sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Diamond CP-6R asennettu onnistuneesti!

Perjantaina 16.10 haettiin aamusta 15m korkeuteen nostava lifti vuokralle tavoitteena asentaa antenni ja palauttaa lifti iltapäivällä. Jussi OH6FYP tuli antennitalkoisiin avukseni, antenni oli esikasattuna maatasoja lukuunottamatta ja kiinnitettynä mastoputkeen.


Asennus aloitettiin kiinnikkeiden asentamisella seinälle sekä räystäälle, ainut oho sattuikin tässä kun täkkipultit loppuivat kesken - pikainen pyrähdys motonettiin ja homma jatkui..


Asennus sujui kaikenkaikkiaan joutuisasti ja puolenpäivän aikoihin alettiin jo maatasoja kiinnitellä antenniin ylhäällä.




Sitten se jännittävin osa, virittyykö antenni miten - vai mitenkään? Esivirittely oli helppo nakki 2m maanpinnan yläpuolella vaan nettikeskusteluissa kovasti pelottelivat ettei varmasti pysy samana kun nostaa katolle. No, kerrankin kävi niin ettei Mr. Murpy ollut mukana ja vain 2 bandia 6sta muuttui. 20m hyppäsi 150kHz ylöspäin ja 6m 2MHz(??). Esivirittelyn tuoman kokemuksen perusteella (huom! vinkkinä) tiesin paljonko maatason pidentäminen vaikuttaa milläkin bandilla vireyteen, riitti yksi pituudenmuutto molempien bandien radiaaleille ja dipit löytyivät sieltä mistä halusinkin. Kaikki bandit ovat vireessä missä kuuluu, bueno juttu! 

HF-Antennin lisäksi samaan mastoon asennettiin Aerialin VHF-dipoli APRS iGatea varten. Tähänasti APRS on pyörinyt samalla antennilla kuin puheradio, eli vuorotellen kumpi sitten on käytössä. Nyt on sillekkin oma antenninsa niin saa tuo X50-diamond olla pelkästään puheradiolla.

Lopuksi kaapelit kiinni mastoputkeen ja kaapelikiinnikkeillä seinääpitkin parvekkeelle mistä läpiviennit hamshackkiin. Testisavutkin antennista jo otettu ja kyllähän tuo vaikuttaisi toimivan. Häiriötaso 80m ja 40m alueilla on huomattavasti pienempi (5s) kuin takapihalla n. 3m korkeudessa olevassa langassa (9s), vastaanotto pelaa ainakin itänaapurin suuntaan, 40 ja 80m bandeilla venäläisiä asemia kuunnellessa signaalimittari piikkasi parhaimmillaan +30dB yli s9. Kotimaanasemia ei bandilla kuulunut tuolloin. Keskieurooppaa 20m:llä 9+ joten eiköhän tuolla kusojakin saa, jää nähtäväksi :).

Asennuksesta tuli omastamielestäni siisti ja erittäin asiallinen, ei pitäisi olla erikoisempaa mainittavaa kenellään. Erityiskiitos avusta Jussi OH6FYP:lle isosta panoksestasi antennitalkoissa, ilman apua olisi antenni tuskin ylös noussut, fb THX!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti