perjantai 12. toukokuuta 2017

DMR - DV4Ministä SharkRF:n Openspottiin...

DMR kiinnosti ja kiinnostaa.. Paikallista toistinta vaan ei ole eikä ihan lähitulevaisuudessa välttämättä tulekkaan niin hotspot-tyyppinen aktiviteetti on ollut kiinnostuksen aiheena..Noin vuosi takaperin hommasin DV4MINI USB-donglen joka toimii digimodeemina, jonka kautta pääsee esim. juurikin DMR-radioverkkoon kiinni.. Aikansa sen kanssa takkusin mutta toiminta oli vähän niin ja näin.. No liikenne toimi hyvin verkosta radioonpäin mutta radiosta verkkoon, huh.

Tikku tuntui juoksentelevan missä sattuu, no ei fyysisesti mutta taajuudeltaan. Illalla kun säädit taajuudet tarkasti kohdalleen ettei bittierroreita tule, oli yön aikana kuun asento hieman muuttunut ja taas oma puhe verkkoon meni pätkivänä rakeisena soosina joten innostus lopahti aika äkkiä.

Myöhemmin sitten löytyi netistä huhua Shark RF OpenSpot nimisestä laitteesta jolle luvattiin huomattavasti parempi taajuusvakaus, toimii "standalone" laitteena (DV4Mini vaati kaverikseen tietokoneen), tarvitsee vain hiukan sähköä joka sekin hoituu perus "usb kännykkälaturilla". Pitkän aikaa tuota tuli katseltua kunnes sitten päätin hukata yhden ylimääräisen radion ja käyttää osan siitä saadusta rahasta tuon hankintaan. Ei ihan ilmainen kuitenkaan ole (~220+toimitus).

Tilaus -> Toimitus alle viikossa kotiovelle DHL:n toimesta ja sittenhän alkoikin se säätäminen! :D


Laite on aika näppärän kokoinen, helppo konfiguroida ja aika äkkiä lähti toimimaankin.. Toki toinen tarina on sitten lisätä radioon oikeat konffit jotta kaikkiin haluttuihin ryhmiin pääsee käsiksi yms. En lähde tässä enempää avaamaan tuota DMR:n perusluonnetta eli näitä puheryhmiä yms. itsekkin kun vielä melko keltanokka näiden asioiden kanssa olen mutta ainakin englanniksi löytyy suht paljon tietoa guuglella, suomeksikin jonkunverran sivustolta dmr.fi.

Äkkiseltään laite tuntuu hyvältä, toimii kuten kuuluukin, toki muutama miinuskin löytyy, mutta DV4Mini tikusta tuttuja ongelmia ei ole ollut. Toinen iso plussa mini-tikkuun verraten on se että puheryhmiä voi vaihtaa suoraa radiosta käsin, ei tarvitse aina kirjautua brandmaister-sivustolle, jonka palvelimien kautta DMR-"puhelut" välittyvät ympäri ämpäri maapallon, ja sieltä klikkailla minne haluat puhua.

Miinukset josta mainitsin, tai oikeastaan ainut iso miinus tähänmennessä on tuo virhelogituksen puuttuminen. Vaihdoin muutamaa asetusta jonka jälkeen hostpot ei enää yhdistänytkään suomen brandmaister-palvelimelle. Tässäkohtaa ainoat vian ilmaisijat on statusledi joka vilkuttaa punaista ja infosivu joka sanoo "Connector connecting". Sen enempää syytä, tai muuta infoa mistä yhteyden toimimattomuus johtuu, ei löytynyt. Vaihdoin asetukset takaisin miten olivat aiemmin - ei. Resetoin koko boksin ja konfiguroin dmr.fi ohjeiden mukaan kuten aiemmin - ei. Jossainkohtaa päätä raavittuani aikani löysin advanced-asetuksista kohdan minne voi lisätä "backup serverin" eli varapalvelimen jos pääpalvelin ei vastaa. Lisäsin ko. asetuksiin brittien brandmaister-palvelimen ja kas kummaa yhtes lähtikin heti pelaamaan.. 

Toinen pieni miinus on se että laitteen verkkoonkytkemiseksi on olemassa vain RJ45 ethernetportti eli laite vaatii pakosta "johdollista internettiä". Pelkän wifimokkulan, kännykästä jaetun netin jne. kanssa laite ei siis sellaisenaan toimi. Toisaalta, esim TP-linkiltä ym. valmistajilta on saatavissa pienikokoisia wifi-tukiasemia jotka  voi ohjelmoida toimimaan myös client- eli asiakasmoodissa, jolloin tukiasema yhdistää itsensä jo olemassa olevaan wifi-verkkoon ja jakaa tämän verkon kaapeli-liittimeen. Tälläisen avulla voi openspottia käyttää myös reissukäytössä mukavasti (laite tulossa, siitä myöhemmin blogissa kun saatu ja koestettu käyttöön).

Itse "nörttinä" luen isoksi miinukseksi tuon ettei minkäänlaisia logitiedostoja pääse selailemaan mistä näkisi mikä se varsinainen syy on, miksi yhteys ei toimi. Jos kaikki asetukset on kuten kuuluu (eikä vain "on" vaan ON), ja yhteys ei silti pelaa, on aika mielekästä lähteä debuggaamaan sillä perusteella että: juu, ledi vilkkuu punaista ja lukee "connecting" :D.

Noh, ajatelin kirjoitella aiheesta valmistajan support-forumin saitille minne saa ehdottaa toivomuksia tulevaisuuden firmwarepäivityksiin, ehkäpä tuollainen ominaisuus sitten saadaan - tai ei. Se jää nähtäväksi. Onneksi kyseessä on virolaiset valmistajat eikä kiinalaiset, jotka eivät juuri piittaa, mistään :).

Vajaan viikon käyttäkökemuksella, jos DMR kiinnostaa eikä toistinta ole, tai juuri ole tulossa, suosittelen.

POLA-kerhon kesänavajaisleirillä Laihian Rajavuoressa (26.28- toukokuuta) olisi tarkoitus lauantaipäivällä esitellä tuota DMR-toimintaa sekä OpenSpot-laitetta, tällä vähällä kokemuksella mitä tähänmennessä on kertynyt.

Jatkoa seuraa, seuraa seuraa, eli siis seuraa blogia :). Thx for reading. QRV pääosin 244 OH-ryhmässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti