torstai 18. elokuuta 2011

Major M-120 tuunauspenkissä: Yläkanavat ja "preamp"

Tässä artikkelissa käydään läpi Major M-120 LA-puhelimen modifiontia yläkanaville ja "preamp" modifikaation lisäämistä kyseiseen LA-radioon. Näytössä yläkanavat ei näy koska siihen vaatisi vaihtaa "kanvarumpu" eli kanavavalitsin, joita nykyäpäivänä ei valitettavasti juurikaan ole saatavilla.

Yläkanava modis toteutettiin kytkemällä ANL/OFF/ANL+NB kytkin pois alkuperäisestä käytöstä ja lisäämällä siihen kanavavalinnat. Kyseessähän on 3 valinta kytkin joten modifikaation voi hyvin toteuttaa tämän avulla, näinollen koneeseen ei tarvitse fyysisesti lisätä kytkintä etupaneeliin tai koneen takaosaan. Huom! Kaikista kuvista isompi versio nähtävissä klikkaamalla kuvaa!

Ensimäisenä juotetaan johtimet kuvan osoittamiin paikkoihin koneen printtipuolelle. Pisteet 1 ja 2 ovat PLL piirin jalat 10 ja 11.


Kun kaikki 4 johtoa on juotettu printille katkaistaan PLL-piirin jalalta 10 lähtevä folio kuvan mukaisesti.


Seuraavana työvaiheena irroitetaan ANL/OFF/ANL+NB-kytkin. Kytkimen toisella puolella on valmistajan tms. logo. Käännetään kytkin kuvan mukaisesti logo ylöspäin. Juotetaan vasemmassa reunassa olevaan nastaan 1 pisteelle menevä johdin. Tämän jälkeen juotetaa kahteen seuraavaan vasemmalta katsoen pisteeseen 2 menevä johdin. (PLL-piirille menevät johdot).


Seuraavaksi käännetään kytkin ympäri. Juotetaan vasemmanpuoleiseen nastaan pisteeseen 4 menevä johdin ja seuraaviin kahteen vasemmalta katsoen pisteeseen 3 menevä johdin.


Asennetaan kytkin takaisin samoin päin koneeseen (pisteisiin 1 ja 3 menevät johdot ylimmäisinä) ja nyt käytössäsi on normaali kanavat + yläkanavat + yläkanavat part 2 :). Kytkimen asennot: Keskellä: Normaali kanavat, alhaalla yläkanavat (16->31), ylhäällä yläkanavat part2 (lista tulee myöhemmin).

Seuraavaksi lisäämme "preamp" modifikaation tähän vanhaan sotaratsuun. Tällä modiksellahan ei FM:llä juuri ole mitään hyötyä mutta heikkojen AM:llä lähettävien asemien äänenvoimakkuutta se hieman nostaa. "Preamp" koostuu tasan yhdestä 33k vastukseta joka juotetaan vastuksen R42 rinnalle. Tämä herkistää hieman radion kuuntelua. Major M120:ssä on rf-gain potikassa "vetokytkin" jonka taakse on aikoinaan saanut lisävarustuksena CQ-laitteen. Omassa koneessani sitä ei ollut joten lisäsin tämän "preampin" tämän kytkimen taakse.


Juotetaan kuvan mukaisesti johdot rf-gain potikan kahteen pinniin, toiseen johdoista juotetaan 33k vastus joka juotetaan R42 vastuken toiseen nastaan ja toinen suoraan toiseen R42 vastuksen nastoista. R42 vastuksen löydät FM-ilmaisimen alta koneen komponenttipuolelta mutta modis on helpompi juottaa koneen juotospuolelle, paikat löytyy helposti kuvan perusteella.. Jos et ole varma sijoituksesta, irroita fm-ilmaisin ja paikallista vastus & mittaa paikat yleismittarilla..


Parantumattomana romantikkona (TÄ?) en voinut vastustaa kiusausta lisätä tähänkin koneeseen punaista taustalamppua signaalimittarille kun niitä hyllyssä oli HI!

Major M120 & alla Mocoma 45


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti