perjantai 13. marraskuuta 2015

APRS iGate Raspberry PI B+:lla ja MDR-Radiolla

Tässä pieni ohjeentynkä APRS iGaten pystyttämiseksi jos laitteistona on käytettävissä Raspberry PI sekä MDR dataradio. Asennus on tehty lähiverkonyli ilman raspiin kytkettävää näyttöä joskin asentaminen paikallisesti raspille näytön & näppäimistön avulla hoituu ihan samalla lailla*.

Laiteluettelo:
- Raspberry PI (itselläni B+) ja tälle muistikortti ja virtalähde
- USB-RS232 sovitin (itselläni Trendnet TU-S9, toimivaksi todettu malli)
- MDR Dataradio, toimintakaapeli (portti 2), virtalähde ja antenni
- Muistikortinlukijalla varustettu tietokone
*- Näyttö HDMI-kaapelilla ja USB-näppäimistö.Olettan tässäkohtaa että radion modifiointi ja asetukset (MDR Personaalisuus KISS), toimintakaapeli jne. on valmiina, aloitetaan homma kirjoittamalla käyttöjärjestelmä muistikortille. Käyttöjärjestelmän voi ladata raspberrypi.org sivustolta. Tätä ohjetta tehtäessä käytettiin Raspbian Wheezyä. MDR:n modifioinnista ja muuttamisesta KISS-moodiin löytyy tietoa täältä.

Käyttöjärjestelmän saa tuupattua kortille windows-ympäristössä esim. helppokäyttöisellä Image Writer-sovelluksella. Imagen kirjoittaminen kortille edellämainitulla sovelluksella on erittäin helppoa. Kortti lukijaan, valitaan raspberryn image-tiedosto ja kortin asematunnus jonka jälkein klikataan "Write".Kun imagetiedosto on onnistuneesti kirjoitettu kortille, voi ohjelman sammuttaa, kortin irroittaa tietokoneesta ja tökätä kiinni raspin muistikorttipaikalle. Kytketään raspiin myös verkkokaapeli sekä virtalähde. Tämän vaiheen jälkeen kirjauduin lähiverkkoreitittimeeni jonka hallinnasta näin minkä IP-osoitteen lähiverkosta raspi on saanut (jos sinulla ei ole tätä mahdollisuutta tai yhteytesi on sillattu, tarvitset raspiin näytön ja näppäimistön*). 

Seuraavaksi yhdistetään raspiin SSH-asiakasohjelmalla (esim nutty, putty jne). 
Vakiokäyttäjätunnukset käyttöjärjestelmään ovat käyttäjätunnus: pi salasana: raspberryEnsimmäisen kirjautumisen yhteydessä raspi huomauttaa ettei järjestelmän perusasetuksia ole määritetty. Suosittelen lämpimästi näiden asettamista, se käy helposti ja nopeasti valmiilla ohjelmalla jonka saa käyntiin komennolla 'sudo raspi-config'. Muista myös vaihtaa vakiokäyttäjän salasana!

Kun perusasetukset on määritetty ja raspi bootattu, voidaan kytkeä USB - RS232 adapteri koneeseen.
Tarkista komennolla 'dmesg' että adapteri on ladattu järjestelmän käytettäväksi.

Trendnet TU-S9 adapterin onnistunut kytkentä tulostaa seuraavat rivit dmesgin loppupäähän


Ylläolevasta tulosteesta näemmä myös että usb-sarjaportin osoitteeksi tuli ttyUSB0. Tämä tieto on olennainen osa Aprx-ohjelman konfigurointia.

Seuraava etappi on ladata ja asentaa Aprx iGate-ohjelmisto. 
Ohjelmiston tuoreimmat versiot löytyvät Kenneth Finneganin sivustolta.

- Kirjaudutaan root-käyttäjäksi komennolla
sudo su
- Ladataan sovelluksen raspbianille tarkoitettu asennuspaketti "aprx_2.8.2_raspi.deb"
wget http://thelifeofkenneth.com/aprx/debs/aprx_2.8.2_raspi.deb
- Asennetaan aprx käyttäen dpkg-paketinhallintaa
dpkg --install aprx_2.8.2_raspi.deb


Asennuksen jälkeen aprx täytyy vielä konfiguroida. Konfigurointitiedostosta löytyy valmis esimerkki missä on ohjeita ohjelman asetuksista /etc/aprx.conf, tässä ohjeessa kuitenkaan emmä käytä tuota ko. tiedostoa vaan luomme oman minimikonfiguraation.

Jos alkuperäinen asetustiedosto halutaan säilyttää, muutetaan sen nimi
mv /etc/aprx.conf /etc/aprx.conf.bak
Tämän jälkeen luodaan uusi asetustiedosto
nano /etc/aprx.conf 
Tässä esimerkki minimikonfiguraatiosta jolla RX-iGate toimii mukavasti MDR-radion kanssa. Muuta tiedot (mycall, passcode, majakan kordinaatit jne.) omaa asemaasi ja sijaintia vastaaviksi.
Tässä konfiguraatiossa on logitus jätetty pois säästääksemme SD-kortin ikää jatkuvan logikirjoituksen tuomalta rasitukselta.

Voit laittaa logituksen päälle poistamalla #-merkit logitusta koskevien asetusten edestä.

Passcoden kutsullesi saat passcode-generaattorista.
Kun asetustieto on luotu, pitäisi kaiken olla valmista aprx:n käynnistämistä varten. Käynnistä igate seuraavalla komennolla.
aprx /etc/aprx.conf
Voit tarkistaa että ohjelma lähti taustalle pyörimään komennolla
ps aux|grep aprx
Komennon tulosteen tulisi näyttää kutakuinkin seuraavalta


 Löytyy? Hienoa. iGatesi on toiminnassa! Sitten vain tarkistelemaan http://aprs.fi/info/omakutsu ilmestyykö tietoja..

Ongelmia??

Katso aprx-manuaali

Jos sinulla on logitus päällä voit tarkistaa mahd. virheilmoituksia jne /var/log/aprx/aprx.log sekä RF-logia /var/log/aprx/aprx-rf.log tiedostoista.

Aprx:ää voi ajaa myös debug-moodissa jolloin näet tulosteena näytölläsi kaiken mitä sovellus tekee ja kuulee radioteitse.
aprx -d /etc/aprx.conf 
Onnea ja pitkää ikää iGatelle, APRS-vastaanottimia ei ole koskaan liikaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti