torstai 1. joulukuuta 2011

"Peten Säätöpaja" nettisivut julkaistu


Julkaisin uudet "säätöpaja" nettisivut elikkä siis sivusto minne kerään dokumentaatiota kaikista projekteistani kuvineen kaikkineen kanssaharrastajien katseltavaksi... Sivusto on vielä keskeneräinen mutta eiköhän se viikonlopun aikana tule valmiiksi...

Vierailkaa ihmeessä: http://paja.gzt.fi

sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Major M-120 FM-lähetystaajuuden korjailua..

Major M-120 on monelle tuttu vanha länkky ja modautuukin kivasti yläkanaville, sama modaus kuin Mocoma 45ssa... Näissä majoreissa vain on osassa vanhemmiten ollut ongelmia FM-lähetyksessä.. Radion sisältä FM-kortilta löytyvä tantaali-kondensaattori tuppaa vanhemmiten väsyä ja tämä aiheuttaa FM-lähetteen vaeltamisen pois kanavalta. Omassa yksilössäni lähetystaajuus oli pielessä, lähikusoissa tämä ei vaikuta mutta kauempaa tuli jo raportteja ettei saa selvää äänestä vaikka signaalia tulee jne..


Tämän ongelman voi korjata vaihtamalla C501 (FM-kortilla se "nuppineulan näköinen" komponentti) tantaalikondensaattori esim. tavallisella 100 nF muovikonkalla..


Tämä riitti omassa yksilössäni palauttamaan lähetystaajuuden lähes oikeaksi (27.xx4.87) joka pitäisi jo riittää.. Mikäli omaat taajuuslaskurin sen avulla saat säädettyä helposti CT1 säätörimmeristä joka löytyy koneen pääpiirilevyltä läheltä naamataulua (punainen reunus ja kullanvärinen ruuvi sisällä)..


Tämmöisiä korjauksia ja säätöjä ei kuitenkaan kannata lähteä tekemään korvakuulolla, taajuuslaskuri on välttämätön.

Tämä näyttää ihan hyvältä? =)

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Maadoituspuuhia ja radiaaleja.....

Noniin... Parantelin eilen maadoitusta ja lisäsin radiaaleja..

Nyt: Mastoputkesta 16mm2 maakaapeli alas, kaivettu maanalle ja sarjassa 2kpl 1,5m ja 1kpl 1m pituisia maadoitustankoja maanalla.. Antennin maapuolesta 6mm2 kevi alas johon liitetty yläkerran parvekkeen kohdalla 5kpl n. 2-4m lankoja jotka menevät ristiinrastiin parvekkeen laudoituksen alla, jatkuu tästä alas ja alapäässä lähtee poispäin talosta, alkuun hakattu maanalle 4kpl maadoitustankoja ja loppu (9m) kaivettu noin 10cm maanalle koko matkalta suorana..

RF-Maana rigillä on lisäksi 4mm2 maakaapeli noin 5m pitkä veto hamshackista kämpän sähköpääkeskuksen maakiskoon josta lähtee 2kpl 16mm2 keviä kellariin talon maapotentiaaliin.

160m ei edelleenkään virity, 80m virittyy paremmin, CW alue on aika OK, SSB-alueella yläpäässä SWR 3, keskellä (3680-3690) yli 5... Perjaatteessa käyttökelpoinen 80m mutta aiheuttaa häiriötä 100W käytettäessä piikeissä meidän telkkariin joka on alakerrassa, eli luultavasti myös naapureillekkin, parempi olla siis käyttämättä...

RF-ongelmat poistui 10m bandilta, aiemmin oli sitä että hamshackissa olevat stereot surisi/hieman tuli ääntä läpi lähettäessä, tätä ei enää ilmene... Vaippavirran katkaisuna jne. on antennin päässä noin 6m RG58 koaksiaalia 20cm halkaisijalta kiepillä eli ns. "ugly balun" ja riginpäässä aircell7 päälle tiukasti meneviä n.3cm pitkiä ferriittiputkia 4kpl.

Tällähetkellä sanoisin että antenni on ihan hyvä yläbandeilla, käyttökelpoinen tosiaan 40-6m ilman RF-ongelmia jne. mutta 6m toimii surkeasti, testailimme parin paikallisen aseman kanssa jotka ovat n.10km minun asemaltani, toista en kuullut ollenkaan ja toinen tuli heikosti, audio 5 mutta s-mittarilukemaa 1.. Polarisaatiovaimennukset ja pienet tehot toki otettava myös huomioon, mutta eipä voi kehua, Wimo:n lappusessa kyllä lukikin että "Antenni toimii myös 6m alueella mutta hyötysuhde siellä on huono"....

sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Antenni ylhäällä @ uusi QTH...

Tättärää.. Antenni ois ylhäällä ja toiminnassa, antenni saatiin eilen illasta ylös täälä uudessa QTHssa ja testailua nyt hieman mitä kerinnyt muun tavaroiden purkamisen ohessa..

160/80m ei virity edes tunerin kanssa, SWR:t yli 10, 40-10m toimii hyvin. 40m SWR ~2, 14MHz koko SSB-alueen <2, CB-bandi 1.5-1.7, 10m SSB-alueella 1.5, FM-alueella 1.8.. Tosin voipi olla maatasojen puutettakin nuo alabandit jne, ei ole tällähetkellä syöttöpisteestä kuin 10mm2 kevi alas mastoputken lisäksi, jossa on kiinni vain 2kpl ~1m pitusia kokonaan maanalle hakattuja maadotustankoja sarjassa 50cm välimatkalla toisistaan.. Tarkoitus on laittaa ns. kerrostettuna radiaaleja antennille partsille ja alas maahan, syöttöpisteeseen suoraan en oikeen saa mutta 2m antennin syöttöpisteen alapuolelle tulisi ensimmäiset, testiä testiä, aika näyttää sitten mitä vaikuttaa, yksi ajatus kävi myös mielessä josko heittäisi hyppypiuhan antennin maapuolesta tuohon talon peltikattoon......... Noh anyway, huomasin tuollaisen, maatasossa on nuo 2 maadotustankoa hakattuna maanalle, niiden jälkeen on n. 7m tuota keviä vielä siinä perässä, tämä oli levitettynä vain pihaan pitkälleen nurmen päälle niin 11/10m toimi paremmin.. Rullasin tuon kaapelin tuohon parvekkeen alapuolelle niin häiriöpohjat nousi 0 -> 3s ja 100W TX:llä tässä 1,5m päässä radiosta oleva vahvistin&kaiuttimet ottavat RF-häikkää, tätä ei ilmennyt kun kaapeli oli pitkällään.. Pitänee siis se kaivaa tuonne maahan piiloon ja muutama muukin johto, katsotaan kuinka pitkiä, riippuu siitä miten sitä jaksaa lapionkanssa heilua HI...

Testit jatkuu, kommentteja kerrotaan sitämukaa kun niitä tulee ja kerkiää tänne skriivata..

maanantai 17. lokakuuta 2011

Visiitti POLAn lettukesteissä 8-9.10


Lähdimme Mikon OH5FHG kanssa extempore reissulle Töysän tähtitornille missä POLA-kerhon porukka vietti kesäkauden päättäjäisiä, legendaarisia Makkara- & Lettukestejä..

Tuttua porukkaa oli mukavasti paikanpäällä, kusoja heiteltiin hienosti Ranskan Polynesiaa myöden ja makkaraa & lettuja syötiin mahan täydeltä.. Ihan mukava reissu, ukot oli fiksannut perjantaina maston vinssin ja nostaneet kerhon A99in 24m syöttöpisteeseen (224m asl)..

Kuvia ja kusolistaa POLA-kerhon sivuilta: http://pola.fi/page.php?27

perjantai 14. lokakuuta 2011

QSO-Kämppään UTC ja Local kellot

QSO-kämpän seinälle citymarketin alekorista 4€/kpl seinäkellot...

Oma kello tietenkin Local eli Suomen ajalle ja UTC-ajalle.. Siisti perus kello, halkaisijaltaan 25cm...

Mastoputken telineet valkoisiksi

Tänään tuli maalailtua nuo mastoputken kiinnikkeet valkoisella ruostesuoja-pensselimaalilla.. Tiedä sitten miten laadukasta tuo maali on (1/4L, 7,5e @ motonet) mutta jotenkin koin että olisi parempi maalata tuollaisella kuin spraymaalilla... Spraymaali olisi tarvinnut niin monta kerrostakin, tällä maalilla vetäsin 2 sopivan paksua kerrosta telineisiin... Valkoinen värivalinnaksi koska parvekkeen ulkopuoliset laudat ovast myös väriltään valkoisia...

maanantai 3. lokakuuta 2011

Wimo saapui tänään...

Wimo GPM1500 saapui matkahuollon kyydissä ja tuli tänään aamusta lunastettua se sieltä itselle.. Siistikuntoinen antenni näyttäis olevan, suora jne eikä mitään murtumiakaan löytynyt eli kunto oli sen mitä myyjä kertoikin...

Melko iso jööti tuo antennin sovitustöttörö alapäässä, taitaa tuoda puolet antennin painosta tuo alapää :).. Muuttoa ja antennin asentelua odotellessa..

perjantai 30. syyskuuta 2011

Spektrikuva kaapeliverkossa?

Kokeilin huvikseni tuota vanhaa "Nesco Supervision Combi MK2" TV-radio yhdistelmää ja kytkin siihen ulkoisen antennin liitäntään kaapeliverkosta koaksiaalin.. Mitään muuta en saanut näkyviin kuin tuommoisen spektrikuvan.. Jännä hommeli, liittyisikö tuo jotenkin sitten kaapelin testauksiin tai vastaavaa.. Eräs tuttu kommentoi asiaan että on ainakin 20 vuotta jo ollut tuo spektri/skoopin lähete VLP:n kaapeliverkossa, tarkoituksesta / käytöstä ei tietoa..


Tämmöistä kuvaa sieltä löytyi UHF-puolelta..


Edit: Löytyi vastaus tuohonkin asiaan, kiitos kajarille
Lainaus: "Siinä näkyy kaapelimodeemien paluusuunta. Kun asentaja on kohteessa ja säätää talovahvistimen, kuvassa näkyy n. 10MHz välein piikit (testilähetin) jonka mukaan sitten talovahvistimen paluusuunnan vahvistus säädetään (modeemin signaali käyttäjältä maailmalle päin, ns. uplink)."

tiistai 27. syyskuuta 2011

OH5FHGn butternutin pystyttämistä..

Töidenjälkeen tänään tuli Mikko OH5FHGn luona piipahdettua, herra kun oli eilen hankkinut käytetyn Butternut HF9V antennin työkaveriltaan, no täytyihän sitä käydä tuumailemassa?..

Kelojen oikomista, liitoksien puhdistusta ynnä muuta pientä virittelyä antenni vaati ennen pystyttämistä.. Mikko itse hoiti pääosin tuon antennin fiksailun, taisin minä ylimmän liitoksen varmistaa ja koaksiaalin tehdä RF-choket, mutta eipä tuossa nyt niin hommaa kahdelle ollutkaan.. Kun antenni saatiin pystyyn lisättiin alapäähän muutamia eripituisia radiaalilankoja vielä vastapainoksi.. Tässävaiheessa joutui lähtemään kotiin ruuanlaittoon, eli testailua ei tullut tehtyä, mutta tuloksia antennin toimivuudesta varmasti kuulemme myöhemmin...

Täytyy sanoa että komea kepakko tuo kyllä on, ei ehkä niin näkymätön vaan mitä tuo itselle tuleva GPM-1500 ja saattaapi tuo vaatia harustuksenkin ettei notkahda kovissa tuulissa, tässä kaupungissahan tunnetusti tuulee aina...

Koko komeus pystytettynä aidantolppaan

maanantai 26. syyskuuta 2011

Juttua päästäsyötetystä langasta..

Tulipa tässä vaan mieleen kun tutunkanssa oli juttua niin ajattelin kirjotella tännekkin ylös vähän kokemuksia häneltä... Tuttu hami OH6ALPO tästä vaasasta on kokeillut erilaisia vaihtoehtoja kaupunki-QTH:n antennisysteemiin, itse antennina on n. 18m pitkä päästäsyötetty lanka 3 kerroksen parvekkeelta läheiseen puuhun.. Alunperin taisi systeemi olla niin että kosteussuojatussa laatikossa parvekkeella MFJ (? tai vastaava) manuaalituneri josta lanka lähti, sittemmin muita kokeiluja mm. 9:1 balun ja 4:1... Parempia tuloksia näiden balunejen kanssa kyllä kuin suoraa tuon manuaalitunerin kanssa, ilmeisesti molemmilla baluneilla lanka virittyy 80-10 välille, toisella paremmin toisille ja nurinpäin..

9:1 oli minun valmistama (ohje täälä) ja toimi paremmin yläbandeilla, 160 ja 80m huonosti, 4:1 (LDG, tehdastekoinen, klik tästä) taas sitten toimi paremmin alabandeilla mutta yläpää oli hieman huonompi tuolla.. Tosin jos on mahdollista laittaa vertikaalia, vertikaalithan on hyviä ja huomaamattomia ylemmillä bandeilla, alabandit sitten toimii varmasti paremmin tuolla pitkällä langalla kuin lyhkäisellä tikulla, niin oma valinta olisi myös tuo 4:1 ja esim joku wilson mankkuantenni 10/11m käyttöön jos ei "tukikepakkoa" saisi laitettua...

Noh tämmösiä tuumailuja? Ei ole ajatuksena itselle laittaa, kunhan hieman jakoon näitä ajatuksia ja tuloksia, ehkäpä jossainvälissä voitaisiin katsoa analysaattorin kanssa näitä tuloksia 4:1 ja 9:1 balunejen välillä jne...... pitää kysäistä Alpolta :)

Tässä itse valmistamani 9:1 balun ja kaavio


sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Komento takaisin ja Falconin tilalle Wimoa...

Nyt kävi sillä tavalla että löytyi edukas käytetty Wimo GPM-1500 vertikaali joten uuden QTH:n antenniksi ei tulekkaan Falcon OUT 250B vaan tuo Wimo. Ihan yhtä hyvää SWR-käyrää ei wimolla ole mutta tämän antennin pitäisi toimia myös 160m alueella, minne falcon ei taivu.. Joitain käyttökokemuksia luin Wimosta mitä netistä löysin ja vaikuttaa jopa paremmalta kuin tuo Falconin tikku, tiedä sitten... Noh, sen näkee sitten kun antsa on ylhäällä.. Manuskaa lueskelin wimon sivuilta niin oli mainittu ettei radiaaleja tarvitse mutta on suositeltavaa kuitenkin esim. mastoputki, tai random pituisia lankoja / mitä muuta metallista on lähettyvillä yhdistää maatasoksi niin virittyy ja toimii paremmin... Eli 4~5m mastoputki tulee tuohon parvekkeenkulmalle ja siihen voisi putkeen vielä laittaa muutaman langan, yhden alaspäin ja pari vaikka parvekkeelle ritilöiden alle jne jne... Helpostihan noita radiaalilankoja saa piiloon muutamia, kunhan ei tarvitse 20m pituisia olla :)

Taajuus: 1.8 - 30MHz & 50MHz
Pituus: 6.30m
Materiaali: Aluminum
Tehonkesto: 200 W
Mastoputko max: 60mm
Max tuulikuorma (140 km/h): 200N
Kuljetuspituus: 1.3 m

Lainaus astrosurf.com:
Made of 5 aluminium segments, it comes with a trap in the lower segment made of thick aluminium wire but without radials. Cut by design to work on all HF bands, it requires a tuner to get a good SWR as well as a counterpoise made of several 1/4l radials at the base. To work on low bands (160 and 80m), a radial over 10m long is recommended if the antenna is placed at ground level but it should be elevated to reduce ground effect.

Offering a gain similar to the one of a dipole (0.3 dBd) its sensitivity is on par with a dipole with of course a little more QRM due to its vertical polarization.

It works fine for DXing too but do not expect miracles and work a DX-pedition in the middle of the Pacific or you wil be really lucky.

Pari linkkiä vielä loppuun:
Wimo.com GPM1500
Astrosurf.com - Portable / Vertical antennas

lauantai 24. syyskuuta 2011

Uudet tulokkaat länkkykokoelmaan..

Vanhoja mocomia tuli muutamia hävitettyä tuossa mutta tulipa sitten myös tilalle pari konetta... Tälläkertaa tulokkaini hyllyyin Handic 224S ja ILink-Pilot HF-22 LA-puhelimet. Molemmat puhelimet ovat 22 kanavaisia AM/FM radioita, tosin eiköhän näihinkin yläkanavatkin saada potkastua mukaan pienen tutkimisen jälkeen...

Virtoihin en ole vielä kerinnyt kumpaakaan kokeilla, eli toimivuus on arvoitus (vaikka nämä toimittanut taho toimivaksi kyllä kehui)..

torstai 22. syyskuuta 2011

Päätöksiä päätöksiä... Antennivalintaa uudelle kämpälle...

Pitkään tässä pohtinut erilaisia vaihtoehtoja, tutkinut ja kaivanut internetin syövereitä eri vaihtoehdoista ja vertaillut hyviä- ja huonoja puolia, omistajien kommentteja, arvosteluja ym... Homman nimi on kuitenkin se ettei ole mahdollista vetää vertikaalille radiaalilankoja joka alueelle, eikä kalliimpiin vertikaaleihin missä trappiradiaalit olisi mukana (400-500e+) ole oiken nyt lompakossa tarpeeksi almuja, olen päätynyt ratkaisuun jota jo aiemmin mietin: Falcon OUT-250B...

Monenmoisia kommentteja antennista löytyy, osa hyviä, osa huonoja, loppujenlopuksi silti enemmän hyvää kuin huonoa.. Tietenkään tuo ei voi toimia kuten täyspitkä 2x20m viikset omaava dipoli 80m alueella mutta jos edes välttävästi, se riittää. Enemmän kiinnostaa nuo yläbandit 20-10 ja pitäisihän tuon toimia myös 6m alueella, joka löytyy radiostani myös..

Noh, sen näkee mitä tuleman pitää, jos tuo on täyspaska niin myydään pois ja mietitään muuta :)

Antennikiinnikkeet saapuivat...

Sain alkuviikosta VAKK:lta teettämäni mastoputken kiinnikkeet uutta QTH:ta varten.. Hyvää jälkeä oli opiskelijat tehnyt eikä hintakaan päätä huimannut..

Maalia päälle niin ovat valmiita odottamaan asennusta (vielä kun pääsisi muuttamaankin? 1.11 vasta puuh..)

torstai 8. syyskuuta 2011

Antennisuunnitteluja uudelle QTH:lle

Muutto edessä ja uudelle kämpälle jo suunnitelmia minne antennia sijoittaa. Ajatuksena olisi parvekkeelle putkenpäähän multiband HF-vertikaali.. Talon asuntomme päädyssä on myös tikapuut joihin suunnitelin aluksi antennia sijoittaa, mutta tarkemmissa tutkiskeluissa tikapuut osoittautuivat lähinnä vitsiksi, en uskaltaisi niihin antennia laittaa, hyvä jos itse ylös kiivetä..

LA-Asema Taunus Op.Markku vinkkasi kuvalla entisestä omasta asennuksestaan hyvän tavan asentaa parvekkeelle antenni. Parvekkeella kun on nuo 4x4 tukipilarit.. Antennin mastoputki kiinnitetään parvekkeen tukipilariin kahdella kiinnikkeellä, noh kertokoon kuva enemmän siitä millaisilla...

Tämä kuva lainattu Taunukselta, hänen edesmennyt asennus oli toteutettu näin ja suunnittelin käyttää samaa tapaa oman antennini asennuksessa. Kiinnikeisiin 3-4m mastoputki jonka päähän vertikaali-antenni. Tavoitteena olisi saada antennin syöttöpiste talon katonharjan tasalle tai edes lähelle sitä...


Tässä vielä kuva antennin tulevasta asennuspaikasta.


Ystäväni Mikko (oh5fhg) opiskelee metallialan tutkintoa VAKK:lla ja lupasi "kouluharjoituksena" hitsata 2kpl tuollaisia mastopidikkeitä käyttööni.. Tänään piipahtamaan uudella kämpällä ja ottamaan mitat kiinnikkeiden valmistamista varten..

Alkuun tulee antenniksi luultavasti T-20 CB/LA-antenni, jonka myöhemmin tulee korvaamaan esim. Falcon OUT-250B HF multiband vertikaali. Mietin myös josko tilapäisesti asentaisi inverted-v asennuksena parvekkeen ylänurkasta 14MHz puoliaaltodipolin.. Palataan asiaan!

Mocoma 59s kanavamodista korjattu

Mocoma 59s kanavamodaukseen oli lipsahtanut kirjoitusvirhe joka on nyt korjattu.. Kiitos nimeltämainitsemattomalle taholle kirotusvireen huomaamisesta ja ilmoittamisesta :)

Alkuperäisessä ohjeessa oli lipsahtanut näytön vastuksille tulevien diodejen juotospisteet npn-transistorille väärin..

http://radioblogi.blogspot.com/2011/08/mocoma-59s-59ss-ylakanavat.html

keskiviikko 7. syyskuuta 2011

QTH

QTH:n vaihto olisi edessä, muuttopäivä 1.11

Tästä lisää hieman myöhemmin, mutta, uudessa QTHssa on sitten mahdollisuus jonkunlaisille HF-antenneille mitä nykyisessä ei ole, erillinen radiohuone ja pisteeksi i:n päälle oma sauna :-)

HF-antennikalustoa suunnitellaan.... Alkuun varmaan joku perus GP ja CB-bandille T20 onkivapaan...

maanantai 5. syyskuuta 2011

QSL-Kortit saapuivat

Pitkään odottamani lähetys, 3000kpl QSL-kortteja saapui myös, nyt sitten alkaa se ISO urakka kirjoitella kortit kaikista pidetyistä kusoista jotka tallessa logeissa on... huh..

lauantai 3. syyskuuta 2011

7140 Mocoman fiksailua

POLA-leiriltä tuli aiemmin hankittua 7140 mocoma, toimiva kone tosin potikat hieman rahisi ja etunaamasta puuttui muovipleksi + kannet muutenkin melko huonossa kunnossa.. Nyt sitten EULA:n leiriltä löytyi vastaava kone joka ei toimi, lähetys ja kuuntelu molemmat mykkänä, mutta kunnoltaan muuten hyvä fyysisesti, kannet pientä naarmua huomioimatta kuin uudet, etunaama myös..

Potikat hoitui pienellä CRC-uittamisella, ei rahise ja toimii nyt kunnolla.. Naamataulu oli yllättävän helppo vaihtaa, monessa koneessa on mikrofoniliitin kiinni etumaskissa, tässä ei ollut, eli kannet auki, 4 ruuvia maskista irti ja toinen tilalle.. Nyt on siisti JA toimiva 7140 + toinen varaosiksi projekteihin kaapinpohjalle :-)


keskiviikko 31. elokuuta 2011

Albrecht AE5800 - tehon säätö

AE5800 on käytännössä sama radio kuin isoveljensä eli 10m versio, joten tästä on myös mahdollista saada tehoa ulos enemmän kuin tuo 4W ... Kuten radion ulkonäöstäkin huomaa, takana on melko massiiviset jäähdytysrivat joten sekin puoli on hoidossa..

Tuumasta toimeen..

Aluksi aukaistaan radion juotospuoli ja paikallistetaan kuvan mukaiset trimmerit. Molemmat voi kääntää surutta täysille, tarkista tulos SWR-mittarilla.. Tällä säädöllä saadaan FM teho n. 10W ja SSB-teho 15W tasolle.


SSB-tehoa saa nostettua vielä korkeammalle (25W saakka) komponenttipuolelta kuvassa kynällä osoitetusta trimmeristä..



Teho FM/SSB ennen nostoa (mittari 5W asennossa, alin asteikko)


SSB-teho noston jälkeen (jätin 20W asetukseen, mahdollisuus hieman yli 25W jos kaiken ottaa ulos)


Allu leikkauspöydällä ;)


tiistai 30. elokuuta 2011

Kuvagalleria Mustan Lällän Yöstä

Vierailimme Jussin kanssa EULA-kerhon järjestämässä tapahtumassa "Mustan Lällän Yö". Tapahtuma järjestettiin Porin Reposaaressa, Siikaranta Camping nimisellä leirintäalueella. Hyvät pirskeet oli ja kiitokset järjestäjille, ensvuonna kenties uusiksi :-)..

Jäipä "sotasaaliiksi" reissulta muutama radiokin: Alpha 1000, Mocoma 7140 (raato) ja Albrecht AE5800... Näistä lisää myöhemmin..

Kuvagalleria löytyy osoitteesta: http://gzt.kuvat.fi/kuvat/Tapahtumat/mustanlallanyo2011/


sunnuntai 21. elokuuta 2011

EULA: Mustan lällän yö!

Eurajoen LA-lerho viettää "Mustan lällän yötä" & viikonloppua Reposaaressa Siikarannan leirintäalueella 26 – 28. elokuuta 2011.

Ohjelmassa vapaamuotoisen ohjelman ja nokkakusoilun lisäksi grillailua, saunomista, kisailuja ym...

Tuolta tapahtumasta voi myös meikäläisen bongata, perjantaina jossainvaiheessa iltaa paukahdetaan paikalle 2 miehen voimakkuudella eli minä MR-P ja Jussi aka. Haapamäki.

Nostalgisia muistoja...

Edelliseen postaukseen viitaten kun kaverin tallilla rojuja kaiveltiin löytyi sieltä myös yksi itselle tuttu tietokone.. Intel Pentium 2 tason HPn kone jossa oli vielä jopa liimaamani tarra tallessa "server2.omegaforce.info" .. Kyseessähän on siis aikoinaan ensimmäisen linux-palvelinprojektini toinen palvelin joka palveli hetkenaikaa ylläpitämässä EFNet IRC-verkon käyttäjille ilmaisia BNC-tunnuksia.. Silloisena nettiliittymänä oli 1/512Mbit netikka ja IRC-yhteydet kulkivat IPv6-in-IPv4 tunnelin kautta, käyttäjiäkin oli muistaakseni lähemmäs 50, vaan hyvinpä tuo yhteysnopeus riitti..

Oi niitä aikoja kun kotona noita koneita hurmutteli nurkissa useampia.. Asustelin silloin opiskelijasäätiön kämpässä niin ei sähkölaskukaan vaivannut, kuuluipi sähkö vuokraan nimittäin..

Bonkkia kaverilta...

Kaveri ilmoitteli tuossa että on tulossa vaasaan varastoa tyhjentämään ja viestinä oli tyyliin "Mulla on sielä muistaakseni jotain radiorojuakin, hae pois tai pistän verkonpainoksi" joten pitihän sielä käydä tonkimassa?

Hienona löytönä anha 13.8V 6/8A virtalähde, joka itseasiassa on vuosia takaperin ollut omalla pöydällä ennenkin.. Näin ne vermeet vaan kulkee.. Ensitestailuissa vaikuttaisi olevan edelleen ihan kunnossa, ainakin ulostulojännite on oikea, testit jatkuvat..


Ja toisena helmenä kokoelmaan hienokuntoinen SBE Shasta 1 LA-käsiradiopuhelin. Radiossa on 6 kidekanavaa 5,6,7,12, 15 ja 17. Lähetelajina kapulassa AM. Antennia ei kapulassa ollut tallella (kenties löytyy myöhemmin), mutta kunto muuten oli todella siisti ja olihan tuossa jopa paristoissa senverta virtaa että sai todettua radion olevan toimintakunnossa ainakin kuuntelun osalta..


Iso kiitos näistä Kjell :-)

Pikkupoweri usealla jännitelähdöllä

Bonkkeja tuli käytyä läpi ajankuluksi niin löytyipi joukosta vanha HP:n 19" räkkikokoinen 10Mbit verkkohubi.. Senverta vanhentunutta tekniikkaa ja hidas nopeuksiltaan ettei tuolla enää verkkopuolella ole käyttöä ainakaan itselleni, ja turha kenties yrittää myydäkkään kun 100M/1G kytkimiä saa halvimmillaan 20e:lla kaupasta uusia.. Eli purkuun ja katsotaan mitä pelastettavaa löytyy?

Muutama BNC-naaras etupaneelissa ainakin jotka otin talteen ja löytyipä sisältä säätö- ja kokeilukäyttöön passeli pieni hakkuripoweri.

Powerista löytyy useampi ulostulo eri jännitteille, yleismittarilla tutkittuna antoi virtalähde ilman kuormaa seuraavat jännitteet: 3.3V, 6V, 9V, 11V ja 13.2V. Printiltä löytyvän infon mukaan 13V:n jännitteellä poweria voisi kuormittaa 1.5A, sopii siis hyvin ainakin radioelektroniikkaa ruuvaillessa kokeilukäyttöön jos ei lähetystä käytetä...

Nyt täytyy tälle jostain laitekotelo hankkia ja tuunata siihen monivalintakytkin jolla valita ulostulojännite, tai vaihtoehtoisesti joka jännitteelle oma ulostulo...


torstai 18. elokuuta 2011

Major M-120 tuunauspenkissä: Yläkanavat ja "preamp"

Tässä artikkelissa käydään läpi Major M-120 LA-puhelimen modifiontia yläkanaville ja "preamp" modifikaation lisäämistä kyseiseen LA-radioon. Näytössä yläkanavat ei näy koska siihen vaatisi vaihtaa "kanvarumpu" eli kanavavalitsin, joita nykyäpäivänä ei valitettavasti juurikaan ole saatavilla.

Yläkanava modis toteutettiin kytkemällä ANL/OFF/ANL+NB kytkin pois alkuperäisestä käytöstä ja lisäämällä siihen kanavavalinnat. Kyseessähän on 3 valinta kytkin joten modifikaation voi hyvin toteuttaa tämän avulla, näinollen koneeseen ei tarvitse fyysisesti lisätä kytkintä etupaneeliin tai koneen takaosaan. Huom! Kaikista kuvista isompi versio nähtävissä klikkaamalla kuvaa!

Ensimäisenä juotetaan johtimet kuvan osoittamiin paikkoihin koneen printtipuolelle. Pisteet 1 ja 2 ovat PLL piirin jalat 10 ja 11.


Kun kaikki 4 johtoa on juotettu printille katkaistaan PLL-piirin jalalta 10 lähtevä folio kuvan mukaisesti.


Seuraavana työvaiheena irroitetaan ANL/OFF/ANL+NB-kytkin. Kytkimen toisella puolella on valmistajan tms. logo. Käännetään kytkin kuvan mukaisesti logo ylöspäin. Juotetaan vasemmassa reunassa olevaan nastaan 1 pisteelle menevä johdin. Tämän jälkeen juotetaa kahteen seuraavaan vasemmalta katsoen pisteeseen 2 menevä johdin. (PLL-piirille menevät johdot).


Seuraavaksi käännetään kytkin ympäri. Juotetaan vasemmanpuoleiseen nastaan pisteeseen 4 menevä johdin ja seuraaviin kahteen vasemmalta katsoen pisteeseen 3 menevä johdin.


Asennetaan kytkin takaisin samoin päin koneeseen (pisteisiin 1 ja 3 menevät johdot ylimmäisinä) ja nyt käytössäsi on normaali kanavat + yläkanavat + yläkanavat part 2 :). Kytkimen asennot: Keskellä: Normaali kanavat, alhaalla yläkanavat (16->31), ylhäällä yläkanavat part2 (lista tulee myöhemmin).

Seuraavaksi lisäämme "preamp" modifikaation tähän vanhaan sotaratsuun. Tällä modiksellahan ei FM:llä juuri ole mitään hyötyä mutta heikkojen AM:llä lähettävien asemien äänenvoimakkuutta se hieman nostaa. "Preamp" koostuu tasan yhdestä 33k vastukseta joka juotetaan vastuksen R42 rinnalle. Tämä herkistää hieman radion kuuntelua. Major M120:ssä on rf-gain potikassa "vetokytkin" jonka taakse on aikoinaan saanut lisävarustuksena CQ-laitteen. Omassa koneessani sitä ei ollut joten lisäsin tämän "preampin" tämän kytkimen taakse.


Juotetaan kuvan mukaisesti johdot rf-gain potikan kahteen pinniin, toiseen johdoista juotetaan 33k vastus joka juotetaan R42 vastuken toiseen nastaan ja toinen suoraan toiseen R42 vastuksen nastoista. R42 vastuksen löydät FM-ilmaisimen alta koneen komponenttipuolelta mutta modis on helpompi juottaa koneen juotospuolelle, paikat löytyy helposti kuvan perusteella.. Jos et ole varma sijoituksesta, irroita fm-ilmaisin ja paikallista vastus & mittaa paikat yleismittarilla..


Parantumattomana romantikkona (TÄ?) en voinut vastustaa kiusausta lisätä tähänkin koneeseen punaista taustalamppua signaalimittarille kun niitä hyllyssä oli HI!

Major M120 & alla Mocoma 45


keskiviikko 17. elokuuta 2011

Peksun pyynnöstä: Amecom 45 kanavamodi

Kovasti kaivattu kuvia ja pientä selostetta miten Amecom 45 koneeseen löytyy yläkanavat... Itse en ole tätä modausta tehnyt mutta hyllystä kyllä kone löytyy johon tämä modis on tehty (mestarina toiminut Leiffi oulusta)..

Pikaisesti katsellen oma koneeni on modattu seuraavasti

Ylhäältä katsottuna PLL-piirin koneen taaimaiseen nastariviin oikealta katsottuna nastoihin 5, 6 ja 7 juotetaan johdot joiden toiseen päähän juotetaan 2 asentoinen vipukyktin. 5 jalalta kytkimen ylimmäiseen napaan, 6 jalalta alimmaiseen ja 7 jalalta lähtevä kytkimen keskinapaan. Kykimen ollesa "ala-asennossa" eli 6-7 kytkettynä on normaali alakanavat käytössä ja käännettynä yläasentoon, 5 ja 7 kytkettynä on käytettävissä yläkanavat esim 16-31. Lisäksi katkaistaan yksi folio kuvan osoittamasta kohdasta

  Juotospisteet ja katkaistava folio (klikkaa isommaksi)


Laitan tarkempaa juttua vielä aiheesta kun saan herran kiinni ja hieman kysellyt modauksen sieluelämää. Kyseiseen koneeseen on tehty myös 5/10W lähetystehon valinta, joka vaikuttaa suhteellisen simppeliltä toteuttaa.. Tähän palaamme myös myöhemmin :)

Takalevyssä ylä/alakanavien valintakytkin.

Niijuu ja ne kanavat?
Kanavalista löytyy Hoton sivuilta "Tapaus B"...

maanantai 15. elokuuta 2011

"Preamp" modis Mocoma 45

Aikoinaan kuulemma isolla hinnalla myytykin "imuri" eli preamp-modifikaatio Mocoma45-radioon on suhteellisen helppo toteuttaa.. Mikään esivahvistinhan tämä ei ole vaan hieman herkistää kuuntelua, FM-modella ei vaikuta mitenkään vastaanotettavan signaalin selkeyteen vaikka signaalilukemaa mittarissa nostaakin, mutta AM-modella hieman heikkojen asemien ääntä parantaa..

Modifikaatiohan on kaikessa yksinkertaisuudessaan 1 vastus!

- Paikallistetaan R42 vastus koneen printiltä ja lisätään rinnalle 33kOhm vastus.

Itse toteutin tämän modifikaation poistamalla etupaneelin CB/PA kytkimen käytöstä, eli juotoin CB-puolen johdot yhteen jotta kone on pysyvästi CB-modessa ja poistin PA-kytkennän johdot koneesta.



Tämän jälkeen juotin CB/PA kytikimelle parikaapelin jonka toisen pään juotin R42 vastuksen toiseen jalkaan ja toiseen päähän 33kOhm vastuken jonka toinen pää juotettiin R42 toiseen jalkaan. Näinollen "preampin" voi kytkeä päälle ja pois CB/PA-kytkimestä.


Ja tässä vielä kuva R42 vastuksen juotospuolen sijoittelusta
Klikkaamalla kuvista isomat versiot!

sunnuntai 14. elokuuta 2011

MökkiQTH:lle.... "vahinko"hankinta HI...


Tuleeko se sitten näyttämään tältä, tuskin, antennivarustus voi olla jotain muuta... 
aika näyttää kun pystytys on suoritettu :) 



Mocoma 59s -> 59ss yläkanavat

Itselleni & muutamalle kaverille on tullut tehtyä 59 Mocoman kanavalaajennuksia ja otettua kuvia operaatiosta niin päätin kirjoittaa tämän pienimuotoisen ohjeen tämän työn suorittamiseen. Ohjeen seuraaminen ja sen toteuttaminen omalla vastuulla!

1N4148 diodi   3kpl
39KOhm vastus 1kpl
BC535/BC 547 NPN To-92 Transistori
Johtoja, juototarpeet, yleismittari..

Irroita pieni printti jolla LOC/DX- jne kytkimet sijaitsevat. Juota irti harmaa ja ruskea johto. Irroita R401 vastus ja juota sen tilalle hyppylanka. Tämän jälkeen juotetaan irroittamasi johdot yhteen ja niiden päähän R401 paikasta irroittamasi 47-52K vastus. Vastuksen toiseenpäähän juotetaan johto joka taas juotetaan koneen maahan (esim suoraa virtaliittimen - kohtaan). Nyt kone on pysyvästi DX-tilassa.

Klikkaa nähdäksesi täysikokoiset kuvat...

Seuraavana työvaiheena valmistellaan DX/LOC kytkin yläkanavien valintaan. Katkaise keskimmäiset tinasillat/foliot kuvan mukaisesti ja juota nastoista keskimmäinen ja etulevyn puoleinen yhteen. Varo lämmittämästä jalkoja liikaa jos käytössäsi on tehokas juotin, muovisisustainen liitin ottaa itseensä suhteellisen helposti.. Kun nämä työvaiheet on suoritettu, tarkista yleismittarilla poistamasi tinasillat ettei ne jää yhteen. OK? Juota irroitamasi R402 vastuksen etunaaman puoleiseen reikään johto (tällä maadoitetaan PLL-piirin 7-jalka).  Nyt voit kiinnittää kytkimet sisältävän printin takaisin koneen etuosaan.


Seuraavaksi juotetaan koneen pääprintin juotospuolelle 3 diodia anodipää piirilevyn nastoihin päin ja 1 vastus.  Diodit tulevat vastusten R129, R130 ja R131 pinneihin (kts. printin toiselta puolelta & kuva), 39K vastus juotetaan vastuksen 132 pinniin (koneen takapään puoleiset pinnit, ei näytön puoleiset).


Tämän jälkeen juotetaan R129 ja 130 vastuksilta tulevat diodit ja PLL-piirin 7 jalkaan menevä johto NPN transistorin emitterin. Samaan pisteeseen juotetaan myös DX/LOC-kytkimelle menevä johto. R131 vastukseen juotetulle diodille menevä johto juotetaan transistorin kollektoriin ja R132 vastukselle menevän 39K vastusksen johto transistorin kantaan. Nyt modifikaatio pitäisi olla valmis ja DX/LOC nappi pohjassa 11 kanava vaihtua kanavaksi 31, ja näkyä myös näytössä.



Lisää kuvia: Mocoma59s kanavamodaus kuvagalleria
Modikset ja ohje tehty Radiohullujen 59ss ohjetta mukaillen..