keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Randomwire-kokeiluja

G5RV Ei ollut oikein "toimiva asennus" takapihalla, antenni kyllä toimi mutta toisen viiksen asennuspaikkana naapurinpuolen aita ei oikein ollut hyvä. Turhan näkyvillä jne. Lisäksi 80m lähete pöristeli komeasti naapurin subbarista läpi joten ajattelin kokeilla jotain muuta.

Olen jonkunverran lueskellut netistä ja kuullut hyviä kokemuksia 27m pitkästä päästäsyötetystä langasta. Suoraksi tätä en helposti tuohon saanut mutta 12m spiderpolea apunakäyttäen heittelin langan ylös "Inverted L" asennukseksi.

Antennin rakenne on seuraava: syöttöpiste hieman vajaa metri maanpinnasta, 10m vertikaaliosuus ja siitä loput 17m vaakana takapihan takana kulkevan huoltotien yli pellolle. Spiderpolen harustin kahteen pisteeseen liiallisen taipumisen estämiseksi. Pellolle nakkelin aluksi narun puuhun, joka menikin ensiheittämällä paremmin kuin hyvin, korkealle ja kauas! No, menihän tuo liian helposti niin eihän se toimia voi?




Eipä niin. Analysaattoriin kiinni ja toteamus, 160m ja 80m ei virity, ei sinnepäinkään. SWRät "tapissa" ja impedanssi 160m:llä 800ohm luokkaa, 80llä ~2ohm. Rigin omalla tunerilla on turha edes kokeilla eikä LDG:n at200 pro2 sekään pystynyt tuota kuormaa tunaroida kuntoon.

Hieman funtsailua mitä seuraavaksi, ajatuksena olisi kokeilla syöttöön myös tuota 1:4- ununia, ja ehkäpä sitten koittaa eri mittaisia säteilijöitä. Mittasin tuon 1:9 unun:in 450ohm vastus kuormana ja totesin että eihän se toimi edes 160-80m alueilla. Impedanssi oli erittäin alhainen noin 5-6MHz nurkille jonka jälkeen nousi 50ohm paikkeille, ja tippui taas alas 25MHz jälkeen. T200-2 toroidin ympärille kääräisty 1:9 ei siis olekkaan käyttökelpoinen kuin tuossa 40-15m alueilla. Googleteltuani lisää löysin kirjoitteluita missä muut kokeilijat olivat tulleet samoihin tuloksiin.


Kuten ylläolevasta kuvasta näkee (alareunan nuoli 7.4MHz), ei tuo alabandeilla sopivana muuntimena toimi. Myöskin ylempänä alkaa käyrä kulkea alaspäin ja 30MHz kohdalla on jo taas lähellä 0-ohmia.

Mittailin myös toisen T200-2 ympärille tehdyn unun:in, 1:4 muuntosuhteella olevan version. Tämä näyttikin jo huomattavasti paremmalta (alareunan nuoli 1.2MHz kohdalla). Kuva alla.


Noh, täytyy kokeilla toisella ferriittisydämmellä varustettua versiota 1:9 ununista, josko homman saisi pelaamaan paremmin. 7-21MHz välillä kyllä lanka virittyi AT200 Pro2:lla ihan nätisti.

Seuraavaksi kokeiluun FT240-43 ferriitin ympärille kääräisty versio, tuollainen ferriitti kun muistaakseni pyörii nurkissa RF-kuristimena, OH4NDU kehui tehneensä omansa ko. ferriitillä ja tulokset ovat hyvät, 450ohm kuormalla tasaista 50ohmia koko HF.

Noh nämä on näitä, kokeilemalla oppii ja taas ollaan hiukan viisaampia. Juhannuksen aikana testailua 240-43-versiolla, siitä sitten oma juttunsa kun kerkeää. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti