lauantai 5. lokakuuta 2019

Microsat WX3IN1 igateksi Baofeng UV5R radion kanssa..Sain lahjoituksena Microsat WX3in1 "APRS" purkin (APRS igate, digi, tracker yms), puhutaan siitä nyt vaikka "digipurkkina" lempinimellä tässä artikkelissa, tämä laite menee hyötykäyttöön odottelemaan parempaa sijoituspaikkaa, toistaiseksi RX-igateksi Vaasa Hacklabille. Mukana tuli Icom-radioille sopiva radiokaapeli mutta pienellä muutoksella tuosta sai "rojukopasta" löytyvälle Baofengille sopivan kaapelin..

Täytyy pieni rivi antaa myös tuolle baofengille hinta-laatusuhde (~30€ kiinasta) ajatuksella , 6-7 vuotta vanha kapula joka oli minulla "fillarikapulana", pyöränsarvessa roikkui jos jossain jarruvaijerissa tms. huonossa telineessä, lopuksi ehkä 20 tai jopa 30:nen vauhdista tippumisen jälkeen vaurioitui siten ettei kapulan oma mikrofonikapseli enää toimi (juotos irti? en ole aukaissut ja tutkinut), monofonilla kuitenkin toimii eli käy myös pakettihommiin, mutta takaisin asiaan.

Microsat on valmistanut eri radioille sopivia radiokaapeleita, joista digipurkin pää on kaikissa (oletettavasti) sama 6pin minidin-kaapeli, loppupää sitten "kytkentälevyllä" hoidettu eteenpäin, joka on ihan hyvä idea. Toisin kuin moni muu valmistaja, Microsat tarjoaa täydelliset schemat "ilman kaivamista" näille kaapeleille joten icomin kaapelin sai suht helposti modifioitua bajofenkille sopivaksi. Klikkasin ebaystä alle 3€ posteineen kaapelin jossa baofengiin sopiva "monofoniliitin", toinenpää avoimena.. Microsatin kaapelin kytkentälevy, ei onneksi ole valettu epoksiin, vaan piilotettu vain kutistesukan alle - helppo modifioida tarjottujen schemojen kanssa toiselle radiolle.


Pientä muutosta Icomin radioille tarkoitettu kaapeli kaipasi myös kytkentälevyn digipurkin päähän, ruskea kaapeli oli jätetty kytkemättä ja maapuolen musta johto oli tinasillalla juotettu kahteen pinniin kytkentälevylle, irrottelin molemmat päät, poistin tinasillan ja juottelin purkinpään piuhat uusiksi kiinni kytkentälevylle. Tämän jälkeen mittailin yleismittarilla ebayn toimittaman kaapelin pinnijärjestyksen vs kaapelin värit ja tinailin piuhat johdot alla löytyvän kytkentäkuvan mukaan, HUOM! värit voi vaihdella, ja johdotkin voi itsekkin valmistaa helposti 2,5mm ja 3,5mm liittimien kera tinaillen perus ohkaisesta halpisaudiokaapelista. 6-pin minidin kaapeleitakin saa valmiina, esim Starelec myy 2m pituista "PS/2" jatkokaapelia hyvin edulliseen hintaan mistä saa napattua joko 2kpl metrin piuhoja tai, miten sen nyt tykkää katkaista..

Alla olevassa kytkentäkaaviossa minulle tullut microsatin kaapelin pinni<->värijärjestys, suosittelen silti ottamaan yleismittarin käteen ja tsekkaamaan ettei ole eroavaisuuksia, ihan varuuksi ettei mitään mene rikki :) Tämäkin ohje ihan omalla vastuulla käytettävissä.

ICOM-johdotus ennen muutosta, huomaa ruskea kaapeli käännettynä sivulle.

Baofeng (UV5R) kytkentä Klikkaamalla isompi kuva.
Johdon tinailun jälkeen on sitten tuo ehkäpä vaikeampi osio, purkin konffaus igate tilaan.
Manuaali kertoo kaiken oleellisemman, ensin asennetaan softa koneelle, lyödään USB-kaapeli digipurkkiin kiinni ja sitten laitetaan purkkiin sähköt. En tullut tarkemmin tutkineeksi miten tuo laite identifoi itsensä mutta Win7 PRO ei kaivannut ajuriasenteluita, ilmoitti vain että usb-laite asennettu käytettäväksi tms. Avasin softan ja klikkasin "read config", ohjelma luki purkin asetukset ja sitten päästiinkin säätämään, normaalista poikkeavaa mutta miellyttävää, ei tarvinnut kaivella laitehallinnasta minkä COM-portin tämä laite sai.

Pieniä konffausvinkkejä alla millä oman igaten sain alkuun ainakin toimimaan, lisää sittemmin kun on "kunnolla tutustuttu" purkkiin mutta tämä tuntuu jo toimivan..

Itse tsekkasin vain verkkoasetukset purkista USB:n kautta ja määritin käyttäjätunnuksen / salasanan, jonka jälkeen tallensin asetukset ja heitin purkin kiinni kotiverkkoon, routerin hallinnasta (yleensä http://192.168.0.1 tai 1.1 tai 100.1 tms) löytyi sitten purkin IP kun kytketty verkkoon ja konffasin loput asetukset web-käyttöliittymän kautta. Jos haluat että reitittimesi antaa IP-osoitteen automaattisesti purkille, valitset (jos ei ole) DHCP pudotusvalikosta, alla oleviin kenttiin ei tarviset koskea. Jos halut määrittää itse IP-osoitteen, osaat varmaankin tarvittavat toimet tehdä :).

Toisessa alla olevassa kuvassa ikkuna mistä voit määrittää käyttäjätunnuksen ja salasanan millä kirjautua web-käyttöliittymään, voi toki jättää alkuperäiseenkin, ihan miten tykkää, sisäverkossa kuitenkin pitäisin tämän laitten ettei ulkoa suoraa pääse kiinni. Jos kytket laitteen sillattuna suoraan verkkoon, jolloin digipurkki saa julkisen IP:n, NÄMÄ PITÄÄ VAIHTAA.Tuon jälkeen etsiskellään ikkuna missä on namiska "save and reboot".

Alla perusasetuksia mitä itse värkkäilin, osaa muutin originaaleista ja osa on mitä oli valmiiksi, näillä lähti toimimaan Baofeng UV-5R kapulan kanssa nätisti.


Radion asetukset
APRS-IS asetukset, muista laittaa OMA kutsu ja oman kutsun passcode.
google: "aprs passcode generator"

 Näillä asetuksilla lähti pelittämään WX3in1 + UV5R setti, digipurkki tuntuu kuitenkin olemaan aika herkkä siitä mitä volumetasoa bajovenkistä syöttää, itse huomasin että noin 1/4 volume on OK..

Tämä dokumentti on ns. raakile, testivaiheessa kirjoiteltu, mutta jos tästä jollekkin apua olisi =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti