sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

HFkits.nl 80-10m EFHW-antennin 1:49 ununin kasaus kitistä..

Olen nyt muutaman näitä HFKitsin myymiä antennin rakennussarjoja kasannut tutuille ja todennut että näitä voi kyllä suositella, komponentit on laadukkaita ja kitit sisältää kaiken mitä antennin rakentamiseen tarvitsee.

Blogi on nyt ollut hetken kesäteloilla kesämökkiprojektien takia mutta ajattelin tästä tehdä julkaisun Suomenkielisten selostusten kera 80-10m 100W EFWH antennin kasaamisesta jos ei valmistajan lontoonkieliset ohjeet taivu. Täytyy kyllä nostaa hattua HFKitsille, harvoin rakennussarjoissa noin seikkakohtaisia ohjeita on tarjolla. Tämä on siis lähinnä jonkunsortin supistettu käännöksen tapainen julkaisu itse ottamillani kuvilla.

Paketti auki ja kamat pöydälle:


Tarvikeluettelo:

IP65 kotelo 82x80x55 mm
Ferriitti Amidon FT140-43
Emaloitu kuparilanka 1.00 mm
100 pF kondensaattori 1kV
PL 259 (uhf) runkoliitin
Pohjalevy (Kitsssä valmis, itse voi tehdä esim pleksistä)
RST Ruuvit M3 6mm  4x
RST M3 aluslaatat 4x
M3 Rengaskaapelikenkä
M5 Rengaskaapelikenkä
RST (A4) Silmnukkaruuvi
RST M6 Mutteri
RST M6 Aluslaatta
RST M6 Jousialuslaatta
RST M5 Pultti 25mm
RST M5 Wing nut
RST M5 Mutteri 2x
RST M5 Aluslaatta 2x
RST M5 Jousialuslaatta 2x
RST M5 Hammasaluslaatta 2x
RST M3 Pultti 12mm 4x
RST M3 Mutteri 4x
RST M3 Aluslaatta 4x
RST M3 Hammasaluslaatta 4x

Rakentaminen aloitetaan tekemällä koteloon tarvittavat reiät toiselle puolen M5 (säteilijän yhdistämiseen käytettävälle ruuville) ja M6 (vedoinpoisto/ripustislenkille), toiselle M16 UHF-liittimelle.

Näille rei'ille ei ole annettu alkuperäisessä ohjeessakaan mittoja mutta pienellä mietinnällä päädyin seuraaviin:
Silmukkaruuvi keskelle 40,75mm, takareunasta 14mm - 6mm reikä
Säteilijän ruuvi oikealta 22mm, takareunasta 27mm - 5mm reikä
Uhf liittimen reikä 40,7mm reunoista, 21mm takareunasta, 16mm reikä
Lisäksi poraillaan 4 reikää UHF-liittimen kiinnitykseen käytettäville M3 pulteille.
Kun kotelo on valmis, valmistetaan itse muuntaja kitin toimittajan kuvan mukaan. Tähän käytetään 1mm2 vahvuista emaloitua kuparilankaa.


Taita emaloitua 1mm2 kuparilankaa kahtia 40cm matkalta jonka jälkeen sinulla on "kaksi johdinta" 20cm matkalta. Kierrä johtimia hieman ensimmäisten 15 cm:n matkalta yhteen, jotta se ne pysyvät kiinni toisissaan. 

Seuraavaksi kääri langan kaksoisosa ferriitin ympärille kahdesti ja kiinnitä nippusiteellä. Seuraavaksi kierrä loput 14 kierrosta ferriitin ympärille niin että "ylität ferriitin" seitsemän kierroksen jälkeen. Tämän jälkeen kiinnitetään muuntaja sille valmistettuun pohjalevyyn


Seuraavana toimenpiteenä muuntaja asetetaan koteloon, yksittäinen "yläpuolen" johdin kytketään johtimen läpivientinä toimivaan M5 pulttiin M5 kaapelikengällä. Alapuolen "tuplakierretty" johdin M3 kaapelikengän avulla UHF-liittimen runkopuoleen ja alas jäävä yksittäinen johdin UHF-liittimen keskitappiin. UHF-liittimen keskitapin ja runkopuolen välille juotetaan kitissä mukana tullut 100pF kondensaattori.

Muuntaja onkin sitten valmis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti