perjantai 30. syyskuuta 2022

Etäohjattava (wifi) antenninvaihtaja kolmelle antennille..

Remotea kasaillessa mökille tuli tarpeen päästä myös vaihtamaan antenneja etänä, tähän löytyy kyllä kaupallisia ratkaisuja mutta jokainen on toistaan hieman kalliimpi ja juuri alle 200€ on turha haaveilla mistään. LAN/Wifi-liitettävät vaihtajat toimivat yleensä vain paikallisverkossa, jolloin aseman verkkoon täytyy olla VPN-yhtyes tms.

Minulla kun on radion ohjaukseen/ääneen jne käytössä tuo Icomin RS-BA1 ohjelmisto joka sisältää äänen tunneloinnin jne ilman pakollista pääsyä lähiverkkoon, tuli mieleen miten tuon antenninvaihdon voisi ratkaista toisin.

Tuttu amatööri olikin rakennellut hieman samanlaista projektia omalle mökilleen ja sieltä tuli ideoita ja vinkkejä miten voisi lähteä hommaa toteuttamaan, kiitoksia näistä vaan @ Esa OH3FWF.

Loppuratkaisuksi tuli käyttää kaupallisia kotiautomaatiopalikoita modaillen, nyt pystyn ohjaamaan Nediksen pilvipalvelun kautta esim. puhelimella antennivaihtajaa, radion virtaa, aseman päävirtaa (ja seurata kulutusta) jne.

Radioaseman "kotiautomaatiota".


Wifireleillä ohjattava kolmen antennin vaihtaja edullisilla komponenteilla.

Osaluettelo:
K1-K5: JS1-12V AJS1311 (tms. rf-käyttöön soveltuva rele esim. RTE424012)
D1-D5: 1N4007 1kV DO-41
V1-V5: S10K140
W1-W2: Wifiohjattavat releet / rasiat tms. (2. esimerkki 3kpl)
12Vdc Virtalähde (2. esimerkki 3kpl)

K1-K3 RF-releet kytkevät Antennit 1 – 2 – 3, K4 ja K5 releitä käytetään vain ohjaukseen joten tässä voi käyttää mitä tahansa vaihtokoskettimen omaavaa 12Vdc relettä.

D1-D5 diodit sekä V1-V5 varistorit asennetaan K1-K5 kelojen kelan kärkien välille jännitepiikkejen ja rf-indusoitumisen estämiseksi.

Wifiohjaukseen omassa järjestelmässä 12Vdc kytkemiseen on käytetty modifioituja Nedis Smarhome-järjestelmän wifiin liitettäviä pistorasioita, näiden parempaa sähköteknistä osaamista vaativaa modifiointia en esittele tässä turvallisuus syistä.

Toinen vaihtoehto on että kolmen wifi-ohjattavan pistorasian perään asetetaan omat pienet 12Vdc virtalähteet joista omat syötöt vaihtajalle, ensimmäisestä ”päävirta” eli sähköt 12Vdc linjaan, toisesta K4 ja kolmannesta K5 releen kelalla.. Tällä esimerkillä rasioiden modausta ei tarvita mutta rasioita ja virtalähteitä tarvitaan kolme.

Ohjaukseen voi toki käytätä mitä tahansa wifi/lan tms. ohjattavia relebokseja minkä läpi voi ajaa 12Vdc jännitettä. Myös yksi mahdollisuus on tehdä ohjaus vaihtajan kanssa samaan boksiin tai erillinen ohjausboksi jossa kaksi kytkintä joiden avulla kytkennät suoritetaan ”mekaanisesti” eli käsikäytöllä. Tähän kelpaa lähes mitkä tahansa perus vipukytkimet, näiden läpi kun ei kulje kuin K1-K4 releiden kelojen käyttämä virta ja 12Vdc jännite.

RF-kytkentä on molemmissa esimerkeissä sama.

Toimintaperiaate 1. esimerkissä joka itselläni on käytössä:

Vaihtajaan virta päälle (12Vdc), W1 asennossa 0, K1 vetää ja kytkee 1 antennin aktiiviseksi.
- W1 päälle, K4 vetää, K1 kelajännite katkeaa, K2 vetää ja antenni 2 kytketytyy aktiiviseksi.
- W2 päälle, K5 vetää ja katkaisee K1&K2 kelajännitteet sekä kytkee K3 kelajännitteen
          -> K3 vetää, antenni 3 kytkeytyy aktiiviseksi.

Kun vaihtajasta katkaistaan käyttöjännite, kaikki releet palaavat 0 asentoon jolloin kaikki antennit ovat maadoitettuna. (Huom! Ei toimi ukkossuojauksena, maadoita kaapeleiden vaipat pihalla tai totaalinen poiskytkentä eli piuhat irti).

Alla kytkentäkaaviot Ohjaus + RF.Valmis tuote, eikö oo komia, no ainakin se toimii.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti