten tuo laite identifoi itsensä mutta Win7 PRO ei kaivannut ajuriasenteluita, ilmoitti vain että usb-laite asennettu käytettäväksi tms. Avasin softan ja klikkasin "read config", ohjelma luki purkin asetukset ja sitten päästiinkin säätämään, normaalista poikkeavaa mutta miellyttävää, ei tarvinnut kaivella laitehallinnasta minkä COM-portin tämä laite sai.
Pieniä konffausvinkkejä alla millä oman igaten sain alkuun ainakin toimimaan, lisää sittemmin kun on "kunnolla tutustuttu" purkkiin mutta tämä tuntuu jo toimivan..
Itse tsekkasin vain verkkoasetukset purkista USB:n kautta ja määritin käyttäjätunnuksen / salasanan, jonka jälkeen tallensin asetukset ja heitin purkin kiinni kotiverkkoon, routerin hallinnasta (yleensä http://192.168.0.1 tai 1.1 tai 100.1 tms) löytyi sitten purkin IP kun kytketty verkkoon ja konffasin loput asetukset web-käyttöliittymän kautta. Jos haluat että reitittimesi antaa IP-osoitteen automaattisesti purkille, valitset (jos ei ole) DHCP pudotusvalikosta, alla oleviin kenttiin ei tarviset koskea. Jos halut määrittää itse IP-osoitteen, osaat varmaankin tarvittavat toimet tehdä :).
Toisessa alla olevassa kuvassa ikkuna mistä voit määrittää käyttäjätunnuksen ja salasanan millä kirjautua web-käyttöliittymään, voi toki jättää alkuperäiseenkin, ihan miten tykkää, sisäverkossa kuitenkin pitäisin tämän laitten ettei ulkoa suoraa pääse kiinni. Jos kytket laitteen sillattuna suoraan verkkoon, jolloin digipurkki saa julkisen IP:n, NÄMÄ PITÄÄ VAIHTAA.
Tuon jälkeen etsiskellään ikkuna missä on namiska "save and reboot".
Alla perusasetuksia mitä itse värkkäilin, osaa muutin originaaleista ja osa on mitä oli valmiiksi, näillä lähti toimimaan Baofeng UV-5R kapulan kanssa nätisti.
Näillä asetuksilla lähti pelittämään WX3in1 + UV5R setti, digipurkki tuntuu kuitenkin olemaan aika herkkä siitä mitä volumetasoa bajovenkistä syöttää, itse huomasin että noin 1/4 volume on OK..
Tämä dokumentti on ns. raakile, testivaiheessa kirjoiteltu, mutta jos tästä jollekkin apua olisi =)
Alla perusasetuksia mitä itse värkkäilin, osaa muutin originaaleista ja osa on mitä oli valmiiksi, näillä lähti toimimaan Baofeng UV-5R kapulan kanssa nätisti.
Radion asetukset |
APRS-IS asetukset, muista laittaa OMA kutsu ja oman kutsun passcode. google: "aprs passcode generator" |
Tämä dokumentti on ns. raakile, testivaiheessa kirjoiteltu, mutta jos tästä jollekkin apua olisi =)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)