lauantai 8. heinäkuuta 2017

Portable-akun koeajoa syväpurkautumisen jälkeen..

Joissain aiemmissa blogipäivityksissä on esiintynyt rakentamani akkuboksi jota olen käytellyt /p-operoinnissa, pääasiassa EU-101 raippaluodossa/björkössä.

Peten radio- ja elektroniikkablogi: Akkuvirtaa peditioille
Peten radio- ja elektroniikkablogi: Akkuboksiin pientä päivitystä
Peten radio- ja elektroniikkablogi: Svedjehamnin näkötornin valloitus vhflla

Sittemmin kiireessä on peditiointi jäänyt vähemmälle niin tuo akku unohtui ulkovarastoon (about sama lämpötila ulkolämpötilan kanssa) yhdeksi talveksi ja pääsi syväpurkautumaan. Nyt kesälomalla tuli ajatus osallistua vk.29 radioamatöörien kansallispuistoaktivointitapahtumaan (mikä sanahirviö, lie yhdyssanavirheellinenkin) ja tarve akkuvirtalähteelle niin kaivelin akun esiin tuumaten että ainakin kotelo on kelpo jatkossakin..

Vapaa-ajan akkujenhan kuuluisi hiukan paremmin kestää tämmöistä rääkkäystä niin päätin kokeilla vieläkö tuosta olisi käyttökelpoiseksi. Akku laturiin kunnes ei enää ota latausta sisään, lepojännite sama kuin uutena. Noh, se ei paljoa vielä kerro niin kuormitustestit olisivat tarpeen.

Alkuun n. 3 viikkoa latauksen jälkeen aloitin kokeilut, ajelin digimodella kymmenkunta qsoa 100W täydellä teholla, jännite tippui saman verran mitä muistaakseni aiemminkin täydellä 20A kuormalla ja lepojännite pysyi ennallaan. Virittelin akkuun muutaman H4-lampun kiinni, laskelmallinen kuorma 10A - jolla kuormitin akkua n. 3 tunnin ajan. Ensimmäisen 2h aikana kuormitusjännite tipahti 0.2V ja viimeisellä tunnilla 0.1V.En testaillut enää illalla kuormitusta radion kanssa, aamulla lepojännite näytti 0.3V vähemmän kuin testien alussa, kuormituksessa ei jaksanut enää 100W keydown-lähetettä vaan senverran alas tippui jännite että rigi boottasi. 50W:lla sai pari qsoa heitettyä jonka jälkein sama toistui. QRP-teholla workkii vielä pitkään..

Lopputuloksena tuumailua että varmasti tuo yhden päivän SSB-workinnan kestää helposti, workitaan se mitä riittää ja kun loppuu niin ... no sitten tehdään muuta :).

Kuulemisiin bandilla viikolla 29, päivästä en vielä osaa tarkemmin sanoa mutta asematunnuksella OF6GZT/P OHFF-0010 olen(/olemme) äänessä (Lauhanvuoren kansallispuisto, tarkempi sijainti Spitaalijärven rannalla).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti