tiistai 8. lokakuuta 2019

Uusi LA/CB- & 10m-vertikaali mökkikäyttöönHiljattain Hamradio OY Vimpelistä ilmoitti varaston tyhjennyksestä ja poistomyynnistä, työkaveri oli kiinnostunut menemään piipahtamaan paikanpäällä, pyysin häntä tuomaan minulle tuollaisen edukkaan 5/8-aallon CB-vertikaalin mikäli tarjonnassa vielä on..

Mökillä on monta vuotta ollut ja hyvin palvellut Solarcon A99 1/2-aallon antenni, otin sen alkukeväästä alas kun kunto alkoi olemaan jo heikohkon puoleinen. Korvaavaa antennia ei vielä ollut mutta tämä saapi mennä sinne heilumaan putkimastoon. Antenni on n. 6,5m pitkä ja varustettu kolmella n. 1,3m maatasolla.

Pitänee vielä syksynmittaan piipahtaa nostamassa antenni ylös ennen talvea, kun peltikatolle vielä uskaltaa mennä. Saa sitten mm. uudeksivuodeksi suunnitellulla mökkilomalla olla äänessä myös tuolla CB-alueella, ja kyllähän tämä kympillekkin tunerin kanssa ihan hyvin vääntyy. Ajatus olisi viritellä antenni tuohon CB-bandin yläpäähän niin 10m:n vireyskin olisi hiukan parempi.
Sirio GPE-27 5/8 - CB-Basisantenne
Syöttöpiste pysyy samana, noin 7-8m maanpinnasta, uusia putkiakin suunnitellut sinne mutta jääköön se myöhemmäksi. Syöttöpisteeseen voisi lisäksi vääntäistä koax-choken, G3TXQ:n taulukon mukaisesti estämään vaippavirtoja. Paras koksikuristin näyttäisi olevan 5 kierrosta RG58 kaapelia, luultavasti tähän valitsen mielummin hiukan vähähäviöisemmän Aircell5-kaapelin, 10,79cm halkaisijalle. En tiedä miten tarkka tuo impedanssi on tuosta halkaisijasta mutta tallilta löytyy 11cm halkaisijaltaan muoviputkea joka saa toimia kelan runkona, tätä käytin myös T2LT-antennin koax-chokessa onnistuneesti.

Mielenkiintoista nähdä miten 5/8-aallon antenni suoriutuu, aiemmin tuossa asennuspaikassa on ollut vain 1/2-aallon antenneja käytössä (a99 ja alumiininen "peruspuolikas"). Toinen kiinnostuksenaihe on myös suht raaka meri-ilma, onhan QTH lähes avomeren rannalla.. Sääsuojaukseen täytyy ainakin panostaa suhteellisen hyvin. Noh, lisää juttua sitten virittelystä ym. kun antenni on paikallaan.
Kapasitanssihattu antennin kärjessä.
Pieni paketti, mahtuu kinneriin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti