sunnuntai 20. toukokuuta 2018

SSA Portabletest & Sainion muistokilpailu portablena

Tänään sunnuntaina 20.5. olikin ajatus radioaktiiviseen päivään luonnon helmassa, tosin ei metsäkeikalle vaan paikalliselle laskettelumäelle, tarkoituksena osallistua SSA-portabletestiin sekä mahdollisesti Sainion muistokilpaan.

Reissu aloitettiin lahjakkaasti myöhästyneellä aikataululla, SSA-Portabletest kun alkoi klo 10SA, oltiin mäen alhaalla about siihenaikaan. Ensisilmäyksellä tuumattiin että tuleekohan koko hommasta mitään kun paikka näytti kuhisevan maastopyöräilijöitä. Tarkemman aiheeseen tutustumisen jälkeen todettiin etteivät pyöräile mäen päälle, saati sielä sijaitsevan näkötornin läheisyyteen. Radioreppu selkään, loput roinat kainaloon ja ylös mäkeä.

Antenni oli ajatus vetäistä tornin yläpuolelle, 5m lasikuituvapaan mutta olin sitten muistanut tornin korkeuden liiankin pieleen, syöttökaapeli ei todellakaan riittäisi niin korkealle, jos hamshack sijaitsee laskettelumäen huipun "maankamaralla". Noh, eikai muutama metri sinne tännne vaikuta, saahan antennin kuitenkin yli 60m merenpinnan yläpuolelle, 2km päässä rannasta. Virittelin vavanpätkän tornin ylätasanteen kaiteeseen, vapaan narua jonka avulla tiputin antennia n. metrin tornin ylätasanteesta. Viikset puidenoksille ja ääneen. Radio sijoitettiin näkötornin yhtedessä olevan "lähtötasanteen" alle, hiukan edes varjoa ettei suorassa auringossa koko päivää tarvitse viettää.

80/40m dipoli, riittävän korkealla vs puuraja?
Kusoja tuli ihan mukavasti, SSA-Portabletestissä kusoja raavittiin XYL:n kasaan 18kpl multi-one luokassa ja Sainion muistokisassa (tämän workin singleop) 22kpl. OH-keli 80m:llä oli hyvä, 40mllä ei niinkään. 40mllä tuli logiin pääasiassa norjalaisia SSA-testin logiin.

Yaesu FT817 & 7Ah 12V akku
Mukava päivä, ihmettelijöitäkin riitti mutta ei vakoojiksi epäilty. Jopa yksi radioamatööri oli eksynyt mäenpäälle, tosin aivan muissa kuin radiointitarkoituksissa. Makkarapaketti kylmälaukusta jäi paistamatta kun puut unohtui kotiin, kaupunki ei toimittele puita kotaan kun keskus ei ole auki.

Kun Suvi ajeli kusoja 40llä, ajattelin kokeilla korkealta paikalta myös 20m workintaa. Virittelin 20m dipolin 45 asteen kulmaan tornista puuhun, vaan radioon kytkiessä havaitsin että jotain mätää on antennissa, Mitään bandilta ei kuulunut ja pieni TX-kokeilu osoitti että radio herjasi heti High SWRää. Liitintä irroittaessa kun maapuolen kontakti irtosi, alkoi pientä mekkalaa bandilta kuulua mutta eipä häävisti. Olisiko edellisellä reissulla antennia purkaessa koaksiaali- tai toinen liitoksista vaurioitunut. Täytyy tutkailla antenni kuntoon ennen seuraavaa reissua.

Ylhäällä 80/40 perhosdipoli ja alempana 20m vaurioitunut dipoli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti