Tämä artikkeli on kasattu mutu-fiiliksillä ja eri lähteistä kasatun informaation perusteella.
Taulukosta näkyy tyypillinen SWR suhteessa säteilijän pituuteen ihanneolosuhteissa. SWR lukema voi vaihdella riippuen maastosta, lähellä olevista rakennuksista, syöttökaapelista maadoituksesta ja vastapainosta (maatasot).
Usein parhaan tuloksen varsinkin matalilla taajuuksilla, saa käyttämällä pisintä taulukossa näkyvää pituutta, joka sopii asennuspaikkaasi. Säteilijän asentaminen Inverted-L:ksi voi muuttaa syöttöpisteen impedanssia ja saattaa vaatia virittämistä (säteilijän kokonaispituuden muuttaminen +/-) parhaan sovituksen löytämiseksi kaikilla taajuusalueilla.
Värilliset rivit ovat parhaita kokonaispituuksia käytettäviksi optimaalisen sovituksen saamiseksi kaikilla HF-alueilla.
Unun & päästä syötettyä lankaa voi käyttää ilman erillistä vastapainoa ja maadoitusta, mutta silloin syöttökaapelin mitta olisi hyvä olla vähintään 10m ja radion päässä on erittäin suositeltavaa käyttää kuristinta vaippavirtojen poistamiseksi (CMC – Common Mode Choke). Tässä asennustavassa koaxin vaippa toimii antennin vastapainona.
Suosittelen kuitenkin käyttämään kuristinta antennin syöttöpisteen päässä ja lisäämään maadoitusta sekä maatasoja, tämä tehostaa antennin toimintaa ja torjuu RFI-ongelmia tehokkaasti. Kun kuristin asennetaan heti syöttöpisteeseen, koaxin vaippa ei toimi antennin vastapainona ja ylimääräisten maatasojen asentaminen on tarpeen. Maatasoina toimii esim. 8-10kpl vähintään 3-4m pituista johdinta. Tässäkin pätee ”enempi on parempi” mutta merkittävästi pidemmille maatasoille ei välttämättä ole tarvetta. Maadoitustanko syöttöpisteen alapuolella ei myöskään tee pahaa 😊.
Laitan erillisenä postauksena kokemuksia omasta langasta joka on tarkoitus asentaa mökille 160-60m käyttöön.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti