lauantai 3. lokakuuta 2015

Wanhalle miniläppärille uusi elämä..

Mietiskelin tuossa mm. sähkölaskun suuruutta ja pieniä keinoja sitä pienentää niin yhtenä asiana pomppasi heti mieleen APRS-iGaten palvelinkone.. Tähänasti palvelimen virkaa on hoitanut hamshackin PC, joka on siis pöytäkone 380W virtalähteellä, c2d-intel jne. joka haukkaa kyllä mukavasti vaikkei kuormitusta suuremmin olisikaan. Mietin tuohon ratkaisuja, mitä löytyisi kotikonstein ilman kauppaanlähtöä.

Hyllystä löytyi vanha samsun miniläppäri joka aikanaan tuli näppäimistö, kiintolevy ja muistivikaisena minulle. Näppäimistö siinä ei toimi edelleenkään mutta uudet muistit ja kiintolevy sisään niin kyllähän tuota käyttää usb-näppiksellä sen vähän mitä asennusvaiheessa tarvitsee. Avasin koneen ja irrottelin kaiken ylimääräisen tehoavievän kuten webkameran, wifi-kortin, 3g-modeemin, akun jne. ja asentelin vekottimeen ubuntun server-paketin. Koneen speksit mainitakseni Intel Atom 2x1.6GHz, 2GB DDR3 ja 80GB sata-kiintolevy, kamalan ylitehoinen tämäkin tuohon hommaan ;).

Homma toimii, kun käyttis on asennettu, ensimmäisenä sisään ssh-palvelin jonka jälkeen koneen sisältä vielä kaikki näyttöön liittyvätkin piuhat irti ettei sekään kuluta virtaa tahi lämpene turhanpäiten ja verkonkautta SSH:lla konffailemaan. Sarjaporttiahan koneessa ei ole mutta laadukas USB<>RS232-adapteri hoitaa sen homman mukavasti.

APRX sisään, kopsataan toimivaksi rukattu konffifilee hamshack-pc:ltä, ainoa muutos jonka joutui tehdä oli modeemin polku /dev/tty0 -> /dev/tty0USB, muuten se menikin samoilla asetuksilla ja hurahti nätisti pyörimään. Koneen maksimikulutus on n. 40W, lähes täysin idle-tilassa riisuttuna tuo tuskin kuluttaa 10Wattiakaan, tämänkin voi toki tarkistaa jossainkohtaa kun jonkun mittarin lyö väliin..

Vielä asettelu hyllynpäälle ja hieman johdotuksia siistimmin ettei rönsyile - siinäpä se. Sitä ei tiedä kauanko tuo läppäri jaksaa toimia, toivotaan pitkää ikää :).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti