keskiviikko 25. joulukuuta 2019

Yaesu FT-891 ensitunnelmia...


Tälläinen pieni Yaesun poikanen MAT-Tuner mAT-30:sen kera saapui pöydälle pöydälle.. Jo mailmaa nähnyt FT-450 alkaa olemaan jo iäkäs kannella mukana kaikilla retkillä, ja Icom IC-7000 kanssa ei "yaesu-mies" vain tullut toimeen. Hyvä radio, mutta en tykännyt käyttää.

Ensifiilikset ulkonäöstä että siisti kampe, hiukan noita icomin malleja (706, 7000) pienempi. Ulos laatikosta ja kasaan, irrallisena mikrofoni, radio, naamataulu, piuha jne. Mikrofonin RJ45-tyyppinen modulaariliittimen vastakappale löytyy näytön takaa, johdon voi reitittää vasemmasta reunasta tai näytön alta (vasemmasta reunasta tämäkin). Näyttö itsessään tulee radioon kiinni lyhyellä lattakaapelin pätkällä. Tästä erityinen kiitos Yaesulle, liittiminiä normaaleja modulaariliittimiä, ei mallikohtaisia spesiaaliliittimiä mitä ei löydy sitten mistään, ja valmistuksen jälkeen erotussarjoista pyydetään valtavia summia (Icom).


Virtoihin, painallus virtanäppäimestä ja radio sanoi naks. Tä? Uudestaan, pitempi painallus, radio käynnistyi. Mikähän juttu tämä? No, eikai siitä enempää. Hetken sai nappuloita ihmetellä niin alkoi jo bandit ja modetkin vaihtua. Bandivaihto on yhden näppäimen takana joka avaa valikon näytölle josta valitaan haluttu bandi. Alue pitää valita suht nopsasti, valikko kun ei pysy montaa sekuntia näytöllä. Mode vaihtuu samalla tavalla, valikosta löytyy AM/FM/SSB/CW/RTTY ja Data.


Bandivalikossa ei sinällään mitään erikoista, MODE-valinta on SSB:n osalta hiukan hassu, kuten kuvasta näkee, ei tarjolla ole erikseen USB ja LSB modeja, vaan radio valitsee käytettävän sivukaistan automaattisesti käytettävän bandin mukaan (LSB 40m ja alle, USB 30m ylöspäin). Radion kyllä saa esim 80m:llä myös USB:lle mutta ei mode-valikosta, tämän voi tehdä F-näppäintä pohjassa pitämällä löytyvästä menusta, asetuksesta "SSB BFO". Tosin jos valitset tuolta USB:n, on radio tämän jälkeen jokaisella bandilla SSB-valinnalla USB:llä. Vähän hassu, mutta ei ainakaan minua haittaava ominaisuus. Digimodet toki mene alabandeillakin USB:n puolella, mutta niitä ajellaankin DATA-modevalinnalla.

Radion tärkeimmät asetukset, mitä voi käytönaikana tarvita, löytyy muutamasta pikamenusta jotka löytyy F-näppäintä painamalla (uudella painalluksella seuraavaan menuun jne). Valinta monivalintanupilla (vasen alanurkka) ja pois pääsee CLAR-näppäimellä. Tärkeimmät toiminnot voi valita kolmelle pikanäppäimelle A, B, C. Pikanäppäimen ohjelmointi on yksinkertaista, halutun toiminnon kohdalla painaa esim A-näppäintä hetken, ja thats it. Itselläni yleensä tuner, dnr ja puhemuistin TX-painike. Varsinainen "menuhelvetti" löytyy myös F-näppäimen takaa, pidemmällä painalluksella, puhuttakoon tästä lopputekstissä vaikka syvempänä menuna. Sinne tosin ei kovin usein onneksi tarvitse sörkkiä.

Radiossa on 5 muistipaikkaa CW/Puhe-lähetteille. Näiden ohjelmointi löytyy myös F-näppäimen pikamenusta, mutta ei vakiona. Puhemuisti- kuten myös FM-asetusmenu (CTCSS ym) täytyy erikseen aktivoida syvemmästä menusta, valinnoilla FM-Settings ja REC-Settings OFF -> Enable.
Pienen naamataulun rajoitetun näppäinmäärän takia ei toki kerrallaan saa kaikkia käyttöön, mutta radioon erikseen myytävällä lisänäppäimistöllä tuokin onnistuu. En tarkemmin avaa tuon puhemuistin jne. käyttöä, siihen löytyy ihan simppelit ohjeet radion manuaalista (yes, read the f*cking manual!).

Lähetysääni on vakiona FLAT, eli tasainen - voisi sanoa tunkkainen. Tähän löytyy apua, varsin toimivaa sellaista jopa vakiomikillä, syvemmän menun takaa. Radiosta löytyy 3-kanavainen TX-equalisaattori jonka asetukset löytyy sieltä menuh*lvetistä, Jokaiselle kolmelle TX-EQ pykälälle löytyy kolme asetusta, FRQ, LEVEL ja BWTH. "Normaalin" TX-EQ:n lisäksi löytyy omat samanlaiset asetukset prosessorin kanssa käytettäväksi.

Näitä TX-asetuksia aikani ihmeteltyäni, sain ainakin omalle äänelle hyväksi kehutut asetukset värkättyä radioon, nämä eivät toki varmasti kaikkien äänelle sovi mutta voihan niitä kokeilla, saa hieman osviittaa mitä säätää ja mihin suuntaan. Alla olevat asetukset hieman vaimentaa matalia, keski ja korkeille korostusta.

Aloitus kohdasta MENU 15-01 TX Audio
E01 FREQ: 300
E01 LEVEL: -10
E01 BWTH: 8
E02 FREQ: 1300
E02 LEVEL: 7
E02 BWTH: 8
E03 FREQ: 2300
E03 LEVEL: 10
E03 BWTH: 8

Näiden perässä samat asetusket kompressori päällä workintaan. Kokeilemalla selviää, myötäkuuntelua toisella radiolla, kysy kaverilta bandilla jne..

Toinen mitä syvemmästä menusta joutui muklaamaan, oli digimode-asetukset. Muut taisi saada olla vakioasetuksilla, seuraavat vaihdoin niin rupesi FT8:kin laulamaan:
MENU 08-04 MODE DAT alkaen
DATA MODE: Others
OTHER DISP: 1500Hz
OTHER SHIFT: 1500Hz
Lisäksi ensimmäisellä kerralla DATA-modelle vaihtaessa on filtteri erittäin kapealla, sen saa leväyttää leveimmälle mahdolliselle (olikohan 3200Hz) F-pikamenun takaa BWTH:n alta.

Datamodeja on hyvä ajella radion takaa löytyvän DATA-liitännän kautta. Vaikka suoraan USB:lla käytettävä CAT-ohjaus radiosta löytyy, puuttuu tästä mallista sisäinen äänikortti. Kytkentä on perinteinen Yaesun 6pin minidin-kytkentä, sama kuin FT450 ym. radioissa, manuskasta löytyy oikea pinnijärjestys omavalmiste-kaapelia ajatellen. Toki tähän voi ostella kaveriksi Yaesun oman interfacen tai Signalink-purkin, mutta pelkät suorat johdot PC-Radio välillekkin tekee temppunsa, tosin suosittelen laittamaan välille edes  muuntajat maalooppejen ja RF-häiriöiden estämiseksi.
Omavalmisteinen audio-interface juttu blogissani: täälä klik. ja hyvin sovellettavaa juttua PC:n oman äänikortin käyttämisestä digillä vanhemmasta FT-450 aiheisesta postauksesta: klik.

Edullinen DIY-äänikorttipurkki. As good as signalink..
Tunerin käyttöönotto oli helppoa, valmis piuha kiinni tunerista rigiin ja syvemmästä menusta TUNER-asetukseksi EXTERNAL. Tämän jälkeen F-pikamenusta löytyvän TNR toiminnon avulla käytellään viritintä, suosittelen laittamaan pikanäppäimen taakse..

Sisäänrakennettu kaiutin ei ole kovin kummoinen, kyllä silläkin pärjää, mutta jos laukussa on tilaa, otan jatkossakin mieluusti mukaan hyväksi todetun kotiteatteri-kajarin joita minulla on useampia.

DSP-ominaisuudet tässä laitteessa on aivan toista maata kuin vanhemmassa FT450 radiossani. Molemmista löytyy IF-DSP, tässä lisäksi 3kHz Roofing-filtteri, ja kylläpä tuota DSP:n toimintaa on selkeästi rukattu paremmaksi. 450:n DNR-toiminto (Digital Noise Reduction) on lähinnä turhake, ei sillä mitään ainakaan paremmaksi saa. Tässä pienokaisessa taas tuo toimii oikeasti, hetkeksi jäin ihmettelemään kuinka puhtaaksi heikosti kuuluvan kohinansekaisen SSB-signaalin saakaan kaivettua. DSP-säädöt löytyy F-pikamenusta, valitettavasti hieman ripoteltu, kahdelle eri "sivulle". Naamataulun nappien vähyys käy hieman tässä tuskalliseksi, kun olisi niin paljon, monia toimintoja, joita olisi kiva käyttää suoraan naamasta - mutta miten se pienessä radiossa onnistuu? No niin noh, eipä se, täytyy kuitenkin vakavasti harkita Yaesun lisävarusteena myymää erillistä lisänäppäimistöä koti / mökkikäyttöön. Mobilessa / portable-operaatioissa ei välttämättä niin hifistelyyn ole tarvetta.

Radio koeajossa OH6POLA leiriasemalla 13-15.12.-2019
Tässä kai kaikki tälläerää, joulun jälkeen lähdemme mökkilomalle uv-viikoksi, sinne tämä radio lähtee mukaan, antennivarustuksena OCF-Dipoli 80-10, 60/30m perhosdipoli, 20m GP sekä T2LT 10m:lle.. Kuuntele itse miltä kuullostaa bandilla, saas nähdä sopiiko TX Audio-asetukset Suvin OH6EZU äänelle? =)

Loppumietteitä: Hyvä, pieni kompakti radio. Ei niinkään FT-857:n seuraaja vaan FT-450 radion paranneltu pikkuveli (- sisäinen viritin). Yaesu-miehelle selvää pässinlihaa jo tunnin räpläyksen jälkeen, IC-7000:sen kaveriksi kun en ryhtynyt vuodessakaan. Vaikuttaa suorituskykyiseltä laitteelta, aika näyttää jääkö tämä reissu/mökki/autorigiksi vaiko eikö, ainakin nyt tulevalle reissulle FT450 saa jäädä kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti