maanantai 16. joulukuuta 2019

USB Digi-interface Yaesulle (FT450...891 jne).


Monessa Yaesun radiossa kun on sisäänrakennettuna tuo CAT-ohjaus, esim FT450:sessä RS232:lla, FT891 radiossa USB-kaapelilla, radioiden ohjaus PC:llä on helppoa ja toimivaa, äänikorttia näissä ei kuitenkaan ole.

Olen aiemmin käyttänyt digi-mode kusoiluun PC:n omaa äänikorttia, tämä kuitenkin vaatii tiettyjä varotoimenpiteitä, esim kaikki windows-äänet täytyy laittaa pois päältä ja jos samalla konella surffaillaan netissä, on myös tarpeen varmistaa ettei facebookin videoiden audio päädy bandille.

Erilaisia kaupallisia valmisteita löytyy 40€:sta ylöspäin, ajattelin kuitenkin kokeilla jälleen kerran DIY-linjaa. Pikainen miljoonalaatikoiden tutkinta, löytyy USB-äänikortteja muutama, ylimääräinen FT450lle valmistettu äänipurkki joka sisälsi tasopotikat ja perässä audiolinjamuuntajat, uhrattava USB-kaapeli sekä muuta pientä tilpehööriä.

Aloitin projektin purkamalla USB-äänikortista USB-liittimen ja MIC/SPKR-jakit irti. Tinailin levylle suoraan katkaistun USB-kaapelin johdot sekä äänilähtöihin audiolinjamuuntajille menevät piuhat. Tinailun jälkeen suojasin äänipiirin kutistesukan sisään. Starelecistä ostetun ja puretun audiolinjamuuntajan alkuperäinen piirilevy soveltui hyvin boksin sisään hukattavaksi, kunhan siitä leikkeli hiukan ylimääräisiä pois. Piuhat kiinni äänikortilta printille ja niinedelleen tasonsäätöpotikoille. Jälleen kerran suojasin tämänkin kokonaisuuden kutistesukan sisälle.


Sanottakoon tässä kohdassa että alunperin oli tarkoitus rakennella koko komeus täppäpiirilevylle mutta valitettavasti piirilevyvarasto oli tyhjä niin päädyin tähän erillisiin levyihin + suojattuna kutistesukalla-ratkaisuun. No, ei se ehkä ole ihan niin PRO mutta toimii yhtälailla, eipä se tuolta boksista mihinkään näy.


Lopuksi valmiista PS/2-jatkokaapelista teurastetun kaapelin juottelu toisellepuolen potikoita, läpiviennit vedonpoistoineen ja testikusot - toimii. Kotelo kiinni ja odottelemaan seuraavia retkiä.
Kotiasemalla on erillinen PC digimodeille jolla ei muuta surffailuja tms. tehdä niin tuossa tälle ei ole tarve mutta retkillä kulkevan läppärin kaveriksi oiva kaveri.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti